Energiereuzen vragen ook in 2025 de maximale tarieven voor warmte
Wie voor zijn of haar energie afhankelijk is van stadsverwarming, is volgend jaar ietsje minder kwijt dan dit jaar. Klinkt leuk, maar Eneco, Vattenfall en Ennatuurlijk verlagen hun tarieven alleen maar omdat ze het moeten van de ACM.
De drie genoemde bedrijven hebben samen zo'n 90 procent van de markt in handen. Dat is lekker overzichtelijk voor de naar schatting half miljoen huishoudens met een aansluiting op een warmtenet. Nog overzichtelijker zijn de prijzen: die zijn bij alle drie de bedrijven precies gelijk.
Variabele en vaste kosten
Per gigajoule (GJ) warmte betaal je volgend jaar 43,79 euro. Dat is 2,90 euro minder dan Vattenfall en Ennatuurlijk dit jaar vragen. Eneco rekent dit jaar 44,82 per GJ warmte. Ter illustratie: een gigajoule staat gelijk aan 31,6 kubieke meter gas. Volgens Eneco verbruikt een gemiddeld huishouden zo'n 21 GJ per jaar. Dan ben je dus zo'n 920 per jaar kwijt voor je warmte.
Dit is alleen slechts het variabele deel van je gasrekening, voor je daadwerkelijke verbruik. Los daarvan betaal je ook voor je aansluiting, het meten van je meterstand en het onderhoud aan het netwerk. Deze kosten zijn vast en gaan dit jaar iets omhoog, naar 760,77 euro. En het maakt niet uit bij welke maatschappij je zit.
Rol van de toezichthouder
Alle maatschappijen hebben hetzelfde tarief. De lezer die nu denkt: "Huh, mag dat wel. Hebben ze prijsafspraken gemaakt en is dat niet een klus voor de toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt?" Goed punt. Die is er inderdaad bij betrokken. Sterker nog: de maximumprijzen worden bepaald door de ACM.
De toezichthouder bepaalt de tarieven omdat gebruikers van een warmtenet niet van aanbieder kunnen wisselen. En hoewel huishoudens met een warmtenetaansluiting géén gas verbruiken, is het warmtetarief wel gekoppeld aan de gasprijs, via het 'niet-meer-dan-anders'-principe, afgekort tot NMDA. Dit om te zorgen dat mensen met stadsverwarming niet meer betalen dan huishoudens die op gas stoken.
De ACM stelt ieder jaar een NMDA-tarief vast, het maximum dat leveranciers mogen rekenen. Ze zouden daar dus ook onder mogen zitten. Maar dat is geen optie, blijkt uit de verklaringen die de bedrijven geven bij het bekendmaken van de tarieven voor volgend jaar.
Duurder materiaal, hogere salarissen
Bij Eneco ziet men 'de kosten voor onderhoud en verduurzaming' toenemen de komende jaren. Dat wordt onder meer veroorzaakt doordat er minder vraag is naar warmte, aldus het energiebedrijf. Bij Vattenfall speelt hetzelfde: "De kosten voor zowel de inkoop van warmte als de kosten van materialen, arbeid en personeel zijn nog steeds hoog." Kortom: geen ruimte voor een lager tarief dan dat van de ACM.
Wie nog snel even wat belasting wil besparen voor het einde van het jaar, check de video hieronder.