Dumping

Plastic, speelgoed of zonnepanelen uit China: 'Mogelijk goedkoper door heffingen Trump'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© SIPA USAPlastic, speelgoed of zonnepanelen uit China: 'Mogelijk goedkoper door heffingen Trump'
RTL

De importheffingen die de Amerikaanse president Trump introduceert leiden waarschijnlijk tot hogere prijzen in de VS, maar kunnen in Europa juist zorgen voor goedkopere producten, denken deskundigen. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld plastic, speelgoed of zonnepanelen. Er zijn wel wat kanttekeningen.

Als het voor producenten uit Aziatische landen als China en Vietnam niet meer loont om producten in de VS te verkopen, omdat ze door invoerheffingen te duur worden, dan zullen ze proberen uit te wijken naar Europa en hier hun producten afzetten, zegt Maartje Wijffelaars, senior econoom eurozone bij Rabobank.

De Europese Unie is de grootste consumentenmarkt in de wereld, en een markt waarin inwoners relatief veel te besteden hebben, aldus de econoom.

Een land als China kan natuurlijk ook proberen om meer spullen te slijten in Aziatische buurlanden, maar die zijn op veel vlakken concurrenten, zegt Wijffelaars. De landen produceren vergelijkbare producten, zoals elektronica of kleding, en dat maakt het lastiger om ze onderling te verkopen. Die maken die landen vaak zelf al.

Als Aziatische producenten uitwijken naar Europa, dan zullen ze de prijs wel wat moeten verlagen om consumenten over de streep te trekken, denkt Wijffelaars. "Als Europese consumenten die producten hadden willen kopen tegen de huidige prijs, dan hadden ze dat al wel gedaan."

Onderlinge tarieven verlagen

Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij ABN Amro, acht het ook mogelijk dat handelspartners, zoals de EU en China, afspraken maken om de onderlinge importheffingen te verlagen om de klap van Trumps invoerheffingen wat te verzachten. Dan zouden prijzen voor ons ook kunnen dalen.

En bedrijven die nu nog in Europa produceren en in de VS verkopen, kunnen mogelijk besluiten om vanwege de invoerheffingen in de VS die producten juist meer in de EU te gaan afzetten, aldus Wijffelaars. Om een koper te vinden, zullen ze dan wel de prijs moeten verlagen, denkt zij.

De export naar de VS is overigens maar een beperkt deel van de totale export van EU-landen. Zo'n 8 procent, nuanceert Wijffelaars.

Zonnepanelen, batterijen, elektrische auto's

Doelstellingen van de EU kunnen wel met elkaar gaan schuren, zegt Phlippen. "De energietransitie die Europa nastreeft, is gebaat bij betaalbare zonnepanelen, batterijen en elektrische auto's. Als je die goedkoop uit China kunt halen, dan zou dat dus goed uitkomen", zegt zij.

"Maar tegelijkertijd zijn dat ook technologieën waar Europa zelf leidend in wil worden, en die je dus ook zelf wilt blijven beheersen", schetst zij de spagaat die dat kan opleveren.

"Als we kunnen onderhandelen over mensenrechten, dan zou ik die goedkope zonnepanelen uit China halen", aldus Phlippen. En voor een sector als de Europese auto-industrie, lonkt nu een ander perspectief: die van het produceren van defensiematerieel, zegt zij. Een deel van de autofabrieken in de EU kan daarvoor worden ingezet.

Dumping

Er zijn wel zaken die roet in het eten kunnen gooien van mogelijke prijsdalingen, zegt Phlippen. Zo kan in de EU de vrees ontstaan dat als bijvoorbeeld China producten gaat dumpen tegen lage prijzen, sectoren als de Europese autoindustrie daardoor klappen kunnen oplopen. De EU zal niet willen dat de eigen autoproducenten worden weggeconcurreerd.

Het antwoord van de EU zal dan mogelijk bestaat uit hogere invoerheffingen, denkt Phlippen, waardoor spullen uit onder meer China voor Europese consumenten dus niet goedkoper zullen worden.

De EU zal niet toestaan dat in sectoren die zij strategisch belangrijk vindt, zoals staal, aluminium, auto's en medicijnen, er producten worden gedumpt, denkt ook Wijffelaars. Van die strategische sectoren zal de EU niet afhankelijk van het buitenland willen zijn.

Speelgoed of kleding

Anders is dat voor producten die we in Europa niet zelf maken, dan zal de EU zich niet zo druk over maken over spullen die goedkoper de grens over komen, zegt Wijffelaars. Daarbij moet je volgens de econoom denken aan bijvoorbeeld goedkoop speelgoed of kleding. 

Maar het is moeilijk te voorspellen wat de EU als strategisch zal zien, zegt Wijffelaars. "Zo is kleding voor Nederland niet strategisch, maar voor landen in Zuid-Europa mogelijk wel. Die maken ook kleding."

'Per saldo spullen duurder'

Maar alles bij elkaar zal het opwaartse effect van Trumps invoerheffingen op prijzen in Europa groter zijn dan mogelijke neerwaartse effecten, vreest Wijffelaars. Invoerheffingen van de VS zullen kortom ook de prijzen bij ons verhogen, als producten naar de EU worden uitgevoerd.

In deze video legt Erik Mouthaan uit dat Amerikaanse consumenten zullen lijden onder de hogere invoertarieven in de VS:

Lees meer over
Sandra PhlippenMaartje WijffelaarsDonald TrumpEuropese UnieHandelsoorlogVerenigde StatenChina