Fouten en achterstanden

Problemen met WIA-uitkering leiden tot miljoenenstrop voor UWV

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPProblemen met WIA-uitkering leiden tot miljoenenstrop voor UWV
RTL

Problemen met de WIA-uitkering kosten het UWV tientallen miljoenen euro’s. De uitkeringsinstantie zet 100 miljoen euro opzij om de fouten die zijn gemaakt in het berekenen van de arbeidsongeschiktheidsuitkering te corrigeren. Ook is het UWV miljoenen extra kwijt aan dwangsommen, omdat mensen te lang moeten wachten op een oordeel over hun uitkering.

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2024 van het UWV.

Vorig jaar werd bekend dat  tienduizenden mensen te veel, of juist te weinig geld hebben ontvangen door fouten in de berekeningen van hun WIA-uitkering. Het UWV, dat de uitkeringen verzorgt, en het kabinet, onder leiding van verantwoordelijk minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), kwamen zodoende met een herstelplan.

Het UWV verwacht nu dat de nabetaling vanwege die fouten zal uitkomen op een bedrag tussen de 34 miljoen en 100 miljoen euro, zo schrijft de instantie in het woensdag gepubliceerde jaarverslag. Hiervoor is een zogenoemde voorziening genomen.

Herstelplan: UWV controleert WIA-uitkeringen van 43.000 mensen, die mogelijk extra geld krijgen
Lees ook

Herstelplan: UWV controleert WIA-uitkeringen van 43.000 mensen, die mogelijk extra geld krijgen

Volgens het UWV komt de beste schatting van het bedrag uit op 53 miljoen euro, maar is er sprake van enige onzekerheid in het bedrag omdat dat is berekend op basis van gemiddelde foutenpercentages die in de praktijk nog anders kunnen uitpakken.

Tienduizenden krijgen extra geld

In maart werd bekend dat zo'n 43.000 mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering mogelijk extra geld krijgen. Het UWV zegt in het tweede kwartaal van 2025 te zullen starten met het corrigeren van die uitkeringen.

"Voor de cliënten van wie wordt geconstateerd dat de WIA-uitkering te laag is vastgesteld, krijgen met terugwerkende kracht een verhoging van de uitkering. Zij hebben recht op een nabetaling", schrijft de uitkeringsinstantie. 

Ook te hoge uitkeringen gecorrigeerd

Ook de mensen die juist een te hoge uitkering hebben gekregen zullen te maken krijgen met een correctie, zegt het UWV. Maar de instantie belooft terughoudend te zijn met het terugvorderen van bedragen, "behalve als het voor de cliënt heel duidelijk was dat de uitkering te hoog is vastgesteld."

Het uitgangspunt is dat een te hoge uitkering alleen zal worden verlaagd voor de toekomst.

Uit het jaarverslag blijkt ook dat het UWV flink meer geld kwijt is aan dwangsommen. De instantie kampt al jaren met achterstanden in de beoordeling of en in hoeverre mensen recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat komt onder meer door het tekort aan verzekeringsartsen

Dat alles leidt tot een almaar groeiende financiële strop van inmiddels zo’n 25 miljoen euro in 2024.

Dwangsommen

Het UWV moet binnen 8 weken beslissen of iemand recht heeft op een WIA-uitkering. Lukt dat niet, dan komt de persoon in kwestie in aanmerking voor een dwangsom die kan oplopen tot meer dan 1400 euro. Vorig jaar kostte dit het UWV ruim 18 miljoen euro aan dwangsommen, een jaar eerder was dat nog een kleine 15 miljoen.

Iemand kan ook later in de procedure bezwaar maken, bijvoorbeeld over de hoogte van zijn of haar uitkering. Ook dan kan een niet-tijdig besluit leiden tot zo’n dwangsom. Die bezwaren leverden het UWV vorig jaar een strop van 7 miljoen euro op.

Niet meer langer wachten

"We hadden ons ten doel gesteld om vanaf eind 2024 WIA-cliënten niet meer langer dan zes maanden te laten wachten op een claimbeoordeling", zegt het UWV. Die doelstelling is niet gehaald, maar het aantal mensen dat langer dan zes maanden moet wachten is wel sterk gedaald, aldus de instantie. 

Dat lukte onder meer door meer verzekeringsartsen in dienst te nemen, meer werknemers bereid te vinden om over te werken en de beoordeling te versimpelen.

Eugenie leefde van uitkering, nu vertelt ze studenten over armoede, zie je in deze video.

Lees meer over
UWVUitkeringArbeidsongeschiktheid

Laatste video's van RTL Nieuws

Door kartelgeweld moeten olifanten en tijgers in Mexico verhuizen
'Ze dreigden dieren te doden'

Door kartelgeweld moeten olifanten en tijgers in Mexico verhuizen