'Principiële kwestie'

Woningverhuurder mag sociale huurder die zelf pandjes verhuurt uit huis zetten

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPWoningverhuurder mag sociale huurder die zelf pandjes verhuurt uit huis zetten
RTL

Woningcorporatie Ymere mag het contract van een sociale huurder die zelf meerdere panden bezit en verhuurt, opzeggen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in een zaak die door Ymere was aangespannen. De corporatie gaat nu zoeken naar meer huurders met een eigen huis, om ook hun huissleutels af te pakken.

Volgens de directie van Ymere is het niet uit te leggen: de man huurt bij hen een sociale huurwoning voor 495 euro per maand in Amsterdam-Oost, maar bezit ondertussen zelf drie woningen in de stad. Volgens de woningcorporatie verdient de man hier waarschijnlijk 'duizenden euro's' per maand aan.

Principiële kwestie

'Verre van netjes', aldus Ymere die de man vroeg om de woning terug te geven om deze aan andere woningzoekenden te kunnen verhuren. Dat weigerde de man, waarna de corporatie naar de rechter stapte. 

Huurders willen geen zonnepanelen meer, merken woningcorporaties
Lees ook

Huurders willen geen zonnepanelen meer, merken woningcorporaties

"Een zeer principiële kwestie", zei advocaat Rogier Visser, die Ymere bijstaat. De gedaagde huurt sinds 2014 bij Ymere. Destijds was er volgens de corporatie 'geen vuiltje aan de lucht'. De man werkte als freelance taaldocent en paste daarmee in het profiel van een sociale huurder. Hij had op dat moment ook geen vastgoed. 

Drie woningen

Die situatie veranderde in 2016. De man kocht zijn eerste huis om deze vervolgens te verhuren. In de jaren die volgden, kocht hij nog twee woningen. Intussen heeft hij een van die drie woningen verkocht, waardoor hij ten tijde van de rechtszitting in december twee pandjes in bezit had.

Volgens zijn advocaat deed de sociale huurder 'niets wat verboden is'. Zij droeg in december aan dat in het gesloten huurovereenkomst niets staat vermeld over een verbod op vastgoedbezit. Bovendien zou haar cliënt op straat komen te staan als hij uit zijn sociale huurwoning zou worden gezet, zijn twee huizen zijn namelijk verhuurd. De man zou de huuropbrengsten nodig hebben om zijn hypotheek te kunnen betalen. 

Ook zou zijn huidige inkomen voldoen aan de eisen voor een sociale huurwoning. Die grens ligt dit jaar op een maximaal inkomen van 49.669 euro, of in het geval van een huishouden met meerdere volwassen personen, op 54.847 euro. Een woningcorporatie mag zo'n woning voor maximaal 900 euro per maand verhuren.

Maatschappelijk belang

De rechtbank kiest de kant van Ymere, meldt de woningcorporatie in een persbericht. "Het maatschappelijk belang weegt zwaarder dan goedkoop huren door iemand die ook twee koopwoningen bezit, deze verhuurt en zelf een goedkope sociale huurwoning bezet houdt", vat Ymere het vonnis samen. Dat staat nog niet online en zowel de advocaat van Ymere als de rechtbank reageren niet direct op een verzoek om commentaar.

Dat de man huurbescherming heeft, is voor de rechter van ondergeschikt belang aan dat van Ymere om te zorgen voor woningen voor mensen met een laag inkomen die daar afhankelijk van zijn. "Dit zijn veelal mensen die al lang op de wachtlijst staan."

Geen huurbescherming

De man heeft bovendien alternatieven: zijn twee eigen huizen. En huurbescherming is er niet 'om diegenen te beschermen die geen of minder bescherming behoeven'. "Zijn belang beperkt zich daarom tot het hebben van goedkope woonruimte", aldus de rechters. 

Ymere is vanzelfsprekend blij met het vonnis. "Dit is voor zover bekend de eerste keer dat een rechter zich over een dergelijke kwestie uitspreekt", aldus de woningcorporatie, die hoopt dat de huurder de sleutels zo snel mogelijk inlevert, zodat de woning aan iemand anders kan worden verhuurd.  

De corporatie gaat in haar huurdersbestand op zoek of dit soort kwesties meer voorkomen. Volgens de rechtbank in Amsterdam zouden er nog duizend van dit soort gevallen zijn. 

Willemijn pakte het heel anders aan: zij kocht haar huurwoning in Amsterdam. 

Lees meer over
YmereWoningmarktSociale huurwoningRechtszaakScheefwonenAmsterdam