Honderden euro's

Vier redenen waarom je gasrekening de komende jaren hoger wordt

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPVier redenen waarom je gasrekening de komende jaren hoger wordt
RTL

Er dreigt de komende jaren een forse financiële tegenvaller voor huishoudens die gebruik maken van gas voor het verwarmen van hun huizen of om te koken. De gasrekening zal waarschijnlijk honderden euro's hoger worden.

Dat berekende onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van energieleveranvcier Essent. In het minst optimistische scenario betaalt een huishouden met een gemiddeld verbruik in 2030 zo'n 400 euro meer voor gas per jaar dan in 2023.

Marktprijs lastig te voorspellen

Hoe hoog de gasprijs in 2030 precies is, dat weet natuurlijk niemand. Dat hangt van allerlei factoren af, zoals het weer, het aanbod en internationale crises, om maar eens wat factoren te noemen.

Maar de prijs van gas voor huishoudens wordt ook door een hoop andere factoren beïnvloed, en dat ziet er voor de consument niet zo best uit.

Belastingen

Allereerst: de energiebelasting op gas. Die is dit jaar met 9 cent per kuub verhoogd. Het goede nieuws is wel dat het nieuwe kabinet daar volgend jaar weer 4,8 cent vanaf wil snoepen. Blijft er uiteindelijk toch nog een verhoging van 4,2 cent over ten opzichte van vorig jaar.

ACM ontvangt tientallen klachten over Hollandse Energie Maatschappij: 'Agressieve benadering'
Lees ook

ACM ontvangt tientallen klachten over Hollandse Energie Maatschappij: 'Agressieve benadering'

Klimaatmaatregelen

Om gas minder klimaatonvriendelijk te maken komt er een zogenoemde bijmengverplichting. Dat houdt in dat leveranciers vanaf 2026 een bepaald aandeel 'groengas' in het geleverde gas moeten stoppen. Goed voor het klimaat, maar het is wel duurder. Naar schatting zal dat het gas 12 tot 17 cent per kuub duurder maken.

Ook moeten gasleveranciers onder het nieuwe emissiehandelssysteem gaan betalen voor uitstootrechten. Die kosten worden natuurlijk aan de klanten doorberekend, en zorgen al snel voor een prijsstijging van tussen de 7 en 10 cent per kuub, becijfert CE Delft.

Kosten aansluiting omhoog

En dan is ook nog de verwachting dat je voor je gasaansluiting meer gaat betalen, juist omdat er steeds minder mensen zo'n aansluiting hebben. De mensen in een gasloos huis betalen immers niet meer mee, waardoor de kosten onder minder huishoudens verdeeld moeten worden. Dat gaat naar schatting 22 euro per jaar meer kosten in 2030.

Alles bij elkaar telt dat voor een gemiddeld huishouden behoorlijk op. Als de gasprijs op de markt in 2030 net zo hoog is als in 2023, betaalt een huishouden met gemiddeld verbruik volgens CE Delft dan 2290 euro. Dat is ruim 420 euro meer dan in 2023.

Hoop

Maar, hoop doet leven: de gasprijs kan natuurlijk ook dalen bij voldoende stabiel aanbod en gunstig weer. In het scenario waarbij de gasprijs in 2030 wat meer rond het niveau ligt dat we kenden vóór 2022, dan zijn we – ondanks alle verhogingen – alsnog iets goedkoper uit dan in 2023.