Tegenwind voor flitsbezorgers: 'Getir overweegt vertrek uit Nederland'
Flitsbezorger Getir, dat onlangs nog concurrent Gorillas kocht, overweegt om zich terug te trekken uit Nederland en Italië. Dat schrijft de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Volgens de krant kampt Getir met forse verliezen. Duidelijk is dat flitsbezorgers op meerdere punten het tij niet mee hebben.
Volgens Handelsblatt draait Getir met zware verliezen. Zo zou het per maand tussen de 80 en 100 miljoen dollar (71 tot 89 miljoen euro) verliezen. De krant zegt zich te baseren op meerdere ingewijden.
Getir zou zich daarom willen terugtrekken uit Nederland en Italië, hoewel het bedrijf dit in een reactie 'puur speculatief' noemt. Eerder dit jaar vertrok Getir al uit Spanje, Portugal en Frankrijk.
'Nieuw geld ophalen'
Om de verliezen te drukken en om investeerders over te halen om nieuw geld in het bedrijf te steken zou Getir ook flink in de kosten willen snijden. In eerste instantie zou Getir 500 miljoen dollar bij investeerders willen ophalen. Inmiddels zou het bedrijf volgens de krant ook met de helft genoegen nemen.
Ook zou het bedrijf producten niet meer vanuit de eigen distributiecentra, ook wel darkstores genoemd, willen rondbrengen, maar vanuit lokale franchisenemers. Het bedrijf reageerde niet op vragen hierover.
'Niet onlogisch'
Het zou niet onlogisch zijn als Getir zich zou terugtrekken uit Nederland, denkt Dirk Mulder, die zich bij ING onder meer richt op detailhandel. Door de gestegen rente zijn investeerders terughoudend geworden met geld stoppen in dit soort initiatieven.
Nu zijn andere beleggingen immers ook interessant geworden voor die investeerders. Ze kijken kritischer of de bedrijven waar ze geld in steken wel winstgevend zijn, zegt hij.
Als Getir weg zou trekken uit ons land, dan is dat een teken dat het verlies lijdt en het denkt niet winstgevend te kunnen worden, aldus Mulder.
Amsterdam
Flitsbezorgers hebben er mee te maken dat de samenwerking met Amsterdam, de grootste en voor hen meest aantrekkelijke stad van het land, moeizaam is, vervolgt hij.
In mei besloot de gemeenteraad dat zogeheten darkstores, van waaruit de bezorging plaats vindt, niet langer welkom zijn in woonwijken in de stad. Het bestemmingsplan wordt aangepast en flitsbezorgers als Getir, Flink en Gorillas moeten verhuizen. "Ik kan me voorstellen dat een flitsbezorger als Getir dan denkt niet winstgevend te kunnen worden", zegt Mulder.
Bij dit alles komt nog dat volgens Mulder niet de combinatie Getir/Gorillas de marktleider is in Nederland, maar Flink. "Ze hebben meer vestigingen en een hogere rating van consumenten." Deskundigen denken dat er in een platformeconomie, een term die gebruikt wordt voor bedrijven die hun diensten via het internet aanbieden, maar plaats is voor één of hooguit twee spelers.
Economie
Het zit nu ook economisch tegen voor flitsbezorgers, aldus Mulder. Tijdens corona gingen consumenten meer bij flitsbezorgers bestellen, maar met de huidige inflatie gaan consumenten meer op hun kosten letten, zegt hij. "Daar past een luxe-model als flitsbezorging minder in."
Toch zal er wel een markt blijven voor flitsbezorgers, verwacht Mulder. "Maar niet met de omvang die in eerste instantie werd gedacht en als er maar eentje overblijft, dan heeft die het makkelijker."
'Wankel business model'
Begin dit jaar concludeerde Jesse Weltevreden, lector Digital Commerce aan de Hogeschool van Amsterdam, al dat het business model van flitsbezorgers 'aan alle kanten wankelt'. Dat kwam ook doordat flitsbezorgers concurreren met supermarkten. Zo werken Albert Heijn, Spar en de regionale supermarktketen Hoogvliet samen met Thuisbezorgd.
Supermarkten zijn 'absoluut' in het voordeel, zei Weltevreden. Ze zitten immers al in woongebieden, van waaruit ze kunnen bezorgen, terwijl flitsbezorgers moeite hebben met het openen van nieuwe vestigingen.
Door hun grotere schaal kunnen supermarkten als Albert Heijn en Jumbo ook goedkoper inkopen, vertelt Mulder.
In deze video zie je dat spelregel simpel is, degene die zijn zak met geld als laatste heeft opgemaakt is de winnaar: