Lege koffieschappen bij Jumbo en AH: 'Keiharde onderhandelingen met Douwe Egberts'

Klanten van Albert Heijn en Jumbo kijken al een tijdje naar verdacht lege koffieschappen. Vooral op de plekken waar koffie van Douwe Egberts hoort te staan, staat weinig tot niets. Er zijn 'keiharde onderhandelingen gaande tussen de grote jongens', zegt koffiedeskundige Bregje Deben. En dat komt mede doordat Nederlanders gewend zijn aan 'te goedkope' koffie.
"Op dit moment voeren we nog gesprekken met Jacobs Douwe Egberts over de prijzen. We zijn het niet eens met elkaar. Hierdoor zijn er bepaalde producten minder goed beschikbaar", zegt een woordvoerder van Albert Heijn. "Wij streven naar zo laag mogelijke prijzen voor onze klanten."
Jumbo komt met woorden van gelijke strekking: "We doen ons best om boodschappen dagelijks aan te kunnen bieden voor lage prijzen. De ene keer verlopen de onderhandelingen wat sneller en eenvoudiger dan de andere keer", zegt een woordvoerder.
Tijdelijk niet leverbaar
"Helaas komt het wel eens voor dat een favoriet product door onderhandelingen tijdelijk even niet in de winkel of online beschikbaar is, zoals nu bij producten van leverancier Jacob Douwe Egberts (JDE) het geval kan zijn", aldus Jumbo. "De populaire Douwe Egberts Aroma rood 500 gram is overigens gewoon beschikbaar."
Het is duidelijk dat supermarkten koffie zo goedkoop mogelijk willen verkopen", zegt Deben. "Koffie is een ongelofelijk belangrijk product voor supermarkten. Niet vanwege de marges, maar wel omdat bijna iedereen koffie in huis heeft. Koffie lokt dus klanten die ook andere dingen kopen.
Aangezien verschillende koffiebonen, vanwege tegenvallende oogsten wereldwijd, de afgelopen tijd een stuk duurder zijn geworden, moet volgens haar ergens de rekening betaald worden. "Dat spelletje wordt nu gespeeld tussen Douwe Egberts en de supermarkten."
JDE Peet's, naam achter veel merken
Douwe Egberts is onderdeel van het grote bedrijf JDE Peet's. Ook andere labels van dit merk zijn tijdelijk minder of niet beschikbaar. Het gaat bijvoorbeeld om Senseo, Kanis & Gunnink, L’OR, Illy, Jacqmotte, Van Nelle en thee van Pickwick.
JDE Peet's wilde niet reageren op vragen van RTL Nieuws. Dat fabrikanten en supermarkten er niet uitkomen, komt vaker voor. Zo heeft de Jumbo eerder onenigheid gehad met Mars, Nestlé en Kellogg's.
"Er kan echt nog wel wat van de marges af", zegt Deben, die vindt dat de grote spelers allebei nog genoeg verdienen. Waarmee ze overigens niet wil zeggen dat koffieprijs niet een stukje hoger kan worden. "Bonen worden steeds duurder en koffie zal door klimaatverandering schaarser worden." En volgens de klassieke economische wetten gaat schaarste gepaard met hogere prijzen.
Ze kan er dus begrip voor opbrengen dat het bedrijf achter Douwe Egberts de prijzen omhoog wil gooien. 'Slim', noemt ze het, omdat Douwe Egberts zich nu kan verschuilen achter de schaarste. Tegelijkertijd vindt Deben het jammer dat signaal nu pas gegeven wordt. "De discussie over prijzen had al veel eerder gevoerd groter gevoerd kunnen worden", zegt ze, doelend op koffieboeren die volgens haar al jaren achter het net vissen.
Deben denkt dat de strijd tussen supermarkten en JDE Peet's een positieve uitwerking kan hebben op de bedrijven. Ze noemt de ruzie een 'pressiemiddel' en een 'commerciemiddel', de bedrijven krijgen namelijk veel (media-)aandacht). Daarnaast ziet ze nog een ander bijkomend voordeel: dat Nederlanders zich realiseren dat ze gewend zijn aan goedkope koffie.
"Als je gaat uitrekenen hoeveel kopjes koffie je kan zetten met een gewoon pak rood, is een prijsstijging ook weer niet zoveel. Per kilo kun je meer dan 100 kopjes zetten. Een paar euro op een pak is maar een kleine prijsverhoging per kopje", zegt Deben, die koffiecursussen geeft en merkonafhankelijk is.
Hieronder is te zien waarom koffiebonen duurder zijn geworden. De tekst gaat door onder de video.
Jumbo en Albert Heijn willen niets kwijt over de onderhandelingen met JDE Peet's. De topman van Ahold Delhaize (het moederbedrijf van Albert Heijn) zei tijdens de presentatie van de jaarcijfers wel dat het bedrijf, als het gaat om koffie, goed vergelijkingsmateriaal heeft, omdat de supermarktketen een eigen branderij heeft.
"We zien dus heel goed hoe de koffieprijs beweegt. Als er dan leveranciers zijn die een te hoge prijs rekenen, kunnen we daar niet mee akkoord gaan."
Samenstelling veranderen
Volgens Deben zijn prijsverhogingen toch onontkoombaar. Ze noemt nog wel verschillende mogelijkheden om de prijzen wat te drukken. "Door bijvoorbeeld de samenstelling te veranderen." Ze doelt op het gebruik en vermengen van verschillende bonen, of andere goedkopere ingrediënten. Iets wat op dit moment ook al vaker gebeurt bij verschillende merken.
Bang dat Douwe Egberts straks niet meer te verkrijgen is bij de grootste supermarkten, hoeven we niet te zijn. "Het is best begrijpelijk dat dit conflict is ontstaan. Het is een harde handelsmarkt, maar uiteindelijk komen de partijen er wel uit." Dat de boer niet aan tafel zit, speelt een rol volgens haar. Wanneer we weer koffie van Douwe Egberts kunnen drinken, is koffiedik kijken.