Eerste zorgpremie bekend, opnieuw flink omhoog: 'Grens bereikt aan wat mensen kunnen betalen'
De eerste zorgpremie voor 2025 is bekend en dat belooft weinig goeds voor huishoudens. Bij DSW stijgt de premie voor het basispakket opnieuw, met 9,50 euro tot 158,50 euro per maand. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt DSW die hoopt dat de overheid ingrijpt.
Dat heeft de relatief kleine verzekeraar, die traditioneel als eerste met de nieuwe premie naar buiten komt, bekendgemaakt. Dit jaar bedraagt de premie nog 149 euro per maand. Die steeg eerder ook al ten opzichte van het jaar ervoor.
Volgens DSW-directeur Aad de Groot kan de zorgverzekeraar niet anders dan de premie verhogen. De kosten voor zorg stijgen maar door. Er is namelijk meer zorg nodig en er zijn dure, nieuwe behandelingen mogelijk. Ook de loonkosten stijgen.
12 november: alle premies bekend
Alle zorgverzekeraars moeten uiterlijk op 12 november hun premies voor het nieuwe jaar bekendmaken. De overheid gaat er in de Miljoenennota alvast vanuit dat de zorgpremie voor de basisverzekering stijgt met 121 euro op jaarbasis, dat is dik een tientje meer per maand.
In onderstaande afbeelding kun je zien hoe de gemiddelde jaarpremie bij verzekeraars in de afgelopen 11 jaar is gestegen van 1157 euro in 2014 tot 1747 euro in 2024. Deze bedragen gaan alleen over de verplichte basisverzekering, dus voor velen komen daar de kosten voor een aanvullende verzekering nog bovenop.
DSW maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de zorg en doet een dringend beroep op de politiek om de jaarlijkse premiestijging te stoppen. "Wij merken dat de grens aan wat mensen in Nederland voor zorg willen en kunnen betalen is bereikt", zegt de Groot.
De solidariteit staat volgens hem onder grote druk. "De gezondheidsverschillen in Nederland worden te groot. De rek is er echt uit. Er zijn nu fundamenteel andere keuzes nodig binnen het huidige zorgstelsel."
'Marktwerking faalt'
DSW vindt dat de marktwerking in de zorg, waarin zorgpartijen met elkaar moeten concurreren, gefaald heeft en pleit ervoor om dat af te schaffen. Het systeem belemmert de samenwerking tussen zorgverzekeraars, zorgpartijen en zorgverzekeraars onderling. En juist die samenwerking zou volgens De Groot kunnen leiden tot lagere premies.
DSW hoopt ook op een verbod op budgetpolissen, die vooral door jonge, gezonde mensen worden afgenomen en daarom de solidariteit van het zorgstelsel zouden ondermijnen. Ook het vrijwillige eigen risico zou om die reden moeten worden afgeschaft. Bovendien zouden verzekeraars minder polissen moeten aanbieden, om het voor consumenten overzichtelijk te houden.