Werkt zonder vergoeding

NOS-directeur levert salaris in na discussie over beloning: 'Gebrek aan alertheid'

Door RTL Z ··Aangepast:
© ANP / NOSNOS-directeur levert salaris in na discussie over beloning: 'Gebrek aan alertheid'
RTL

NOS-directeur Renate Eringa gaat de komende maanden werken zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Dit besluit nam ze nadat RTL Z vorige week naar buiten had gebracht dat ze een hogere interim-beloning kreeg, terwijl ze al was aangesteld voor drie jaar. Dit nieuws leidde in Den Haag en intern tot verontwaardiging.

"Vandaag heb ik de Raad van Toezicht laten weten dat mijn beloning onder aan de streep geen verschil mag maken met wat een 'vaste' directeur bij de NOS verdient", schrijft Eringa in een interne mail die in handen is van RTL Z en die bevestigd is door bronnen binnen de NOS. "Dat geldt voor de gehele periode dat ik voor de NOS werk. Om dit te realiseren werk ik de komende maanden zonder vergoeding."

"Eén ding staat als een paal boven water: had ik van tevoren geweten dat mijn beloning zoveel vragen en emoties zou oproepen, dan had ik dat nooit zo gewild. En wat ik ook nooit had gewild is dat jullie in een situatie zouden belanden waarin jullie je opnieuw moeten verdedigen als medewerker van de NOS", vervolgt ze. 

Gebrek aan alertheid 

Ze zegt verder dat ze zichzelf met het inzicht van nu een gebrek aan alertheid kwalijk neemt. "Ik heb hart voor de publieke zaak en voor de NOS in het bijzonder en ik wil niet dat de organisatie wordt belemmerd in haar functioneren door discussies over wat ik verdien. Daarom was het voor mij belangrijk een oplossing te vinden."

Topvrouw NOS pakt topsalaris: 28.800 euro per maand
Lees ook

Topvrouw NOS pakt topsalaris: 28.800 euro per maand

Vorige week meldde RTL Z dat de in juni als interim-directeur aangetreden Eringa vorig jaar ruim 28.800 euro per maand verdiende. Met dit royale salaris steekt zij ver uit boven het beloningsplafond voor gewone bestuurders in de (semi-)publieke sector, dat is vastgelegd in de Wet Normering Topinkomens (WNT). Maar omdat de NOS haar betaalde als interimmer, kon de beloning volgens de omroeporganisatie juridisch gezien door de beugel.

Opmerkelijk was echter dat Eringa al in oktober een contract voor drie jaar kreeg. Toch mocht zij ook daarna als interimmer blijven declareren. Pas vanaf de 13e maand zou zij onder het gewone beloningsplafond voor bestuurders van publieke instellingen vallen.

Golf van kritiek

De kwestie leidde vorige week tot een golf van kritiek, ook in Den Haag en onder de medewerkers van de NOS. Zij uitten onder meer hun zorgen en onvrede over de gebrekkige communicatie na het nieuws, de positie van de omroep in Den Haag en de beeldvorming rondom de NOS tegen de achtergrond van de voorgenomen bezuinigingen bij de omroep.

Daarnaast was er kritiek over haar langdurige aanstelling als zelfstandige, terwijl de NOS vanwege de aangescherpte zzp-wetgeving zeer waarschijnlijk grotendeels gaat stoppen met het werken met freelancers.

Dat Eringa nu met terugwerkende kracht voor het volledige eerste jaar bij de NOS onder het gewone beloningsplafond komt, scheelt haar ruim 80.000 euro. 

Lees meer over
Renate EringaNOSSalarisWet normering topinkomensMedia