11 procent meer in 2025

Stroom dreigt duurder te worden omdat netbeheerkosten 'exploderen' tot 2050

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP. Beeld ter illustratie Stroom dreigt duurder te worden omdat netbeheerkosten 'exploderen' tot 2050
RTL

Huishoudens gaan de komende jaren fors meer betalen voor het transport van elektriciteit en gas. In 2025 gaat het om een toename van gemiddeld 11 procent. In de 25 jaar daarna zullen de kosten fors verder toenemen, aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Uit onderzoek van de consumentenwaakhond komt naar voren dat een gemiddeld huishouden volgend jaar een prijsstijging van zo'n 60 euro tegemoet kan zien.

Ook de komende decennia moeten consumenten nog rekening houden met een flinke verdere toename van de kosten. Tot 2050 zullen de kosten voor alle gebruikers van het elektriciteitsnet stijgen van circa 7 miljard naar 18 tot 25 miljard euro per jaar, verwacht de ACM.

Beheerder hoogspanningsnet: transportkosten stroom gaan de komende jaren fors omhoog
Lees ook

Beheerder hoogspanningsnet: transportkosten stroom gaan de komende jaren fors omhoog

Hierdoor zullen de transportkosten voor elektriciteit voor een gemiddeld huishouden toenemen van ongeveer 250 euro naar 600 tot 800 euro per jaar in 2050, aldus de ACM.

Verzwaring netten

De kosten gaan omhoog omdat netbeheerders forse investeringen moeten doen in verzwaring van hun netten. De netbeheerkosten zijn, naast uiteraard de kosten voor de hoeveelheid stroom of gas die je verbruikt, onderdeel van de energierekening.

Netbeheerkosten zijn onvermijdelijk, of je nu veel verbruikt of helemaal niets, de netkwerkkosten betaal je sowieso.

Om de klimaatdoelen te halen stappen veel bedrijven en huishoudens over van fossiele brandstoffen naar elektriciteit die wordt opgewekt uit duurzame bronnen.

Tegelijkertijd wordt er steeds meer stroom geproduceerd door wind- en zonneparken. Daardoor moet er steeds meer elektriciteit worden getransporteerd.

Net vaak al vol

Maar op veel plaatsen zit het elektriciteitsnet nu al vol. Daarom moeten netbeheerders veel geld investeren in de uitbreiding en verzwaring van de netten.

Netbeheerder TenneT moet ook grote investeringen doen voor de aanleg van het net op zee. Dat laatste wordt deels gesubsidieerd door het Rijk. Maar het overige deel moet uit de tarieven worden betaald.

Tennet heeft overigens van het kabinet een aanvullende lening gekregen van 2 miljard euro voor 2025 en 17 miljard euro voor 2026 om investeringen te kunnen doen.

Later aangesloten?

Voor consumenten dreigt nóg een tegenvaller. Van de ACM moesten netbeheerders binnen een bepaalde termijn nieuwe aansluitingen aansluiten. Maar die termijnen zijn te krap, oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) met het oog op de oplopende wachtlijsten voor aansluitingen en problemen met netcongestie.

Dat is na bezwaar van Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie voor netbeheerders. Dat betekent dat consumenten mogelijk langer moeten wachten voordat hun woning is aangesloten.

Niet alleen de netbeheerders hadden geklaagd over de deadlines die de ACM wil hanteren voor nieuwe aansluitingen. De Vereniging Eigen Huis deed dat ook, maar dan omdat deze de termijnen juist te lang vond.

De uitspraak van het CBp betekent dat huishoudens en andere kleinverbruikers die een nieuwe of zwaardere aansluiting willen geen duidelijkheid hebben over binnen welke termijn de netbeheerder dit uit moet voeren, ook als er in het gebied wél voldoende transportcapaciteit beschikbaar is aldus de ACM. De ACM zegt de uitspraak te bestuderen en dan te bepalen wat de vervolgstappen zullen zijn.