Nederland als dreigend voorbeeld: Spanje wil advies inwoners over bankenfusie

De Spaanse regering gaat de inwoners van Spanje vragen wat zij vinden van het plan om de tweede en de vierde bank van het land samen te voegen. Vanaf morgen wordt er twee weken lang een consultatie gehouden.
Het gaat om de banken BBVA en Banco Sabadell. BBVA is in grootte de nummer twee van Spanje. Verder is de bank groot in Portugal en Midden- en Zuid-Amerika. Op de beurs is BBVA zo'n 80 miljard euro waard. Ter vergelijking: ING, de grootste Nederlandse bank, is op de beurs circa 57 miljard euro waard.
Sabadell is is van oorsprong een regionale Spaanse bank, begonnen in Catalonië. Inmiddels is het actief in heel Spanje, en daarnaast nog in onder meer het Verenigd Koninkrijk en Mexico. De beurswaarde van Banco Sabadell is circa 14 miljard euro.
Vijandig overnamebod
BBVA jaagt al jarenlang op Banco Sabadell, vertelt Richard Hogenkamp, correspondent van RTL Nieuws in Spanje. Twee keer mislukten fusiegesprekken en nu heeft BBVA een vijandig overnamebod gedaan op Sabadell.
De Spaanse regering is daar eigenlijk tegen, maar ze heeft niet echt voldoende argumenten. Nu gaan ze dus de samenleving om een mening vragen.
Meerderheid is tegen
Het is voor het eerst dat zoiets in Spanje gebeurt en voor zover bekend ook de eerste keer in Europa, aldus Hogenkamp.
Onderzoeken onder de Spanjaarden wijst uit dat een meerderheid een fusie liever niet wil. Als de overname doorgaat, dan blijven in Spanje nog maar drie grote banken over, zegt hij. Naast de nieuwe fusiebank zijn dat Banco Santander en CaixaBank.
Nederland
Veel Spanjaarden zeggen dat ze drie grote banken te weinig vinden. Nederland wordt in de discussie vaak genoemd als dreigend voorbeeld, zegt Hogenkamp. Dan wordt gezegd: "In Nederland zijn ook maar drie grote banken en in Nederland is het aantal bankfilialen de laatste jaren sterk afgenomen".
Spanjaarden hechten nog erg aan een bankfiliaal in de buurt waar ze naar binnen kunnen lopen en mensen van vlees en bloed kunnen spreken, legt Hogenkamp uit. "Ze denken dat als de fusie niet doorgaat, de bankfilialen wel open zullen blijven."
Ondertussen houdt Banco Sabadell zich op de vlakte. Zij weten dat ze in principe de publieke opinie aan hun kant hebben.
Spaanse of wereldschaal?
Maar de hoogste baas van BBVA vindt dat je dit niet op Spaans niveau moet bekijken, maar op Europees en wereldniveau, aldus Hogenkamp. En op wereldniveau spelen Europese banken een te kleine rol, vindt de ceo van BBVA. Hij wil een paar grote Europese banken die meespelen in de wereldwijde top, een stuk of drie. Het lijstje met grootste banken in de wereld bestaat nu vooral uit Amerikaanse en Chinese banken.
Of de ceo van BBVA met zijjn pleidooi de Spanjaarden voor zich wint is de vraag, zegt Hogenkamp. "Maar ik denk je zijn verhaal meer moet zien als een pleidooi richting de Europese Centrale Bank, die er natuurlijk ook nog wel iets over te zeggen heeft."
In deze video zie je hoeveel spaargeld genoeg is: