Voormalig ING-topman Hamers niet vervolgd voor zijn rol in witwasschandaal
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat voormalig ING-bestuurder Ralph Hamers niet verder vervolgen voor zijn betrokkenheid bij het witwasschandaal dat binnen ING heeft plaatsgevonden. Het OM heeft te weinig bewijs.
Het OM deed onderzoek naar de persoonlijke betrokkenheid van Hamers, die van 2013 tot en met 2020 topman bij ING was, bij het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) en schuldwitwassen door ING.
Schikking van 775 miljoen
In 2018 schikte ING, dat toen nog werd geleid door Hamers, voor 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie. In eerste instantie besloot het OM dat er geen individuele personen vervolgd zouden worden, maar activist Pieter Lakeman wist eind 2020 toch via het gerechtshof een vervolging voor elkaar te krijgen.
Het gerechtshof oordeelde dat 'ook bestuurders van een bank niet vrijuit gaan als zij feitelijke leiding hebben gegeven aan ernstige verboden gedragingen.'
Het FIOD heeft daarop nader onderzoek gedaan en er is een groot aantal getuigen gehoord door de rechter-commissaris. Maar dat onderzoek heeft onvoldoende bewijs opgeleverd om Hamers persoonlijk aansprakelijk te stellen.
ING deed tussen 2010 en 2016 te weinig om witwassen door klanten tegen te gaan. Die konden via hun rekeningen bij de ING daardoor honderden miljoenen euro's witwassen.
De bank was onder andere te laks in zijn klantonderzoek en deed te weinig met signalen dat er iets niet in de haak was. Het OM stelde dat de compliance-afdeling onderbezet en onvoldoende opgeleid was.
Daardoor liep de staat belastinginkomsten mis, kon crimineel geld in omloop worden gebracht én profiteerde ING van de omzet.
Hoe de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) precies werkt, zie je in onderstaande video: