50 keer meer dan in 2023

Bunq is 10 miljoen euro kwijt aan slachtoffers oplichting

·Aangepast:
© ANPBunq is 10 miljoen euro kwijt aan slachtoffers oplichting
RTL

De onlinebank Bunq was in 2024 net iets meer dan 10 miljoen euro kwijt aan compensatie voor klanten die slachtoffer zijn geworden van oplichting. Dat is vijftig keer zoveel als in 2023, toen de bank klanten bij oplichting door fraudeurs zelden tegemoetkwam.

In 2023 kostte online oplichting de bank slechts 203.000 euro. Boekhoudkundig heeft de bank de kosten bij 'overige kosten' opgevoerd, blijkt uit het jaarverslag.

Klanten werden gecontacteerd door zogenaamde medewerkers van Bunq die hun slachtoffers overhaalden om geld over te boeken. Iets wat ook bij andere banken gebeurt, maar Bunq had minder beveiligingsmaatregelen. Zo kon je ook geld vanuit je spaarrekening overmaken naar een andere bankrekening en was er geen wachttijd van 24 uur. Ook was de bank moeilijk bereikbaar als klanten melding wilden doen van oplichting.

Volgens Bunq wilden de klanten zelf geen lange wachttijd omdat het het bankieren ook kon hinderen, maar na kritiek paste de bank het beleid toch aan

Spoofing

Bij de oplichting gaat het vaak om spoofing. Daarbij worden consumenten gebeld door iemand die zegt namens je bank te bellen en je ervan probeert te overtuigen geld over te maken of een bepaalde transactie goed te keuren. Via een technisch trucje lijkt het nummer van je bank te komen.

Advocaten Bunq-gedupeerden trekken aan de bel: 'Tientallen klanten geen of te laag aanbod'
Lees ook

Advocaten Bunq-gedupeerden trekken aan de bel: 'Tientallen klanten geen of te laag aanbod'

Schadevergoeding

Ook hadden veel klanten moeite om hun geld na oplichting terug te krijgen. Veel banken die in Nederland actief zijn, hebben afgesproken dat ze de schade van particuliere klanten die het slachtoffer zijn van bankhelpdeskfraude vergoeden. Het gaat onder meer om ABN Amro, ING Bank, Rabobank en de Volksbank (SNS, ASN Bank en Regiobank).

Ze zijn dit wettelijk niet verplicht, maar doen het uit coulance, mits klanten aangifte doen.

Ander beleid

Bunq vergoedde tot 2023 echter nauwelijks schade. Nadat de bank negatief in het nieuws was gekomen, veranderde ze haar beleid.

In het jaarverslag schijft de bank nu: "Externe fraude heeft het afgelopen jaar voor een aantal uitdagingen gezorgd. Vroeger richtten hackers en fraudeurs zich op hele systemen, maar nu de apps zeer veilig zijn, hebben ze hun focus verlegd naar het meest kwetsbare punt: de gebruikers."

Maatregelen

Bunq introduceert volgens het jaarverslag 'voortdurend zowel zichtbare als onzichtbare maatregelen' om de klanten tegen fraude te beschermen. "Functies zoals extra waarschuwingen in de app, automatisch bevriezen, ons transactiefiltersysteem en vertraagde betalingen zijn zeer effectief gebleken en hebben het totale aantal fraudegevallen (phishing en helpdeskfraude) aanzienlijk verminderd."

Of nu alle gedupeerden gecompenseerd zijn, is niet duidelijk. Vorig jaar was al duidelijk dat niet alle klanten tevreden waren met de beperkte tegemoetkoming van Bunq en naar de rechter stapten, maar die gaf de bank gelijk.

Banken gooien alles in de strijd tegen oplichters, zie je in de video.

Lees meer over
Ali NiknambunqInternetfraudeBankenOplichtingZ link in bio

Laatste video's van RTL Nieuws

Premier Schoof: 'Beelden van Gaza laten mij ook niet onberoerd'
Reactie op grote demonstratie

Premier Schoof: 'Beelden van Gaza laten mij ook niet onberoerd'