Weg in een flits?

'Vertrek bezorgdienst Getir uit Nederland is dichtbij'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz'Vertrek bezorgdienst Getir uit Nederland is dichtbij'
RTL

Flitsbezorger Getir is van plan om volgende week het vertrek uit Nederland en een aantal andere Europese landen aan te kondigen. Dat melden bronnen aan het Britse Sky News.

Naast Nederland zou Getir ook in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de activiteiten willen staken.

Verkoop of op de fles

Volgens Sky is er nog geen definitief besluit genomen over hoe de onderdelen worden afgestoten. Verkoop aan een andere partij is een optie, maar het bedrijf kan ook faillissement aanvragen voor de noodlijdende Europese dochterbedrijven.

Getir reageerde nog niet op vragen van RTL Z en gaf ook geen inhoudelijke reactie aan Sky News.

Geld vliegt eruit

Bloomberg meldde eerder deze week ook al dat Getir overweegt om onderdelen te verkopen of te sluiten. 

Tegenwind voor flitsbezorgers: 'Getir overweegt vertrek uit Nederland'
Lees ook

Tegenwind voor flitsbezorgers: 'Getir overweegt vertrek uit Nederland'

Investeerders zouden druk uitoefenen op het bedrijf om radicaal het roer om te gooien. Volgens bronnen van Bloomberg wordt er maandelijks zo'n 50 miljoen dollar (47 miljoen euro) verbrand.

Helemaal als een verrassing zou een vertrek trouwens niet komen. Ook vorig jaar werd er al nagedacht over het stopzetten van het bedrijf in Nederland. Uiteindelijk bleef het toen bij het terugbrengen van het aantal steden waar Getir bezorgt.

Bergafwaarts na corona

De flitsbezorger groeide als kool tijdens de pandemie, toen mensen door allerlei beperkingen niet mochten of niet wilden winkelen. Het Turkse Getir werd op zo'n 12 miljard dollar gewaardeerd en de toekomst leek rooskleurig.

Maar daar is na de coronatijd flink de klad in gekomen, toen mensen weer zelfs naar de winkels gingen voor boodschappen. Het bedrijf stapelt de verliezen op elkaar, en heeft het – net als veel concurrenten – zwaar. Geld verdienen met extreem snelle bezorging, blijkt niet eenvoudig.

Concurrent Gorillas werd eerder al opgekocht door Getir zelf. Ook het Britse Zapp hield het niet lang vol op de Nederlandse markt.

Lees meer over
Getir