Energietransitie zonder kostbaar land in beslag te nemen; SolarDuck heeft de oplossing
Koen Burgers is mede-oprichter en CEO van SolarDuck, een duurzame onderneming die drijvende zonneparken op zee aanlegt. Daarmee komt het bedrijf tegemoet aan de snelgroeiende vraag naar zonne-energie zonder dat er kostbare ruimte op land wordt ingenomen. Maar innovaties brengen ook vraagstukken en uitdagingen met zich mee. “In deze fase halen we alle risicofactoren eruit. Door onze pilots te laten certificeren en verzekeren, scheppen we vertrouwen.”
Zaadje geplant
Burgers werkte tien jaar lang met plezier bij Damen Shipyards, toen in 2019 enkele collega’s hem vertelden over hun innovatieve plannen voor het opwekken van zonne-energie op zee. Er werd een zaadje geplant dat al snel uitgroeide tot concrete plannen. Gesteund door hun voormalige werkgever waagden Burgers en zijn collega’s de sprong. Dit was het begin van SolarDuck, dat drijvende zonneparken op zee aanlegt. “We doen dit, omdat er op het land steeds meer gebrek is aan ruimte”, legt Burgers uit.
Oplossing voor ruimtegebrek op land
Daar hebben wij in Nederland al last van, maar in grootstedelijke gebieden, zoals Hongkong, Singapore, Tokyo en Jakarta is het probleem nog groter. “Of denk aan kleine Caribische eilanden die vaak nog met diesel van stroom worden voorzien", vult Burgers aan. Weinig ruimte, maar wel veel zonuren - dat is wat deze gebieden gemeen hebben. Bovendien is de noodzaak voor het overstappen op duurzame energie in deze regio’s vaak door uitdroging en een stijgende zeespiegel direct voelbaar.
De ondernemer ziet binnen de energietransitie een enorme kans. “Ik denk dat geld verdienen en iets goeds doen voor de wereld in dit geval hand in hand gaan. De overstap naar duurzame energie is noodzakelijk, maar je moet geen bedrijf beginnen als er geen boterham mee verdiend kan worden.” Hij verwacht dat er een bult aan bedrijvigheid rondom zonne-energie op zee ontstaat. Zeker in gebieden waar de zon het hele jaar door enthousiast schijnt, maar ook in Nederland is er interesse voor de technologie. “De Noordzee is perfect voor windenergie, maar als je het met zonne-energie combineert, is er meer stabiliteit.”
Grote ambities
Momenteel zit SolarDuck in de testfase met meerdere pilots op zee. De technologie is nog volop in ontwikkeling. Ondertussen werkt het bedrijf nauw samen met internationale energiebedrijven en overheden om projecten te ontwikkelen, waarvan de verwachting is dat ze binnen 3 tot 5 jaar gerealiseerd kunnen worden. En dat is pas het begin, want SolarDuck heeft grootse ambities: “Tegen 2030 willen we wereldwijd jaarlijks een gigawatt aan zonne-energie via onze drijvende platformen leveren.”
Drijvend stopbord
Zo’n drijvend zonnepark van SolarDuck bestaat uit aan elkaar gekoppelde driehoekige platformen en ziet er van boven uit als een hexagonaal – ‘een drijvend stopbord’ – met een maximale diameter van 250 meter. Het gebruik van driehoekige platformen is wat SolarDuck uniek maakt. “Een driehoek kan over drie zijden roteren, waardoor ze makkelijker aan elkaar te koppelen zijn. Op zee is het belangrijk dat de installatie kan meebewegen met golven en dat gaat met onze innovatie goed”, aldus Burgers.
Dit is een van de dingen dat SolarDuck de afgelopen tijd met succes heeft getest. En nog steeds wordt er onophoudelijk gewerkt aan het perfectioneren van de innovatie. Er zijn inmiddels meerdere pilots waar de technologie wordt getest, maar de allereerste, genaamd King Eider – vernoemd naar een eendensoort – ligt op de Waal in de buurt van Tiel. Een van de uitdagingen waar SolarDuck tegen aanliep, is het afsluiten van een schadeverzekering. Want hoe verzeker je iets wat volkomen nieuw is en nog in de testfase zit?
“Daar gaat een uitgebreid traject aan vooraf. Voor King Eider hebben we een Approval in Principle vanuit Bureau Veritas gekregen, nadat zij ons design grondig hebben doorgenomen om te kijken of het allemaal op een deugdelijke manier is gedaan en of de calculaties kloppen.” Met dit certificaat klop je vervolgens aan bij een verzekeraar, die de afweging maakt of iets verzekerd kan worden. Het gaat daarbij om wederzijds vertrouwen en voor de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van testinstallatie King Eider heeft SolarDuck de handen ineengeslagen met a.s.r., dat gelooft in SolarDuck en daarnaast graag duurzame keuzes stimuleert.
Verzekering creëert vertrouwen
Verzekerd zijn geeft een prettig gevoel en neemt bepaalde zorgen weg. “Want het is natuurlijk heel fijn dat we bij eventuele schade goed verzekerd zijn”, aldus Burgers. Maar voor SolarDuck was het afsluiten van een verzekering ook nog eens cruciaal voor de toekomst van het bedrijf. “We zijn er trots op dat onze innovatie is verzekerd, want in onze industrie is dit een belangrijke stap. De financierbaarheid van iets hangt namelijk ook af van het feit of het kan worden verzekerd. Je kunt zelf wel in je product geloven, maar als een verzekeraar dat ook doet, is het een belangrijke bevestiging. Daarmee scheppen we vertrouwen.”
Kapotte ankerkabel
In de 3,5 jaar dat installatie King Eider in de Waal ligt, is er één keer schade geweest. Een van de ankerkabels was gebroken, waarschijnlijk doordat een vrachtschip te dicht is langsgevaren en met zijn schroeven door de kabel is gegaan. “Aan het platform zelf is geen schade ontstaan, omdat deze heel stabiel is en aan meerdere ankerlijnen vastligt. Maar de kapotte kabel moest natuurlijk wel worden hersteld. Het contact verliep heel prettig en de soepele samenwerking met zowel de adviseur als a.s.r. zorgde ervoor dat het probleem snel verholpen was.”
Oog op de bal
Door deze zaken met een gerust hart uit handen te kunnen geven, kan Burgers zijn oog op de bal houden. “Ik kijk enorm uit naar het moment dat we de eerste commerciële installatie kunnen bouwen. We halen nu de kinderziektes uit onze technologie, wat ook een heel leuk traject is. Alleen gaat het pas iets opleveren zodra we in serie kunnen produceren.” Wanneer alles tot en met het laatste schroefje goed functioneert en gecertificeerd is, hangen ze bij SolarDuck de vlaggen uit. “Dat moment komt goud omrand in mijn agenda te staan!”
Doe de Groeimeter-test
Wil jij net als Koen Burgers werken aan de groei van je bedrijf? Doe dan de Groeimeter-test van a.s.r. Zo ontdek je in welke groeifase je nu zit en hoe je later zorgt voor gezonde groei. Op financieel gebied, maar ook als het gaat om risicobeheersing en duurzaamheid. Doe de Groeimeter-test hier!
Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van a.s.r. en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.