'Trump-crash'

Wat moet je nu doen als belegger? 'Onzekerheid rond Trump blijft'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPWat moet je nu doen als belegger? 'Onzekerheid rond Trump blijft'
RTL

Kopen, verkopen, niets doen? Vandaag gaan de aandelenkoersen weer wat omhoog, maar de beurzen zijn de klap van de afgelopen dagen nog niet te boven. Wat kunnen beleggers nu het beste doen?

Banken en vermogensbeheerders krijgen veel vragen van klanten wat nu verstandig is, voorzichtig instappen, of toch nog even afwachten.

In vergelijking met vorige week woensdag, kort voordat Trump met zijn plannen voor 'Liberation day' kwam, is de AEX-index in Amsterdam per saldo met zo'n 8 procent gedaald. Als de koersen zo hard dalen, dan is het het beste om niet in paniek te raken. Verkoop dus niet overhaast, aldus RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra.

Herstel?

Op een gegeven moment is de ergste paniek op de beurzen voorbij en het verleden leert dat na zo'n snelle crash het herstel op de beurs ook snel kan zijn, zegt hij. "En dat loop je dan mis als je nu nog verkoopt."

Voor het eerst beleggen? Dit zijn de tips voor beginners
Lees ook

Voor het eerst beleggen? Dit zijn de tips voor beginners

Maar er is natuurlijk geen garantie. Beleggen doe je voor de lange termijn, zegt Veenstra. "De ervaring leert dat het op termijn altijd weer goed komt, maar dan moet je natuurlijk wel kunnen wachten. Beleg dus niet met het geld dat je volgend jaar nodig hebt voor de verbouwing van je huis."

Te vroeg?

Aandelen zijn door de koersdalingen een stuk goedkoper geworden na deze uitverkoop, voegt hij daar aan toe.

Alle rijkaards zagen geld verdampen, behalve miljardair Warren Buffet. Hij verkocht de afgelopen maanden, voordat de beurzen in elkaar zakten, al veel aandelen. De succesvolle handelaar wil een deel ongetwijfeld op een geschikt moment terugkopen. 

"Beleggers als Warren Buffett zaten afgelopen dagen ongetwijfeld likkebaardend te kijken naar de koersdalingen. Hij zat te wachten om op dit soort momenten toe te slaan", zegt Stan Westerterp, eigenaar van Bond Capital Partners. Maar misschien is het nog wel te vroeg om alweer in te stappen, zegt Veenstra.

Het is ook afwachten wat Trump doet. "Ik denk dat de meeste mensen hadden verwacht dat de heffingen het begin van een onderhandelingsspel zouden zijn, maar ik zie nog weinig signalen dat dat ook gebeurt", zei Hans Stegeman, hoofdeconoom bij Triodosbank gisteren bij het sluiten van de beurs.

Druk op Trump

De druk op Trump om gas terug te nemen neemt snel toe, aldus Veenstra. De Republikeinse senator Ted Cruz waarschuwde al voor een bloedbad bij de tussentijdse verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden, eind volgend jaar, als er een recessie komt.

Ook Elon Musk, een vriend van Trump, uit kritiek op het beleid van Trump.

Maar Trump lijkt minder gevoelig te zijn voor commentaar dan tijdens zijn eerste presidentschap, dus we weten niet of hij gaat toegeven, zei Stegeman. "We weten wel zeker dat dit nog enorm lang tot volatiliteit (beweeglijkheid van de koers op de beurs) gaat leiden. En ook al gaat Trump onderhandelen, dan weet je niet wat hij daarna weer gaat doen."

'Door Trump veroorzaakt'

Dit is een door Trump veroorzaakte crash, bij hem ligt ook de sleutel om het op te lossen, beaamt Veenstra. "Beleggers houden niet van onzekerheid. Als Trump van mening verandert, of extra heffingen uitstelt, dan is er ineens sprake van opluchting. Maar of er een oplossing komt dat weten we niet."

In deze video zie je dat Warren Buffet als enige rijke zakenman geen last had van de crash van de beurs.

Lees meer over
Durk VeenstraHans StegemanStan WesterterpDonald TrumpElon MuskBeleggenEffectenbeurs