Ook minder vaak aanvullende verzekering

Nederlanders kiezen voor hoger eigen risico zorgverzekering

Door Puck Scheres en Malini Witlox··Aangepast:
© Getty Images.Nederlanders kiezen voor hoger eigen risico zorgverzekering
RTL

Mensen die via Independer overstappen van zorgverzekeraar, sluiten minder vaak een aanvullende zorgverzekering af. Ook kiezen ze vaak voor het maximale eigen risico van 885 euro, blijkt uit data van de vergelijkingssite. De maandpremie van hun zorgverzekering daalt daardoor.

Eind 2020 koos bijna zeventig procent van de overstappers ervoor om voor 2021 een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, aldus de vergelijkingssite. Op dit moment is dat bijna 59 procent.

Kinderen tot 18 jaar zijn meeverzekerd op de polis van hun ouders. Boven de 18 moet iedereen een eigen zorgverzekering hebben. Het verplichte eigen risico is dan minimaal 385 euro. Dat moet je dus eerst betalen als je zorg nodig hebt.

© RTL Nieuws

Je kunt ervoor kiezen om je eigen risico op te hogen naar maximaal 885 euro. En dat doen dus nu meer prijsbewuste mensen. Ze krijgen dan een maandelijkse premiekorting van 15 tot 20 euro.

Medicatie en spoedzorg

Het eigen risico geldt onder meer voor medicatie en spoedeisende hulp in het ziekenhuis, maar niet voor huisartsenzorg en wijkverpleging. Mensen die het eigen risico verhogen, zijn vaak mensen die verwachten weinig zorgkosten te gaan maken.

Ze lopen bij ziekte wel het risico dat ze een groter deel van de zorgkosten zelf moeten betalen, zegt Mirjam Prins, zorgexpert bij Independer.

Over de cijfers

De cijfers van 2024 van de vergelijkingssite zijn nog niet volledig, tussen kerst en nieuwjaar worden vaak nog veel verzekeringen afgesloten. Ook gaat het puur om verzekeringen die via Independer zijn vergeleken en/of zijn afgesloten. 

1,1 miljoen mensen hebben via de site hun zorgkosten vergeleken. Hoeveel mensen tot nu toe via de site zijn overgestapt, wil Independer niet openbaar maken.

Die mensen die de vergelijkingssite bezoeken zijn vaak prijsbewust. In heel Nederland stappen minder mensen over en kiezen meer mensen voor een aanvullende verzekering. Landelijk kiest ongeveer tien procent voor een eigen risico van 885 euro.

"Als ze wel zorg nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze een been breken, moeten ze de eerste 885 euro zelf betalen. Dat is een flink bedrag. We adviseren dan ook om dit geld in een spaarpotje apart te houden."

Vorig jaar stapten in heel Nederland 1,3 miljoen mensen (7,4 procent) over. 81,5 procent daarvan was aanvullend verzekerd, maar ook hier zie je de laatste vier jaar een dalende trend.

Tandarts en fysio zelf betalen

Tandverzekeringen, bijvoorbeeld, zijn minder populair. Zo koos 45 procent van de overstappers eind 2019 nog voor een tandverzekering (voor 2020). Dit jaar kiest 30 procent voor zo'n verzekering.

Ook op fysiotherapie wordt bespaard. De mensen kiezen bijvoorbeeld niet voor een aanvullende verzekering met negen behandelingen, maar met drie of zes.

Verzekeren soms duurder dan zelf betalen

"Je kunt vooraf een rekensom maken. Wat kost zo'n behandeling als je er een paar zelf moet betalen en wat kost het om je ervoor te verzekeren. Je bespaart op de premie bijvoorbeeld al snel 20 euro per maand," aldus Prins.

© RTL Nieuws

Ga je alleen voor een controle naar de tandarts? Dan ben je voordeliger uit zonder aanvullende tandartsverzekering. Verwacht je meer kosten, dan kan een aanvullend pakket lonen.

Basisverzekering steeds duurder

Mensen kiezen dus vaker voor alleen een basisverzekering. Niet vreemd, want ook de basispremies stegen dit jaar weer. De gemiddelde basisverzekering kost aankomend jaar ruim 158 euro. De Patiëntenfederatie Nederland maakt zich daar zorgen over, zegt woordvoerder Tijmen Hendriksen. 

Wat details uit het onderzoek

  • Met name mannen kiezen vaak voor een maximaal eigen risico. 36 procent van de mannen doet dit en 25 procent van de vrouwen.
  • De groep 35-44 jarigen kiest het vaakst voor maximaal eigen risico (39 procent), de 65 plussers doen dit het minst (16 procent). Logisch want op hogere leeftijd verwacht je vaak meer zorgkosten. 82 procent van de ouderen kiest voor aan aanvullende verzekering
  • Bij de jongeren (18-24 jaar) kiest 73 procent voor een aanvullende verzekering. Het gaat dan vaak om tandarts, buitenlanddekking en anticonceptie.

"Mensen die zorg nodig hebben, mijden die zorg soms. Ze gaan bijvoorbeeld niet naar de tandarts. Maar op lange termijn leidt dat tot hogere kosten."

Zorgmijders zijn later vaak meer geld kwijt

Volgens onderzoek van de Patiëntenfederatie mijdt één op de vijf Nederlanders de zorg. Ze halen bijvoorbeeld geen medicijnen op die ze nodig hebben. Daardoor komen ze soms later in het ziekenhuis terecht wat veel meer zorgkosten oplevert.

"We zijn geen voorstander van een verhoogd eigen risico. Dat is leuk voor gezonde mensen die geen zorgkosten hebben. Maar het sloopt ook de solidariteit uit het zorgstelsel, want die gezonde mensen dragen minder bij. En zieke mensen hebben die keuze niet", zegt Hendriksen.

Lees meer over
IndependerGezondheidszorgVerzekeringenZorgverzekeringEigen risicoGeld