Plus minimumloon van 16 euro

FNV wil 7 procent loon erbij en vierdaagse werkweek van 32 uur

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPFNV wil 7 procent loon erbij en vierdaagse werkweek van 32 uur
RTL

Vakbond FNV wil dat werknemers er in nieuwe cao's 7 procent bij krijgen. Daarnaast wil FNV een minimumloon van 16 euro, een vierdaagse werkweek van 32 uur en meer vaste contracten in sectoren als de land- en tuinbouw en in distributiecentra.

Dat maakt FNV vandaag bekend. Traditioneel maakt FNV de eisen voor nieuwe cao-onderhandelingen een dag voor Prinsjesdag bekend. CNV kwam afgelopen vrijdag al met de eisen voor het komende cao-seizoen.

Hoger dan CNV

De looneis van 7 procent is hoger dan die van CNV, de andere grote Nederlandse vakbond. De looneis is ook hoger dan de inflatie, die FNV inschat op 3 tot 3,5 procent voor volgend jaar. Daarmee zetten we in op zo'n 4 procent koopkrachtverbetering, zegt Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid van de FNV.

CNV wil 3,5 tot 6 procent loon erbij en 2 uur per week minder werken
Lees ook

CNV wil 3,5 tot 6 procent loon erbij en 2 uur per week minder werken

Volgens hem is het na een paar jaar waarin de koopkracht niet steeg tijd dat werknemers weer meer te besteden krijgen. Er is daar voldoende ruimte voor, als je kijkt naar de economische groei en winstgroei bij bedrijven, zegt hij. Het is volgens Boufangacha ook goed voor de economie als werknemers meer te besteden hebben.

FNV wil ook automatische prijscompensatie, waarbij de lonen altijd minimaal meestijgen met de inflatie. 

Minimumloon

Onderdeel van de looneis is ook dat het minimumloon naar 16 euro per uur gaat, dat is een stijging van 17 procent in vergelijking van de 13,68 euro voor 2024. Die gewenste verhoging van het minimumloon sluit volgens Boufangacha aan bij de discussie over de krapte op de arbeidsmarkt.

Als de lonen stijgen, dan zullen bedrijven meer geld steken in innovatie, zoals automatisering, waardoor het werk met minder mensen kan worden gedaan, zegt hij. 

De schaarse werknemers kunnen dan bijvoorbeeld in dezelfde sector in andere functies worden ingezet. Ook is het volgens hem goed als werknemers door innovatie minder zwaar werk hoeven te doen.

32 uur

Daarnaast kan innovatie, zoals automatisering, er volgens hem voor zorgen dat de werkweek korter kan. FNV zet in op een werkweek van 32 uur, dus vier dagen. Om te beginnen in een aantal sectoren, zoals zorg en welzijn en thuiszorg. 

Als die vierdaagse werkweek er komt, kan de bond wellicht ook genoegen nemen met een minder grote loonsverhoging.

Meer vaste contracten

FNV wil ook meer vaste contracten. In sectoren als de land- en tuinbouw, distributiecentra, pakketsorteercenta en callcenters zijn contracten voor bepaalde tijd de norm, aldus Boufangacha, terwijl volgens hem veel werk structureel is. "60 tot 70 procent van de contracten is soms voor bepaalde tijd, we willen korte metten maken met doorgeslagen flexibilisering."

In deze video zie je waarom we niet méér, maar juist minder moeten werken:

Lees meer over
FNVCNVArbeidsmarktArbeidCaoKoopkrachtMinimumloonSalarisEditie NL Link in bio