Jumbo verliest 400 miljoen euro omzet door tabaksverbod, marktaandeel daalt

Supermarktketen Jumbo heeft het lastig. In 2024 daalde de omzet met honderden miljoenen, mede door het verkoopverbod op tabak. En Jumbo deed het in Nederland, verreweg de belangrijkste markt voor het bedrijf, voor het derde jaar op rij slechter dan concurrenten. Het marktaandeel van de keten uit Veghel daalt daardoor gestaag.
Consumenten kochten in 2024 voor 10,7 miljard euro aan boodschappen bij Jumbo. Dat is 2,7 procent minder dan een jaar eerder.
Verder verloor Jumbo voor het derde achtereenvolgende jaar marktaandeel in Nederland. Ging in 2021 nog 21,6 procent van alle supermarktbestedingen in ons land naar Jumbo, in 2023 was dat nog 21,1 procent en afgelopen jaar nog maar 20,5 procent.
Daarmee is Jumbo nog wel duidelijk de nummer twee in Nederland, achter marktleider Albert Heijn, die ruim 37 procent van de markt in handen heeft.
Nog geen winstcijfer
Op het gebied van online bestelde boodschappen wist Jumbo niet te groeien. De omzet bleef gelijk op 724 miljoen euro.
Jumbo maakt nog niet bekend hoe het voor het bedrijf als geheel onderaan de streep ging. In 2023 kelderde de winst nog van bijna 80 miljoen euro tot minder dan 22 miljoen euro. Dat kwam mede doordat La Place minder waard werd.
Geen sigaretten meer
De omzetdaling van Jumbo als geheel komt doordat supermarkten in Nederland sinds 1 juli geen tabaksproducten meer mogen verkopen. Uiteraard hadden alle supermarkten hiermee te maken, maar Jumbo werd extra hard getroffen, omdat het een relatief groot deel van de omzet uit sigaretten en andere tabaksproducten haalde. De tabaksban kostte Jumbo ruim 400 miljoen euro omzet.
Verder speelde La Place Jumbo parten. De restaurants waren nog steeds niet het succes dat Jumbo ervan had verwacht. Een deel van de aandelen is verkocht en de omzet telt niet meer mee bij Jumbo. Dat kost nog eens 50 miljoen euro aan omzet.
Prijsverlagingen
Jumbo's omzet kreeg ook een klap van meer dan 150 miljoen euro doordat het de prijzen van een aantal producten verlaagde, dit om het prijsimago te verbeteren en de daling van het marktaandeel te stoppen.
Jumbo stond in de beginjaren bekend als supermarkt met lage prijzen, maar was naar het midden van de markt opgeschoven, naar het prijsniveau van Albert Heijn.
België
In België ging het volgens topman Ton van Veen in 2024 wel beter. De omzet steeg daar met ruim 22 procent en Jumbo won er naar eigen zeggen marktaandeel. Dat laatste kwam doordat er in de bestaande winkels 7 procent meer werd verkocht, en doordat er vier nieuwe supermarkten werden geopend.
Daar staat tegenover dat in België minder dan 4 procent van de totale omzet behaald werd. Jumbo is nog altijd bijna geheel een Nederlandse supermarkt.
Onderaan de streep draaide Jumbo in België naar eigen zeggen break-even, een jaar eerder dan het zelf had verwacht. Maar daarbij worden de rentelasten en afschrijvingen niet meegerekend.
Jumbo heeft nu 37 supermarkten in België. Dat is aanzienlijk minder dan Albert Heijn, waarbij de teller op 80 staat. Verder heeft Albert Heijn-moeder Ahold in België 775 winkels van Delhaize en onlangs kocht het 325 voornamelijk kleinere supermarkten van Louis Delhaize.
Kostenbesparingen
De afgelopen tijd sneed Jumbo flink in de kosten. Zo vervallen op het hoofdkantoor per saldo 350 arbeidsplaatsen, dat is 25 procent van het totaal op het hoofdkantoor.
Verder drong Jumbo het aantal winkeldiefstallen terug door strengere controles. In totaal hebben alle maatregelen 150 miljoen euro aan besparingen opgeleverd.
Jumbo zet ook in op goedkoper inkopen. Dat leidde afgelopen jaar wel geregeld tot lege schappen.
'Marktaandeel zal weer kunnen stijgen'
Door alle maatregelen die zijn getroffen zal Jumbo wel weer de weg naar boven kunnen vinden, aldus Dirk Mulder, retailexpert van ING. Op een gegeven moment was het voor consumenten minder duidelijk waar Jumbo voor stond, zegt hij. Eerder zette Jumbo zich neer als supermarkt met lage prijzen. Maar ze waren te veel opgeschoven naar het hogere prijsniveau van Albert Heijn.
De prijzen zijn wat verlaagd, waardoor het prijsverschil met onder meer Albert Heijn wat groter is geworden, zegt Mulder.
Jumbo koopt nu ook goedkoper in. Door de inkoop samen te doen met andere, Europese, supermarkten, scheelt ze dat tienden van procenten, die voordelen kunnen ze doorgeven aan klanten, zegt Mulder.
Hij denkt ook dat de introductie van het nieuwe huismerk Jumbo's een goede zet is. Het staat tussen het traditionele huismerk en de duurdere A-merken in.
In deze video zie je dat oud-topman Frits van Eerd verdacht wordt van witwassen: 'Lijkt wel Netflixserie':