Amerikaanse centrale bank verlaagt rente voor het eerst sinds 2020
De Federal Reserve heeft de rente in de Verenigde Staten voor het eerst sinds 2020 verlaagd. Met de lagere leenkosten wil de Amerikaanse centrale bank de grootste economie ter wereld ondersteunen. Het besluit heeft indirect ook gevolgen voor ons.
De Fed besloot uiteindelijk om het rentetarief te verlagen met een half procentpunt naar een niveau van tussen de 4,75 en 5 procent.
Die verlaging is groter dan werd verwacht, vertelt Jacob Schoenmaker, beurscommentator bij RTL Z. En dat zorgt voor optimisme onder beleggers: de Amsterdamse beursindex AEX opende met een procent winst. Een lagere rente is over het algemeen gunstig voor de beurs.
Verlaging verwacht
Algemeen werd al verwacht dat de Fed de rente zou gaan verlagen. Fed-voorzitter Jerome Powell had eind augustus al aangegeven dat de tijd daarvoor was aangebroken. Over de omvang van de rentestap liepen de verwachtingen echter wel uiteen.
"Het spande erom. Normaal wordt zo'n rentebesluit helemaal voorgekookt, want het laatste dat een centrale bank wil, is de markt verrassen", legt Schoenmaker uit. De meeste analisten gingen uit van een verlaging met een kwart procent. "Dus in die zin was het verrassend dat ze dit ineens op tafel gooiden", zegt hij.
Het besluit zal ook indirect gevolgen hebben voor de Nederlandse economie. Onze spaar- en hypotheekrente is gebaseerd op de rentes van de Europese Centrale Bank (ECB). "De Fed als belangrijkste centrale bank ter wereld zet wel de toon", legt Schoenmaker uit. De VS is nog altijd de grootste economie ter wereld.
Voorbeeldrol voor Fed
Het gevolg van de verlaging door de Amerikaanse centrale bank zal zijn dat de rentes wereldwijd omlaag gaan, verwacht hij. En dat is gunstig voor de economie. Want geld lenen wordt goedkoper, waardoor bedrijven meer kunnen investeren en consumenten meer kunnen uitgeven.
Maar voor mensen met spaargeld is het juist ongunstig, voegt Schoenmaker nog toe. Zij krijgen immers minder rente over hun geld op de bank. En een renteverlaging stimuleert vaak ook de inflatie. "Dat is de keerzijde."
Een renteverlaging zorgt ook dat de dollar zwakker wordt, bijvoorbeeld ten opzichte van de euro. En dat is weer gunstig voor onze concurrentiepositie. "Een marginaal effect, maar toch", zegt Schoenmaker.
Inflatie afgekoeld
De vorige keer dat de Fed de rente wijzigde was in juli 2023. Toen ging de rente omhoog naar het niveau van tussen de 5,25 en 5,5 procent. Dat was het hoogste niveau sinds 2001. De centrale bank hield de rente ruim een jaar lang op dat hoge niveau om er zeker van te zijn dat de inflatie weer richting de doelstelling van 2 procent zou dalen.
Vorige week bleek dat de inflatie in de VS in augustus is afgekoeld tot 2,5 procent, van 2,9 procent een maand eerder. Dat is het laagste niveau sinds februari 2021. De zogeheten kerninflatie, waarin de schommelende prijzen voor voedsel en energie niet worden meegenomen, bleef echter wel hoog en bedroeg 3,2 procent.
De beleidsmakers van de Fed waren het er unaniem over eens dat de rente verlaagd wordt, meldt de centrale bank. Over de omvang van de verlaging waren de meningen echter verdeeld: een van de beleidsmakers gaf de voorkeur aan een kleinere stap van een kwart procentpunt.
Niet het nieuwe tempo
Fed-voorzitter Powell zei na afloop van de tweedaagse rentevergadering dat de centrale bank 'vergadering voor vergadering' nieuwe besluiten zal nemen. "We kunnen versnellen als het nodig is, we kunnen vertragen als het nodig is en we kunnen pauzeren als het nodig is", aldus Powell.
Hij benadrukte dan ook dat niet verondersteld moet worden dat de verlaging van de rente met een half procentpunt 'het nieuwe tempo' zal zijn. "We herijken het beleid in de loop van de tijd, in het tempo dat we geschikt achten."