Zoekmachine is te machtig, dus wil justitie in de VS Google opdelen
Het Amerikaanse Openbaar Ministerie overweegt Google te dwingen essentiële onderdelen van het bedrijf af te stoten. Dit als straf voor moederbedrijf Alphabet vanwege het machtsmisbruik rond 's werelds belangrijkste zoekmachine.
In augustus boekte het Amerikaanse OM een klinkende overwinning op Alphabet in de rechtszaal. Een rechtbank in Washington oordeelde dat Google een illegaal monopolie had gebouwd rondom de zoekmachine.
Die werd hierdoor heel machtig: in 2020 werd 90 procent van alle online zoekopdrachten in de Verenigde Staten uitgevoerd met Google. Op smartphones had het bedrijf zelfs 95 procent van de markt in handen, blijkt uit het vonnis uit augustus.
Als vervolg op die rechtszaak heeft het OM een aantal maatregelen bedacht, zogeheten remedies. Het zijn vergaande plannen, meldt Reuters. "De manier waarop Amerikanen informatie op het internet vinden zou hierdoor totaal kunnen veranderen", schrijft het persbureau.
Chrome en Android losknippen
Overwogen wordt om een knip te zetten tussen Google en aanverwante diensten. Dat gaat bijvoorbeeld om browser Chrome, appstore Play en besturingssysteem Android, blijkt uit het concept dat Reuters in handen heeft. Als die niet meer als standaard staan ingesteld, worden de apps met kleurtjes rood, groen, geel en blauw vanzelf minder prominent op je telefoon.
Een minder machtig Google betekent meer ruimte voor andere zoekmachines om te groeien. En minder omzet voor het bedrijf. Die omzet is torenhoog, want het bedrijf steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit.
Dat is onder meer te danken aan de miljarden dollars die het bedrijf in de afgelopen jaren betaalde aan andere techbedrijven om voorrang te krijgen met zijn zoekmachine. In 2021 ontvingen bedrijven als Apple, Mozilla, Samsung, Motorola en Verizon en T-Mobile 26,3 miljard dollar (omgerekend zo'n 24 miljard euro) om toch vooral Google te gebruiken.
2.000.000.000.000
Dankzij die 'investering' kon Google in de afgelopen jaren uitgroeien tot een van de grootste bedrijven ter wereld. Moederbedrijf Alphabet is op de beurs meer dan twee biljoen dollar waard. Dat is een bedrag met twaalf nullen. Er zijn maar drie bedrijven meer waard: Apple, Nvidia en Microsoft.
Er staat dus nogal wat op het spel. Google verweert zich dan ook stevig. Het 'radicale' voorstel gaat volgens het bedrijf veel verder dan waar de rechtszaak over ging. Het bedrijf maakt zich verder grote zorgen over de woorden 'emerging' en 'artificial intelligence' in het voorstel.
Blik op AI
Het OM kijkt namelijk niet alleen naar de huidige macht van het bedrijf, maar wil ook voorkomen dat Google met AI hetzelfde kunstje flikt. Daar ingrijpen zou de opkomst van AI kunnen verlammen, stelt Google.
"Het is heel riskant als de overheid de groei van deze vitale industrie de kop indrukt, precies op het moment dat we juist investeringen moeten toejuichen", aldus Lee-Anne Mulholland in een verklaring. Zij is vicepresident met de portefeuille toezicht bij Google.
De verwachting is dat het officiële voorstel van het OM op 20 november aan de rechter wordt voorgelegd. Google heeft vervolgens tot 20 december de tijd om daar nog op te reageren.
Voordat Google daadwerkelijk opgeknipt wordt, zijn we wel even verder. De rechtszaak zelf over de maatregelen is waarschijnlijk pas volgend jaar. En vervolgens zijn er nog drie mogelijkheden voor een beroep tegen een uitspraak, tot aan het Amerikaanse hooggerechtshof aan toe.