Rabobank moet echtpaar 100.000 euro vergoeden na bankpasfraude

Rabobank moet 100.000 euro betalen aan een echtpaar dat slachtoffer is van bankpasfraude. De Commissie van Beroep van klachteninstituut Kifid vindt het, in tegenstelling tot de Geschillencommissie eerder, onjuist om de schade 'geheel voor rekening te laten komen van de consumenten'.
Met die 100.000 euro is de schade voor het echtpaar niet volledig gedekt, in totaal verloor het echtpaar ruim 148.000 euro. Een ton daarvan komt nu voor rekening van de Rabobank. Daar komt voor de bank nog eens 5.000 euro bovenop voor de kosten van het beroep en de rechtsbijstand.
Het echtpaar werd belazerd door fraudeurs die zich voordeden als medewerkers van de alarmcentrale van de bank. De fraudeurs wisten de gedupeerden via een sms over te halen om te gaan bellen.
Pinpassen ophalen
In het telefoongesprek overtuigden de fraudeurs het echtpaar er vervolgens van om mee te werken aan de 'nep-fraudebestrijding.' In paniek volgde het stel de opdrachten van de fraudeurs. Zo moesten de gedupeerden met de echte Rabobank bellen om te zeggen dat er niets aan de hand was met de eerste overboekingen.
Ook werd er in het gesprek aangekondigd dat er iemand aan de deur zou komen om de bankpassen op te halen. En zo geschiedde: de vrouw gaf de passen met pincodes mee.
De fraudeurs wisten in een tijdsbestek van vier uur ongeveer 160.000 euro (hiervan is uiteindelijk een gedeelte weer teruggeboekt) buit te maken. Ondertussen werd de vrouw telefonisch aan de praat gehouden, zodat waarschuwingen van de echte Rabobank niet gezien werden.
De bank stuurde meldingen over het toevoegen van een nieuw toestel aan de bankapp en over een verhoging van de opnamelimiet. Van de 80 onrechtmatige betalingstransacties, vonden er 75 plaats tijdens het telefonische contact.
'Grof nalatig'
"De consumenten hebben, tegen de veiligheidsvoorschriften in, hun bankpassen (zonder pas en chip door te knippen) met pincode afgegeven aan derden. Daarmee zijn zij in juridische zin 'grof nalatig' geweest en komen de niet-toegestane betalingstransacties voor hun eigen rekening", schrijft Kifid op de website.
Voor adviezen over online fraude kun je terecht bij de Fraudehelpdesk, ze zie je in deze video. De tekst gaat door onder de video.
En toch wordt de bank ook wat aangerekend. Rabobank registreerde alleen de eerste overboekingen als verdacht. "Hierna blijft het uitermate bijzondere, en ongebruikelijke verloop van de direct opvolgende betalingstransacties onopgemerkt", zegt Kifid.
Niet genoeg
Hiermee zegt het klachteninstituut indirect dat de manier waarop de bank omgaat verdachte transacties detecteert niet goed genoeg werkt.
"De manier waarop het detectiesysteem is ingesteld, is een constante zoektocht voor de bank en aanpassingen vinden telkens plaats op basis van nieuwe ervaringen", de rekening hiervan mag volgens Kifid niet alleen bij de gedupeerden liggen.
Bindende uitspraak
De Commissie van Beroep concludeert verder 'dat de omstandigheden waarin de bankpassen onrechtmatig zijn gebruikt aanleiding geven om de aansprakelijkheid van de consumenten te beperken', waarmee wordt bedoeld dat het echtpaar ook niet volledig aangerekend mag worden dat het in de slinkse werkwijze van de fraudeurs is getrapt.
De uitspraak van de Commissie van Beroep is bindend. Kifid benadrukt dat banken hun klanten nooit vragen om een bankpas of pincode.