Verwacht 20 procent meer omzet

Investeerders steken 135 miljoen euro in flitsbezorger Flink

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP. Flink is de enige overgebleven flitsbezorger in Nederland.Investeerders steken 135 miljoen euro in flitsbezorger Flink
RTL

Vier investeerders hebben hun portemonnee getrokken en stoppen in totaal 150 miljoen dollar (135 miljoen euro) in flitsbezorger Flink. Met het geld wil het bedrijf groeien in Nederland en Duitsland. De stap is opmerkelijk, omdat andere flitsbezorgers de handdoek in de ring hebben gegooid.

Blijkbaar zien de geldschieters toekomst voor Flink. Het is in Nederland de enige flitsbezorger die nog over is.

Tijdens corona waren er even zelf vier in ons land. Maar Zapp was al snel weg, later werd Gorillas overgenomen door Getir, dat eind april de stekker uit de activiteiten in onder meer Nederland trok.

Meer omzet, nog geen winst

Consumenten blijven volgens Flink bestellen. Zo verwacht het voor dit jaar een totale omzet (in Nederland en Duitsland) van 600 miljoen dollar (550 miljoen euro), dat zou rond de 20 procent meer zijn dan vorig jaar. Naar verluidt zal ook de omzet in alleen Nederland met zo'n 20 procent toenemen, tot circa 230 miljoen euro.

Over 2022 (het laatste jaar waarover jaarcijfers werden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel), werd er in Nederland een verlies geleden van 126 miljoen euro, tegen een verlies van 46,1 miljoen euro in 2021.

Is flitsbezorger Flink wél een blijvertje? 'Fiks duurder dan Albert Heijn'
Lees ook

Is flitsbezorger Flink wél een blijvertje? 'Fiks duurder dan Albert Heijn'

Volgens woordvoerder Stefan de Bruijn maakt Flink in Nederland sinds het begin van het jaar winst, dat is na aftrek van alle kosten. Voor het openen van nieuwe hubs zullen dit jaar overigens opstartkosten worden gemaakt, waardoor Flink over heel 2024 volgens De Bruijn toch nog een verlies zal maken.

De 150 miljoen dollar die investeerders nu bijstorten, bestaat voor 115 miljoen dollar uit eigen vermogen en voor 35 miljoen euro aan leningen. Versterking van het eigen vermogen lijkt welkom, in ieder geval had Flink in Nederland eind 2022 een negatief eigen vermogen van 42 miljoen euro.

Duitse supermarkt

Onder de vier investeerders die geld stoppen in Flink zijn Mubadala, het staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi (één van de emiraten die de Verenigde Arabische Emiraten vormen) en de Duitse supermarktgigant Rewe. Rewe is een concurrent van Edeka, dat begin dit jaar nog één van de bedrijven was die in totaal 355 miljoen euro staken in online supermarkt Picnic.

In Nederland en Duitsland werkt Flink samen met maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Consumenten kunnen via de app van Thuisbezorgd boodschappen bij Flink bestellen. Deze worden dan door bezorgers van Flink bezorgd.

30 nieuwe hubs

Flink is, nadat het zich eerder dit jaar terugtrok uit Frankrijk, alleen nog actief in Duitsland en Nederland. Naar eigen zeggen heeft het nu 146 hubs in 80 steden in deze landen. Daar moeten de komende twaalf maanden nog 30 hubs bijkomen.

In Nederland zegt Flink zowel in bestaande als in nieuwe steden hubs te gaan openen. De eersten zouden al in de komende maanden open moeten gaan, in Leidschendam en Zwolle. In deze twee plaatsen was Flink nog niet actief.

In deze video zie je dat de keiharde strijd tussen flitsbezorgers maar één winnaar kende, de consument:

Lees meer over
FlinkFlitsbezorgerPlatformeconomieDark store