Blokker in de problemen: bedrijf praat maandag personeel bij
Winkelketen Blokker informeert maandag het personeel en andere 'betrokkenen' over 'de actuele ontwikkelingen' bij het bedrijf. Het bedrijf ontkent dat het surseance van betaling heeft aangevraagd. Dat is vaak het voorportaal voor een bankroet.
Het blad Quote schrijft dat volgens ingewijden begin deze week werd besloten om de handdoek in de ring te werpen. "Er was geen andere uitweg dan uitstel van betaling voor Blokker." Maar dit wordt ontkend door ceo Pauline Boerman van Blokker. Zij laat RTL Nieuws weten dat er 'op dit moment' geen uitstel van betaling is aangevraagd. "Alle verkopen lopen dan ook gewoon door", voegt zij toe.
Wat de actuele ontwikkelingen zijn waar het bedrijf maandag het personeel en leveranciers over gaat bijpraten, is onduidelijk. Boerman reageerde niet direct op een verzoek om toelichting.
400 winkels
Michiel Witteveen, eigenaar van Blokker-moeder Mirage Retail Group (MRG), was niet bereikbaar voor commentaar. Zijn out of office reply meldt dat hij tot eind november op reis is. Directeur Ynse Stapert van MRG was niet meteen bereikbaar.
Als het doek inderdaad valt voor Blokker, dan zou dat de zoveelste klap zijn voor de winkelstraat. Blokker heeft circa 400 winkels in ons land. Daar werken zo'n 4000 medewerkers. De laatste jaren gingen meer winkelketens ten onder.
Geldnood
Blokker kwakkelt al veel langer. Zo waarschuwde de accountant onlangs in het jaarverslag over 2023 van moederbedrijf Mirage Retail Holding (MRG) al voor geldnood bij Blokker. De verkopen blijven achter bij de verwachting.
Als er geen verbetering zou zijn, zouden er dit najaar maatregelen genomen moeten worden om een geldtekort te vermijden, stond in het jaarverslag van MRG. Inmiddels lijkt het zover te zijn.
Kapitaalinjectie van 35 miljoen
Eerder dit jaar kreeg Blokker nog een kapitaalinjectie van 35 miljoen euro van het Amerikaanse Gordon Brothers, maar dat lijkt dus niet genoeg te zijn. Deze week verkocht moeder MRG nog speelgoedketen Intertoys aan het Belgische Toychamp.
Miljoenenverlies
De wortels van de keten huishoudwinkels liggen in 1896, toen Jacob Blokker een ijzerwarenwinkel in Hoorn opende. Die groeide vooral in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw onder leiding van zijn kleinkinderen Jaap en Ab uit tot een zeer succesvol winkelconcern, waar ook ketens als Intertoys, Bart Smit, Leen Bakker, Xenos en Marskramer onder vielen.
Maar de afgelopen tien jaar zakte de retailgigant volledig door het ijs. Het concern maakte honderden miljoenen verlies, en in 2017 besloot de oprichtersfamilie de meeste winkelformules te verkopen. In 2019 werd uiteindelijk ook Blokker zelf verkocht, aan Mirage-topman Michiel Witteveen.
Ook Witteveen wist Blokker niet op de rails te krijgen. Ondanks jarenlang herhaalde beloftes van winst, bleef de keten verlies maken. In 2023 ging het om een verlies van 7 miljoen, bleek een analyse van RTL Z.
Oproep
Werk je bij Blokker en wil je iets kwijt over de situatie bij Blokker? Stuur een mail naar de redactie.