Importtarieven

Trump: handelsoorlog wordt niet makkelijk voor de VS, maar 'economische revolutie' op komst

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© Getty Images.Trump: handelsoorlog wordt niet makkelijk voor de VS, maar 'economische revolutie' op komst
RTL

De wereldwijde handelsoorlog wordt niet makkelijk voor de Verenigde Staten, maar zal wel een 'economische revolutie' veroorzaken voor de Amerikaanse bevolking. Dat schrijft president Donald Trump op zijn socialemediaplatform Truth Social. "Hou vol, het wordt niet makkelijk, maar het eindresultaat zal historisch zijn."

Volgens Trump zal zijn beleid van importheffingen op buitenlandse goederen zorgen voor een terugkeer van banen en bedrijfsactiviteit naar de VS in een mate die nooit eerder is gezien. "We zullen winnen", aldus Trump.

Trump kwam afgelopen week met een reeks nieuwe heffingen voor buitenlandse producten en auto's op wat hij Liberation Day voor de VS noemde. Op de financiële markten zorgden die nieuwe tarieven voor vrees voor een wereldwijde recessie en er werden enorme koersverliezen geleden. Daardoor ging voor biljoenen dollars aan beurswaarde op Wall Street in rook op. Ook de AEX leed flinke verliezen.

Von der Leyen: EU neemt tegenmaatregelen als onderhandelingen mislukken
Lees ook

Von der Leyen: EU neemt tegenmaatregelen als onderhandelingen mislukken

Koperprijs

Door de onrust op de beurzen en de vrees voor een recessie kelderde de koperprijs afgelopen week meer dan 10 procent. Dat is de sterkste daling op weekbasis sinds begin 2020, toen de coronapandemie uitbrak. Op de Londense metalenmarkt ligt de prijs van het veelgebruikte metaal nu weer onder de 9000 dollar per ton.

Intussen beraden verschillende landen en de EU zich op maatregelen. China heeft al teruggeslagen met hoge heffingen op Amerikaanse goederen. In zijn bericht op Truth Social stelde Trump dat China veel harder wordt getroffen door de Amerikaanse heffingen dan de VS door de Chinese tarieven. "Zij, en veel andere landen, hebben ons zeer slecht behandeld."

Vandaag werd bekend dat het Britse autobedrijf Jaguar Land Rover de export naar de VS gaat pauzeren vanwege de invoerheffingen. Het bedrijf gaat nu eerst samen met zakelijke partners kijken naar de impact van de heffingen op de activiteiten en hoe daar het beste mee omgegaan kan worden.

Nissan wil productie verplaatsen

En de Japanse autofabrikant Nissan Motor overweegt volgens de zakenkrant Nikkei een deel van de productie in Japan te verplaatsen naar de Verenigde Staten. Zo wil het bedrijf de importheffingen van president Trump te omzeilen.

Het gaat om het in de VS populaire SUV-model, de Nissan Rogue. Nissan bouwt die auto's in een fabriek in de provincie Fukuoka en bij een fabriek in de Amerikaanse staat Tennessee. 

Nissan zou nu bekijken of een deel van de Japanse productie binnenkort overgeheveld kan worden naar Tennessee. In januari zou Nissan nog plannen hebben gehad om die productie in Tennessee juist nog te verlagen.

Ook binnen zijn eigen Republikeinse partij is er ongemak over de maatregelen van Trump. De Republikeinse politicus Don Bacon gaat in het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel indienen dat het congres in staat zou stellen importheffingen van president Donald Trump te blokkeren. 

De kans wordt klein geacht dat zo'n wet wordt aangenomen, maar het voorstel illustreert wel dat onder Republikeinen sprake is van ongemak over het economische beleid van hun partijgenoot Trump. 

In de Senaat, de Amerikaanse Eerste Kamer, steunen enkele Republikeinen een vergelijkbaar plan om het Congres verregaande zeggenschap te geven over importheffingen. Nieuwe heffingen moeten volgens dat voorstel binnen 60 dagen parlementaire goedkeuring krijgen, anders verlopen ze.

In de video leggen we uit op welke 5 manieren jij wordt geraakt door Trumps importheffingen:

Lees meer over
Donald TrumpHandelsoorlogImporttarieven