Machtsmisbruik

Vergelijkingssites klagen Google aan voor 900 miljoen, dit is waarom

·Aangepast:
© Getty Images.Vergelijkingssites klagen Google aan voor 900 miljoen, dit is waarom
RTL

De Amsterdamse rechter moet zich binnenkort buigen over de vraag of vijf vergelijkingssites benadeeld zijn door Google. Er ligt een claim van ruim 900 miljoen euro op tafel.

Het gaat om de Duitse vergelijkingssite PreisRoboter, de Portugese site KuantoKusta en de Britse site Furnish.co.uk. De twee andere benadeelde partijen komen ook uit het buitenland, maar blijven anoniem.

De rechtszaak dient in Nederland omdat twee van de gedaagde vennootschappen van Google in Nederland zijn gevestigd. Het gaat om Google Netherlands BV en Green Box Computing BV.

Schadeclaim

Het schadebedrag is gebaseerd op onderzoek van het economisch bureau Charles River Associates (CRA). Dat heeft uitvoerig economisch onderzoek gedaan naar de schade van deze vijf vergelijkingssites, legt advocaat Simon Boersen, die de vergelijkingssites bijstaat uit aan RTL Z.

"Op basis van een omvangrijke dataset over omzet en internetverkeer, is geconcludeerd dat de schade meer dan 900 miljoen euro bedraagt. Op basis van gegevens die zijn opgevraagd bij Google zou het kunnen dat de vordering nog verder oploopt."

Europese boete voor Google van 2,4 miljard euro definitief
Lees ook

Europese boete voor Google van 2,4 miljard euro definitief

De zaak draait om Google Shopping, een apart bedrijf van de internetgigant. Wie via de bekende zoekmachine naar producten zocht (van wasmachines tot kleding), kreeg in het verleden helemaal bovenaan in kadertjes aanbiedingen te zien van Google Shopping.

Verkopers die via Google Shopping hun producten verkochten, betaalden een commissie aan Google. Daar verdient de zoekmachine veel geld aan. Aanbiedingen van andere webwinkelvergelijkers werden niet in aparte kadertjes, maar in de gewone zoekresultaten geplaatst. Bovendien strafte het algoritme van Google de concurrenten door ze lager op de pagina te zetten.

Miljardenboete

Google kreeg hiervoor in 2017 al een boete van 2,4 miljard euro van de Europese Commissie. Google ging in beroep maar het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechter in de EU, concludeerde vorig jaar dat de Europese Commissie gelijk had. 

Daarmee is de zaak dus nog niet afgedaan, want de klagende vergelijkingssites stappen nu ook naar de rechter. Ze menen dat Google concurrenten nog altijd niet volledig eerlijk behandelt. 

Hoe de 900 miljard exact verdeeld is over de vijf klagende vergelijkingssites, wil Boersen niet zeggen. "Het schadebedrag verschilt per prijsvergelijker en is voor ieder van hen gebaseerd op de eigen specifieke situatie."

Het gaat dan onder meer om de hoeveelheid internetverkeer, omvang van de markt en periode waarin ze actief waren. "In grote lijnen is de schade tussen de tientallen of honderden miljoen per productvergelijker."

Reactie Google

In een reactie laat Google weten al aanpassingen gedaan te hebben als concessie aan de concurrentie. Zo is Google Shopping losgehaald van de zoekmachine. "We zijn het zeer oneens met deze rechtszaken, aangespannen door bedrijven die geld willen zien in plaats van te investeren in hun eigen producten", aldus een Google-woordvoerder.

Google moet zich vaak verantwoorden in de rechtbank. Zo spande Jort Kelder ook een rechtszaak aan, zie je in de video.

Lees meer over
GoogleWebwinkelRechtszaakConcurrentie