Ingestort na corona

Flitsbezorger Getir definitief weg uit Nederland

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse hoogte / Peter HilzFlitsbezorger Getir definitief weg uit Nederland
RTL

Flitsbezorger Getir stopt ermee in Nederland. Het van oorsprong Turkse bedrijf, dat in de coronajaren groeide als kool, pakt ook de biezen in het VK, Duitsland en de Verenigde Staten.

Dat heeft Getir zojuist bekendgemaakt in een korte mededeling.

Focus op Turkije

Het besluit hing al langer in de lucht. Eerder meldden Britse en Amerikaanse media al dat het bedrijf er buiten Turkije de brui aan zou willen geven.

"Met dit besluit kiest Getir ervoor om haar aandacht te focussen op haar thuismarkt in Turkije, waar zij het beste gepositioneerd is om haar bezorgdienst verder te laten groeien", schrijft het bedrijf in een persbericht. 

'Vertrek bezorgdienst Getir uit Nederland is dichtbij'
Lees ook

'Vertrek bezorgdienst Getir uit Nederland is dichtbij'

De medewerkers worden vandaag geïnformeerd over het besluit. Wanneer de stekker er precies uitgaat, is nog niet helemaal zeker. "De komende weken kunnen klanten nog bestellingen blijven plaatsen. Wij zullen via de app aankondigen wanneer geen bestellingen meer mogelijk zijn", aldus een woordvoerder. 

12 miljard

De flitsbezorgdienst van Getir, waardoor klanten binnen enkele minuten hun boodschappen thuisbezorgd konden krijgen, leek vooral in de coronatijd een gouden greep.

Het Turkse bedrijf breidde snel uit in Europa en nam concurrenten over, zoals het ook in Nederland actieve Gorillas. Investeerders stonden in de rij en het bedrijf werd gewaardeerd op 12 miljard dollar.

50 miljoen

Maar na de pandemie kwam al snel de klad erin. Net als veel andere flitsbezorgers kreeg Getir te maken met teruglopende vraag van klanten en het geld spoot eruit. Volgens Bloomberg wordt er maandelijks zo'n 50 miljoen euro verbrand. 

De ontevreden investeerders willen dat Getir de kosten onder controle krijgt en zich gaat richten op de thuismarkt Turkije. 

Verdere details over het vertrek van Getir uit Nederland zijn niet bekendgemaakt.

Alleen Flink nog over

Eerder gooide in Nederland Zapp de handdoek in de ring. Nu Getir zich ook terugtrekt uit ons land, blijft er (omdat Gorillas al werd ingelijfd door Getir) nog maar één flitsbezorger in Nederland over: Flink. 

Lees meer over
GetirGorillasFlinkFlitsbezorgerEditie NL Link in bio