Lieveling duurzaamheidssector

Mislukte reorganisatie nekte maker groentepasta Wholy Greens

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© Wholy GreensMislukte reorganisatie nekte maker groentepasta Wholy Greens
RTL

Een dramatisch mislukte reorganisatie heeft geleid tot het faillissement van de maker van groentepasta Wholy Greens, de lieveling van de duurzaamheidssector. Investeerders als Rabobank en crowdfunders zijn het grootste deel van hun geld kwijt.

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van Wholy Greens, waarin curator Ulrich Koeze onder meer de oorzaken van het bankroet beschrijft.

Duurzaamheidslieveling

Oprichters Walter Zantinge en Pieter van der Manden begonnen in 2020 met de productie van pasta uit overtollige groenten, als spinazie, wortel en biet. Met hun gezonde en duurzame pasta groeide het Haagse bedrijf al snel uit tot een lieveling van de duurzaamheidssector.

Miljoenen subsidie in strijd tegen voedselverspilling
Lees ook

Miljoenen subsidie in strijd tegen voedselverspilling

"We worden de Tesla onder de pasta's", stelden de oprichters in 2021 nog optimistisch in een van hun vele interviews. Wholy Greens slaagde er niet alleen in om veel aandacht te genereren, maar wist ook groeikapitaal op te halen en belangrijke klanten als Albert Heijn en Jumbo binnen te slepen.

Vorig jaar herfst ontving het bedrijf bovendien een vervolginvestering van 1,2 miljoen euro, van de zogenoemde 'impactfinancier' Rabo Foundation, Capital Blue en crowdfunders. Daarmee zou het bedrijf in de volgende groeifase moeten komen.

Grote verliezen

Dat verse geld was wel nodig ook, want uit het faillissementsverslag blijkt dat werkmaatschappij Wholy Greens in 2021 en 2022 op een omzet van ruim 300.000 euro meer dan één miljoen euro aan verliezen leed. Moederbedrijf Wholy Greens Holding boekte nog eens zo'n 400.000 euro verlies.

De nieuwe investeerders eisten vorig jaar wel dat de oprichters zouden terugtreden als bestuurders, en er een drastische reorganisatie zou volgen. De leiding werd overgenomen door juriste Manon Cassee, afkomstig van investeerder Capital Blue. Dat bedrijf investeert ook in plantaardige kebabmaker Karma Kebab.

Sociale werkplaats

Onder haar leiding bracht Wholy Greens de productie van de pasta onder bij een sociale werkplaats, die op grotere schaal zou moeten kunnen produceren en ook zou bijdragen aan het maatschappelijke imago van het bedrijf. Maar de reorganisatie liep dramatisch mis.

De overgang naar de nieuwe producent 'leidde helaas niet tot het gewenste resultaat', aldus curator Koeze in zijn verslag. De producent voldeed niet aan de verwachtingen, en het product voldeed niet aan de voorwaarden voor grootschalige productie. Daarnaast vielen de verkopen tegen. Uiteindelijk werd de overeenkomst met de producent beëindigd. 

Lening terugbetalen

Dat had verstrekkende gevolgen. "Nu er geen producent meer was, eiste een van de investeerders de lening op", schrijft Koeze. "Aangezien de andere investeerders niet bereid waren op de lening af te lossen hebben de bestuurders uiteindelijk besloten de faillissementen aan te vragen."

Uit het faillissementsverslag blijkt dat Rabo Foundation een lening van ruim 142.000 euro terug wil, en daarvoor verschillende eigendommen van het bedrijf in onderpand had. Curator Koeze verkocht afgelopen weken de inventaris, de voorraden en de goodwill voor 50.000 euro aan investeringsmaatschappij Investiv. Dat is onvoldoende om dat geld terug te betalen.

Dat betekent dat er ook geen geld zal zijn om de crowdfunders, die afgelopen jaren ook tonnen in het bedrijf staken, schadeloos te stellen. Dat moet een teleurstelling voor hen zijn. Vorig jaar werd tegen de crowdfunders nog gezegd dat Wholy Greens in 2027 een omzet van 25 miljoen euro verwachtte, met een bedrijfsresultaat van 8 miljoen. Destijds werd hen een mogelijk rendement van 500 procent in 2027 in het vooruitzicht gesteld.

Pastamerk maakt doorstart

Investeringsmaatschappij Investiv maakt een doorstart met de duurzame pastamaker Wholy Greens. "Wij investeren graag in bedrijven die impact maken, en Wholy Greens past daar goed in. Door omstandigheden is het bedrijf failliet gegaan, maar dat vonden wij toch zonde. Het is een prachtig merk", zegt Investiv-partner Patrick Groeneveld.

"Op dit moment zijn wij heel druk bezig om alles draaiende te houden. Zo willen we de pasta op de schappen houden bij Jumbo. Op termijn willen we ook uitbreiden naar andere producten, maar daar kan ik nu nog niet veel over zeggen."

Groeneveld denkt de productieproblemen van het afgelopen jaar wel de baas te kunnen worden. "Wij hebben inmiddels veel verhalen gehoord over waar dat allemaal aan heeft gelegen, maar wij denken dat het kan worden opgelost. Wij willen de productie naar onze eigen fabriek in het noorden van het land halen. Daar maken wij nu onder meer ontbijtgranen en eiwitrepen. Door de productie in eigen hand te houden, moet het goed gaan."

Groeneveld benadrukt dat de activiteiten waarschijnlijk onder het bestaande merk van Wholy Greens zullen worden doorgezet. "Wij hebben ook de merkrechten en domeinnamen overgenomen, dus dat is geen probleem." Investiv betaalde de curator 6000 euro voor de voorraden, 14.000 euro voor de inventaris en 30.000 euro voor de goodwill. 

Lees meer over
Wholy GreensDuurzaamheidVoedselverspillingFaillissementVoeding