Ook het moederbedrijf van Blokker vraagt faillissement aan
Ook het moederbedrijf van de failliete huishoudketen Blokker heeft faillissement aangevraagd. Dat laat het bedrijf, Mirage Retail Group (MRG), vanmiddag weten. De aanvraag is 'een direct gevolg' van het bankroet van dochterbedrijf Blokker, aldus de onderneming.
Schuldeisers van Blokker komen namelijk verhaal halen bij moederbedrijf Mirage Retail Group, omdat die zich aansprakelijk heeft gesteld voor schulden van haar dochterondernemingen. Bovendien heeft het moederbedrijf garanties afgegeven voor meerdere huurverplichtingen van Blokker. Daarom eisen de verhuurders van Blokker nu geld van het moederbedrijf.
Ook is Mirage Retail aansprakelijk voor een deel van de openstaande coronaschuld van Blokker aan de Belastingdienst van zo'n 13 miljoen euro.
Opbrengst Intertoys
In oktober verkocht Mirage Retail dochterbedrijf Intertoys, maar het bedrijf zegt dat 'de ontvangen inkomsten uit een dividenduitkering na de recente verkoop' van van de speelgoedketen 'helaas niet voldoende' zijn om alle schuldeisers volledig te kunnen voldoen. "Andere inkomsten worden op korte termijn niet verwacht."
Volgens Mirage kunnen de curatoren nog wel 'gezonde onderdelen, zoals Miniso' verkopen om geld in het laatje te brengen voor de schuldeisers. Miniso is een Chinese winkelformule, waarvan Mirage zo'n zeven vestigingen in Nederland exploiteert.
Dochter Miniso
Het faillissement van Mirage zou volgens het concern geen directe gevolgen voor de afhandeling van het faillissement van Blokker hebben. Ook zouden de activiteiten van het magazijn in Geldermalsen (MRG Logistics) en Miniso er niet door worden beïnvloed.
Dat laatste lijkt onwaarschijnlijk. Door het faillissement van Blokker is de veruit de grootste klant van het begin dit jaar verzelfstandigde magazijn weggevallen. Dat moet wel degelijk ook consequenties hebben voor de levensvatbaarheid van het logistieke bedrijf. En volgens de meest recente jaarrekening van Miniso is de financiële positie van dat dochterbedrijfje ook niet erg rooskleurig. Het is nog maar de vraag of dat bedrijf zelfstandig kan voortbestaan.
Blokker ooit succesvol
Blokker was decennialang een absolute succesformule, waarmee generaties Nederlanders opgroeiden. De broers Jaap en Ab Blokker bouwden niet alleen de keten huishoudwinkels uit, maar namen ook een trits andere winkelketens over, zoals Intertoys, Marskramer, Xenos en Leen Bakker.
De afgelopen tien jaar kwam de huishoudketen echter terecht in de hoek waar de klappen vallen. Het winkelbedrijf had vooral last van de opkomst van nieuwe typen concurrenten: prijsbeukers zoals Action en webwinkels als Bol en Coolblue.
Toch failliet
Na jarenlange en oplopende verliezen verkocht de oprichtersfamilie na 2017 alle winkelketens. Zo kwam Blokker in 2019 in handen van investeerder Michiel Witteveen. Hij werd jarenlang bewierookt als 'de redder van Blokker', maar wist de winkelketen uiteindelijk niet winstgevend te maken. Afgelopen jaar werd steeds duidelijker dat de huishoudketen op een faillissement afstevende. Drie weken geleden ging het winkelbedrijf uiteindelijk bankroet.
Sindsdien zijn de curatoren Jasper Berkenbosch en Robin de Wit bezig met de afwikkeling van het faillissement. Daarbij worden de voorraden van Blokker met korting uitverkocht, en bekeken of een deel van de 400 winkels nog onder een nieuwe eigenaar doorgestart zouden kunnen worden.
Aanvankelijk zouden alle winkels nog minstens tot het einde van het jaar open blijven. Maar zaterdag werd bekend dat 100 winkels al eerder de deuren moeten sluiten.
Zie in de video hieronder hoe de jarenlange succesformule Blokker ten onder ging: