Vangnet voor huizenkopers

NHG-grens verhoogd naar 450.000 euro, deelname flink goedkoper

Door Ruben Koops··Aangepast:
© ANPNHG-grens verhoogd naar 450.000 euro, deelname flink goedkoper
RTL

De Nationale hypotheekgarantie (NHG) wordt volgend jaar verruimd naar hypotheken tot 450.000 euro. De kosten voor het afsluiten van de NHG-regeling gaan bovendien flink omlaag: het vangnet wordt voor huizenkopers zo'n 1000 euro goedkoper.

Dat heeft de stichting Nationale Hypotheekgarantie (NHG) bekendgemaakt. De garantieregeling wordt verruimd van 435.000 euro nu naar een maximale hypotheek van 450.000 euro in 2025.

Wie energiebesparende maatregelen neemt met een hypotheek, zoals isolatie of dubbel glas, mag zelfs nog meer lenen. Hiervoor wordt de NHG-grens verruimd naar 477.000 euro.

Vangnet

De NHG zorgt ervoor dat huizenbezitters niet met een restschuld achterblijven bij de bank als zij door bijvoorbeeld werkeloosheid of een scheiding hun maandbedrag niet meer kunnen betalen.

Bij problemen neemt de stichting NHG de hypotheek over van de geldverstrekker. Specialisten van de NHG bedenken dan een aangepaste regeling met als doel dat de woningeigenaar in de woning kan blijven wonen.

Wie een NHG-garantie afsluit, betaalt ook minder rente aan de bank, omdat de Rijksoverheid garant staat voor de stichting Nationale Hypotheekgarantie.

NHG-garantie moet flexwoning uit verdomhoekje helpen
Lees ook

NHG-garantie moet flexwoning uit verdomhoekje helpen

De NHG brengt bij het afsluiten van een hypotheek kosten in rekening, dit wordt de borgtochtprovisie genoemd. Die wordt in 2025 verlaagd van 0,6 naar 0,4 procent van het hypotheekbedrag. Het gaat om een verlaging van 1000 euro bij de maximale NHG-grens van 450.000 euro.

Volgens Carla Muters, bestuursvoorzitter van de NHG, heeft ruim 40 procent van alle koopwoningen in Nederland  een hypotheek met NHG-garantie.

Minder verhoging

Opvallend is dat de stijging van de NHG geen gelijke tred loopt met de stijging van de huizenprijzen. De grens wordt namelijk verruimd tot 450.000 euro, ongeveer 3,5 procent hoger dan nu, terwijl de huizenprijzen dit jaar stijgen met zo'n 12 procent.

Dat de NHG achterblijft, komt doordat de grens wordt berekend op basis van de huizenprijzen over de afgelopen 27 maanden en die prijzen liggen onder de huidige prijzen op de woningmarkt.

De hoge huizenprijzen zorgen er ook voor dat de grote pot met geld die de Nationale Hypotheekgarantie beheert, steeds voller wordt. 

Vorig jaar hoefden slechts 30 mensen die in de problemen zaten met hun hypotheek, gebruik te maken van het fonds, terwijl er inmiddels zo'n 1,7 miljard euro in de pot zit. En daardoor kan de provisie die de NHG in rekening brengt dus ook omlaag.

Het fonds wil het geld ook graag voor andere woonproblemen gaan gebruiken. Onlangs lanceerde de NHG een plan om ook garant te gaan staan voor flexwoningen.

Lees meer over
NHGHypotheekNationale Hypotheek GarantieWoningmarkt