'2024 mijlpaaljaar'

Het gaat goed met Revolut: recordcijfers en miljoen klanten in Nederland

Door RTL Z ··Aangepast:
Het gaat goed met Revolut: recordcijfers en miljoen klanten in Nederland
RTL

Het is misschien wel het waardevolste jonge bedrijf in Europa, een van de snelst groeiende banken in Nederland en heeft hier nu de meest gedownloade bankapp: Revolut. De van oorsprong Britse online bank presenteerde vorige week recordcijfers en wil (verder) aan de positie van de traditionele grote banken knabbelen. Ook in Nederland.

De cijfers zijn klinkend. Revolut maakte vorig jaar een nettowinst van bijna een miljard euro. Meer dan het dubbele van de 395 miljoen euro van het jaar ervoor. Oké, het is nog geen ING (de grootste Nederlandse bank, nettowinst: 6,4 miljard euro), maar er kan wel gesteld worden dat Revolut flink aan de weg timmert. 

Revolut werd nog maar tien jaar geleden opgericht in Groot-Brittannië en is in de Europese Unie een officiële bank dankzij een Litouwse bankvergunning. Het bedrijf meldde eerder dit jaar dat de grens van 1 miljoen gebruikers in Nederland is bereikt. 

"Ons doel is om de nummer 1 te worden in elke markt waar we actief zijn", zegt een woordvoerder van de bank, die in meer dan dertig landen een officiële bank is. Nederland wordt een 'key priority' genoemd. 

Belang Nederland 

Het succes van een Litouwse internetbank in Nederland is opvallend. Een paar jaar geleden lag Revolut onder vuur doordat Britse toezichthouders oneffenheden hadden gezien in de boekhouding. Door gebrekkige interne controles was onduidelijk waar het leeuwendeel van de inkomsten vandaan kwamen. Daarnaast is de Nederlandse bankenmarkt notoir geconcentreerd bij een aantal grote spelers en wisselen Nederlanders niet graag van bank.

Advies banken: zorg voor contant geld in geval van cyberaanval
Lees ook

Advies banken: zorg voor contant geld in geval van cyberaanval

Maar Revolut is anders dan andere banken. Het zet zich af tegen de 'traditionele' grootbanken en is hier vooral populair bij niet-Nederlanders. "Veel van onze klanten hebben geen banden met Nederlandse banken", laat een woordvoerder weten, zonder exacte cijfers te willen noemen. 

Wisselen van valuta 

Dit komt vooral doordat de bank naam heeft gemaakt als platform waar snel, eenvoudig en goedkoop valuta's gewisseld kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om expats en arbeidsmigranten uit landen als Polen die in euro's betaald krijgen en die in hun moederland in zloty betalen. Het is niet voor niets dat de de Oost-Europese markt ook van belang is voor de bank. 

De door een Russische Brit (Nikolay Storonsky) en Oekraïense Brit (Vlad Yatsenko) opgerichte bank schermt er vanaf de oprichting al mee dat transacties tussen Groot-Brittannië, waar met de de pond betaald wordt, en het Europese vasteland (vooral Frankrijk) makkelijk en goedkoop via de bank verlopen. 

Als er wordt gevraagd naar het Nederlandse klantenbestand, gaat de woordvoerder van Revolut vooral in op de expats. Wel wordt gezegd dat de nieuwe klanten ook steeds vaker Nederlanders zijn. "Van de klanten die nu worden aangenomen is meer dan driekwart Nederlands staatsburger." 

'Steeds meer ouderen' 

Er wordt benoemd dat klanten van tussen de 25 en 36 jaar de grootste groep vormen, maar dat ook steeds meer ouderen de bank weten te vinden. 

Het bedrijf biedt inmiddels ook tal van talloze andere diensten aan en zegt het productaanbod steeds verder te willen uitbreiden. Het gaat om 'vernieuwde traditionele producten' als spaarrekeningen, hypotheken en andere vormen van kredietverstrekking. 

Het grote verschil met een klassieke concurrent is dat Revolut een online bank is. Handelen in crypto of aandelen, bankieren, het wisselen van valuta: klanten moeten alles in handomdraai kunnen regelen via de app. Het idee is dat de online focus 'onnodige' kosten drukt en rompslomp scheelt voor de gebruikers. 

Volgens de bank is het nog wel een uitdaging om sommige klanten actiever te krijgen. "De volgende stap is klanten ervan overtuigen om Revolut te gebruiken als hun belangrijkste bank. 

Geld veilig? 

Doordat de bank een Nederlands bijkantoor heeft, kunnen klanten een Nederlandse IBAN krijgen. Desondanks is het geld op Revolut-rekeningen gestald in Litouwen, waar de bankvergunning is afgegeven. 

Die vergunning zorgt ervoor dat Revolut in heel Europa actief kan zijn. Tegoeden tot 100.000 euro per persoon vallen onder het Litouwse depositogarantiestelsel. Dus als de bank omvalt, moet daar aangeklopt worden. 

Klachten 

In Groot-Brittannië kreeg Revolut onlangs kritiek te verduren, omdat het in verband werd gebracht met fraude. Meer dan honderd klanten zouden volgens de Britse omroep BBC via Revolut bestolen zijn en de bank zou niet adequaat met problemen van deze klanten zijn omgegaan. Het gaat om schade van tienduizenden ponden tot soms wel meer dan 100.000 pond. 

Revolut heeft pas sinds afgelopen zomer een bankvergunning in Groot-Brittannië. In Litouwen kreeg de bank een boete 3.5 miljoen euro vanwege de gebrekkige witwascontroles. 

In Nederland, waar Revolut dus al langer een officiële bank is, zijn er ook klachten binnengekomen, bevestigt het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). "Maar dit geldt voor meer banken", zegt een woordvoerder van Kifid. Volgens deze instantie zijn deze getallen niet representatief en kan er niet geconcludeerd worden dat de problemen bij Revolut groter zijn dan bij andere banken. 

Verder wordt benadrukt dat banken eerst zelf de problemen moeten oplossen. Revolut zegt dat fraude en criminaliteit 'ongelofelijk serieus' worden genomen. Er zou afgelopen jaar voor meer dan 700 miljoen euro aan diefstal voorkomen zijn. Dit komt volgens de bank onder meer door forse investeringen in het 'Financial Crime prevention team' en technische oplossingen, waaronder AI. 

Verder groeien 

Bovendien zegt de bank dat het in Nederland aan dezelfde regels gebonden is als traditionele banken. Ook qua inkomsten gaat Revolut dus de kant op van de grootbanken (waar Revolut zich dus juist zo tegen afzet). De groei van het aantal klanten, de toename van het aantal betaaltransacties, de gestegen rente-inkomsten en de levendige handel in crypto hebben Revolut een miljardenomzet bezorgd. 

"2024 was een nieuw mijlpaaljaar voor Revolut, maar we staan nog maar aan het begin", zegt mede-oprichter en ceo Nik Storonsky in het jaarverslag onbescheiden. De bank wil groeien naar 100 miljoen dagelijkse gebruikers in 100 landen. 

Banken houden je goed in de gaten om te kijken of je geen strafbare dingen uitspookt. In de video hieronder meer over deze verplichting: 

Lees meer over
ING BankRabobankABN AMROBanken

Laatste video's van RTL Nieuws

Wie profiteert het meest van het nieuwe pensioenstelsel?
Snap jouw pensioen

Wie profiteert het meest van het nieuwe pensioenstelsel?