Gesprekken met 'meerdere' potentiële kopers Blokker
De curatoren van de failliete winkelketen Blokker praten met 'meerdere' potentiële kopers. Om hoeveel het precies gaat wil de curator niet zeggen. Hij zegt wel te hopen voor kerst met één partij rond te zijn.
Er waren eerder tientallen partijen geïnteresseerd in een doorstart na het faillissement van Blokker, schrijven de curatoren van de huishoudketen in het eerste faillissementsverslag. Vervolgens kregen 26 partijen toegang tot een virtuele dataroom waarin vertrouwelijke informatie over het bedrijf te vinden was.
Er zijn inmiddels wat partijen afgevallen, zegt Robin de Wit, één van de curatoren van Blokker. Er wordt nu dus met minder dan 26 partijen gesproken, maar hoeveel precies wil De Wit niet kwijt.
Mazzeltje voor Friese opkoper: 200 zeecontainers Blokker-spullen voor 'slechts' paar miljoen
Hij zegt ernaar te streven om zo spoedig mogelijk de zaak rond te krijgen en te kunnen bekendmaken wie verder wil met Blokker. "Hopelijk voor de kerst, daar hoopt iedereen op." Het is niet duidelijk of de potentiële kopers Blokker als geheel een doorstart willen laten maken, of maar een deel ervan.
Tientallen belangstellenden
Accountant PwC heeft namens de curatoren 42 potentiële kopers benaderd. Zij kregen meer informatie over hoe Blokker er voor staat. Verder meldden zich nog eens 32 potentiële kopers uit zichzelf. Onder die in totaal 74 partijen zaten 'strategische partijen', oftewel andere winkelketens, maar ook investeerders en 'enkele' persoonlijke investeringsvehikels.
Van die 74 partijen bleven er 46 over die belangstelling hadden voor het verkennen van een mogelijke doorstart. Uiteindelijk ondertekenden 29 partijen een geheimhoudingsovereenkomst en 26 van hen kregen toegang tot de virtuele data room.
De Wit wil niet zeggen in hoeverre de potentiële kopers waar nu mee wordt gesproken uit Nederland of ook uit het buitenland komen. Ook wil hij niet kwijt of het spelers uit de branche zijn of investeerders. Of de partijen waarmee nu wordt gesproken door PwC zijn benaderd, of dat ze zelf contact hebben gezocht zegt hij niet te weten.
19 miljoen verlies in 2024
Blokker ging vorige maand failliet na aanhoudende verliezen en problemen met het afbetalen van schulden bij de Belastingdienst. In 2024 maakte Blokker op een omzet van 202 miljoen euro een verlies van 19 miljoen euro, staat in het eerste faillissementsverslag.
Die cijfers zijn wel zonder de maand december, die vanwege Sinterklaas en kerst altijd een goede maand is voor winkels. In heel 2023 werd op een omzet van 344 miljoen euro een verlies van 7,6 miljoen euro geleden.
Schulden
Uit het faillissementsverslag wordt duidelijk dat de financieringsmaatschappij Gordon Brothers alleen al 26,7 miljoen euro tegoed heeft van Blokker. Zij hebben het pandrecht op alle roerende zaken, dus in principe ook het recht op de opbrengsten uit de faillissementsuitverkoop die gaande is bij Blokker-filialen.
Wel melden de curatoren afspraken te hebben gemaakt met de Amerikaanse financier over een verdeling van de opbrengsten uit die verkoop die de mogelijkheden voor een doorstart open houden.
Fiscus
De fiscus heeft nog 26,2 miljoen euro te goed van Blokker. De fiscus heeft voorrangsrecht boven andere schuldeisers. Dat wil zeggen dat de fiscus eerst moet worden betaald, en daarna pas andere schuldeisers.
Hoeveel het UWV (dat ook voorrangsrecht heeft) nog krijgt van Blokker weten de curatoren momenteel nog niet. Wel is duidelijk dat andere schuldeisers met voorrangsrecht nog eens 9,7 miljoen van Blokker krijgen.
Verder zijn er nog 1849 schuldeisers bij wie Blokker voor in totaal 30,4 miljoen euro in het krijt staat. Alles bij elkaar zijn de schulden daarmee ruim 66 miljoen euro, nog zonder de schuld aan het UWV en exclusief de schuld aan Gordon Brothers.
Bonus werknemers
De medewerkers van Blokker die in een winkel staan, krijgen in december een bonus bovenop hun salaris, om ervoor te zorgen dat ze deze maand blijven werken en nog niet aan de slag gaan bij een andere werkgever. Bij de faillissementsverkoop moet er natuurlijk wel personeel in de winkels staan.
Ook werknemers op het hoofdkantoor die essentieel zijn voor de verkopen krijgen een bonus.
'Negatieve spiraal'
In het faillissementsverslag staat ook dat de vorm van financiering door Gordon Brothers heeft bijgedragen aan een 'negatieve spiraal' die leidde tot het faillissement. Hoeveel krediet Blokker kreeg, hing namelijk af van de omvang van de winkelvoorraden die het bedrijf had.
Maar door de nasleep van een conflict met een eerdere financier had het bedrijf moeite de voorraden aan te vullen, waarna het beschikbare krediet van de Amerikaanse geldverstrekker ook lager uitviel.
In de planning staat dat de winkels van Blokker tot eind dit jaar openblijven, voor de faillissementsverkoop. Maar morgen sluiten honderd winkels de deuren al.
In deze video zie je hoe een meer dan honderd jaar oud familiebedrijf ten onder ging: