Europese gasvoorraden kelderen in rap tempo, mede door koud weer

Het koude weer in grote delen van noordwest-Europa zorgt ervoor dat de gasvoorraden 'op het snelste tempo sinds 2018' slinken. In Nederland zijn de voorraden inmiddels het minst goed gevuld van alle EU-landen.
Dat schrijft persbureau Bloomberg. Veel Europese landen schieten richting de rode cijfers als het gaat om voorraden, zo blijkt ook uit gegevens van de vereniging van Europese gasopslagbedrijven, Gas Infrastructure Europe.
De Europese gasopslagen zijn op dit moment gemiddeld voor iets meer dan 70 procent gevuld, terwijl dat een jaar geleden nog zo'n 86 procent was.
Nederland onderaan
Als het gaat om landen in de Europese Unie, bungelt Nederland onderaan met een gasopslag die voor ruim 54 procent is gevuld, gevolgd door Kroatië (ruim 55 procent) en Frankrijk (ruim 57 procent).
Die voorraden komen bovendien verder onder druk te staan door aanhoudende kou in onder meer Scandinavië, Duitsland en Frankrijk. Met die kou groeit de vraag naar gas voor bijvoorbeeld de verwarming van huizen.
Hoewel de Nederlandse gasvoorraad een van de laagste van Europa is, komen we volgens kenners nog niet zonder te zitten. "Qua leveringszekerheid hoeven we ons geen zorgen te maken", zegt Lucia van Geuns, energie-expert bij Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS).
Er zijn voldoende alternatieven, waaronder pijplijngas uit Noorwegen en vloeibaar gas (lng) uit de Verenigde Staten. En veel van de aanvoer van dat gas ligt al vast in contracten of wordt verkocht op de zogenoemde spotmarkt. Pas als de vulgraden aan het begin van de winter laag zijn, of er een Elfstedentocht ophanden is, is er mogelijk reden tot zorg, aldus Van Geuns.
Grote buffers
Na de gascrisis in 2022 is in Europa afgesproken om de gasvoorraden hoog te houden, op zo'n 90 procent aan het begin van de winter. Zo hebben we een buffer voor koude winters of in geval van calamiteiten.
Dat de voorraden slinken, is vooral een kwestie van vraag en aanbod, zegt Van Geuns. Door het grauwe weer was er in de afgelopen maanden minder aanbod aan groene stroom, en daarom juist meer vraag naar gas. Ook werd er meer gas uit de opslag verhandeld, omdat handelaren daar relatief goed aan konden verdienen.
De Europese gasprijs liep vorige week op tot 51 euro per megawattuur, het hoogste niveau in ruim een jaar tijd. De prijs op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam ligt inmiddels weer iets lager, op ruim 48 euro per megawattuur.
Prijs onder druk
De prijsstijgingen volgden onder meer op dreigingen van Qatar om de aanvoer van lng naar Europa stil te leggen. Op nieuwjaarsdag stopte bovendien de levering van Russisch gas aan Europa via Oekraïne, goed voor zo'n 5 procent van de totale Europese gasimport.
Ondanks dat we ons nog geen zorgen hoeven te maken dat we zonder gas komen te zitten, doen de slinkende voorraden wel pijn. Gas is duurder geworden en daarmee kost ook het aanvullen van de voorraden op dit moment meer geld. "De betaalbaarheid van gas staat onder druk", aldus Van Geuns.