Kostbare cacao

Dure maand voor Sint, chocoladeletters 25 procent duurder

Door Puck Scheres··Aangepast:
© ANPDure maand voor Sint, chocoladeletters 25 procent duurder
RTL

Om alle schoenen die gezet worden te vullen met chocoladeletters, moet Sinterklaas flink in de buidel tasten. De lekkernijen kosten gemiddeld 25 procent meer dan vorig jaar. En het einde van de prijsstijgingen is nog niet in zicht.

"Het gaat om maximaal enkele dubbeltjes per letter", zegt Sebastiaan Schreijen, senior analyst Food & Agribusiness bij RaboResearch. "Gemiddeld ligt de verkoopprijs per kilo van chocoladeletters dit jaar zo'n 20 tot 25 procent hoger dan vorig jaar." 

"Het prijsverschil tussen het ene en het andere merk verschilt enorm", zegt Schreijen. "Sommige letters zijn 8 procent in prijs gestegen, andere richting de 35 tot 40 procent."

Steekproef Consumentenbond

Ook bij de Consumentenbond neemt men prijsstijgingen waar, ook al hebben zij er geen 'uitgebreid onderzoek naar gedaan'. "Maar als ik een steekproef neem van vier verschillende merken melkchocoladeletters, dan blijkt dat ze allemaal in prijs zijn gestegen", vertelt woordvoerder Gerard Spierenburg. 

Een chocoladeletter van het huismerk van Albert Heijn is 13 procent in prijs gestegen. Ook bij Kruidvat (+25 procent) en Plus (+7 procent) moet meer betaald worden. "Ook Tony Chocolonely is duurder", vertelt Spierenburg.

Bij Jumbo kostte hun huismerk vorig jaar 1,99 euro voor 160 gram en nu kost die 1,59 euro, maar weegt die nog maar 135 gram. De andere Jumbo huismerkletter van 160 gram kost 2,69 euro, maar die is van een andere fabrikant.

Nog geen krimpflatie

Volgens de deskundigen is er geen sprake van krimpflatie. In dat geval blijft de prijs van de letter ongeveer hetzelfde, maar is-ie minder groot. 

De gemiddelde Nederlander eet jaarlijks zo'n 4,8 kilo chocolade snoepgoed. Niet alleen de chocoladeletters zijn duurder, maar ongeveer alles waar cacao in zit. "In de supermarkt ligt de gemiddelde kiloprijs voor chocolade momenteel bijna 40 procent hoger dan begin 2021", zegt Schreijen. 

De prijs van cacao schoot omhoog© RTL Nieuws
De prijs van cacao schoot omhoog

"We kopen ruim van tevoren onze cacao in en we zien al een jaar lang de prijs oplopen. De prijs is enorm gepiekt tot 10.000 dollar bij 1000 kilo en nu staat de prijs rond 6000 dollar", zegt Dennis Teeken, directeur van marktleider Verkade. Hij verwacht niet dat prijs teruggaat naar het oude niveau.

Verkade verkoopt jaarlijks 2,5 miljoen chocoladeletters. In hun melkletter zit 36 procent cacao en in de pure letter 54 procent. 

Meerdere oorzaken 

Een reden voor de flinke prijsstijgingen zijn de mislukte oogsten in Afrika. Zo'n 70 procent van alle cacao komt uit Ivoorkust en Ghana. Voor het derde jaar op rij valt de cacao-oogst tegen. 

Dit komt door slecht weer, maar ook door oude cacaobomen en boomziekten, waardoor er minder cacaobonen geproduceerd kunnen worden.

Ook andere zaken prijziger

De verwachting is dat dit probleem niet snel verdwijnt, wat leidt tot de angst voor schaarste. En dat drijft de cacaoprijs verder op. 

Daarnaast is ook de prijs voor suiker, zuivel, energie, vervoer en verpakkingsmaterialen gestegen en dat wordt allemaal doorberekend in de prijs van je chocoladeproduct. 

Mensen laten zich letter niet ontnemen

Ondanks de forse prijsstijgingen zijn de verkoopvolumes voor chocoladeletters niet ingestort, constateert de Nederlandse branchevereniging voor ondernemingen in koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten (VBZ). 

"Consumenten wachten op een aanbieding. Of ze kiezen voor een goedkopere letter van een discounter of huismerk. Mensen laten zich niet hun chocoladeletter ontnemen vanwege de gestegen prijs", zegt Jeroen de Bruin van VBZ.

Er is volgens de branchevereniging ook een groep consumenten die meer behoefte heeft aan luxe en bereid is om een tientje te betalen voor een luxe letter. "Zij kiezen voor een A-merk zoals Verkade of voor luxe handgemaakte chocoladeletters. Die worden gegeven als cadeautje", zegt De Bruin.    

Volgend jaar prijs nog hoger

Sinterklaas en chocoladeliefhebbers moeten hun hart vasthouden want deskundigen verwachten dat de prijs volgend jaar nog hoger zal zijn. 

Er zijn langlopende prijsafspraken tussen cacaoverwerkers, chocolademakers en supermarkten, waardoor er acht tot twaalf maanden vertraging zit tussen de grondstofprijzen en wat de consument uiteindelijk in de winkel betaalt.

Verkadeletters niet kleiner 

RaboResearch verwacht dat chocoladeproducenten de prijsstijgingen proberen te verzachten door kleinere verpakkingen aan te bieden of door minder cacao in de producten te verwerken. 

Teeken zegt dat Verkadeletters niet kleiner worden, maar het bedrijf vreest wel dat de prijs volgend jaar 30 tot 40 procent stijgt.

Bekijk hieronder onze reportage over de beroemde Dubai-reep.