A1 en A12 weken afgesloten: uren extra reistijd tussen Randstad en oosten van het land

Wie nog geen plannen heeft gemaakt voor het weekend, doet er goed aan iets buiten Amsterdam of Utrecht te gaan doen. Cruciale snelwegen rond de twee steden worden de komende dagen of zelfs weken onder handen genomen en daarom compleet afgesloten. Met een fors aantal extra kilometers en al snel een uur vertraging als gevolg.
Vooral de wekenlange afsluitingen van de A1 vanaf de Amsterdamse ring A10 richting het oosten van het land en de A12 tussen Veenendaal en Utrecht gaan automobilisten tot wanhoop drijven.
Kijk op het kaartje waar de belangrijkste werkzaamheden zijn.

Vooral verkeer vanuit de Randstad naar het oosten of de andere kant op, komt bijna 100 procent zeker in de file terecht. Bijvoorbeeld bij Amsterdam, omdat de A1 vanaf knooppunt Watergraafsmeer tot knooppunt Diemen is afgesloten.
Omrijden kan via de A2 en A9, snelwegen waar op normale dagen al aardig wat verkeer rijdt. De werkzaamheden duren ruim twee weken, tot en met het weekend van 26 mei.
Ook de A12 op de schop
Daar blijft het niet bij. Ook de A12, een andere belangrijke verbindingsweg tussen oost en west van het land, wordt onder handen genomen.
Vanaf Veenendaal tot Utrecht is deze verkeersader ruim negen dagen volledig afgesloten over een lengte van 30 km. Omrijden kost je al snel een uur extra, niet in de laatste plaats omdat de meest voor de hand liggende route via de A1 is, niet bepaald de meest verkeersluwe snelweg van het land. In dit overzichtje van Localyse staat hoe lang je onderweg bent via de alternatieve routes.
Van Arnhem naar Utrecht
De afsluiting van de A12 geldt alleen van Veenendaal naar Utrecht. Wie vanuit het oosten naar de Randstad wil, komt dus hoogstwaarschijnlijk dicht op de bumper van zijn of haar voorganger te rijden. Niet alleen als je omrijdt via de A30, A1 en A28 (de noordelijke omleidingsroute zeg maar).
Maar ook als je via het zuiden zou gaan. De A27 tussen knooppunt Everdingen (bij Vianen) en Utrecht is dit weekend namelijk ook afgesloten. Vanuit het zuiden naar de Domstad is daardoor ook ingewikkelder dan normaal, het verkeer wordt omgeleid via de A2 en de A12.
Geen andere mogelijkheid
Had Rijkswaterstaat, die verantwoordelijk is voor het onderhoud aan wegen, deze projecten niet beter op elkaar kunnen afstemmen, vragen mensen zich wellicht af. "Er is veel onderhoud nodig. Er zitten echt slechte stukken asfalt tussen en je wilt niet dat een snelweg onverwachts dicht moet zonder waarschuwen. Dan heb je met grotere problemen te maken", verklaart Niels van den Brink, verkeersmanager bij Rijkswaterstaat. Hij wijst er verder op dat er op sommige trajecten al eerder is begonnen met de werkzaamheden.
Meer werk in de nacht en weekenden laten uitvoeren was praktisch onhaalbaar, vertelt Van den Brink. "Er zijn te weinig weekenden in het jaar om alle noodzakelijke werkzaamheden uit te voeren. Er moet zoveel gebeuren en dit is efficiënter", zegt hij. De A1 aanpakken zou anders uitgesmeerd worden over tien weekenden, geeft Van den Brink als voorbeeld. "Iedere keer een weg afsluiten kost ook tijd, geld en energie."
Ook in het zuiden wegen afgesloten
Verkeer naar het zuiden krijgt er ook last van, want er zijn richting Breda maar twee van de drie rijstroken te gebruiken. Volgend weekend en het weekend daarna is ook geen pretje. De hoofdrijbaan van de A2 richting Den Bosch is dan afgesloten tussen knooppunten Maarssen en Oudenrijn.
Eenmaal in het zuiden zijn er ook de nodige uitdagingen voor automobilisten. De A67 is afgesloten vanaf knooppunt Leenderheide (bij Geldrop) tot aan Zaarderheiken (bij de Duitse grens). Omrijden kan via de A2 en A73 en levert je al snel een half uur vertraging op.
Wie vanuit Eindhoven naar het westen wil, heeft ook pech. De A58 is dit weekend afgesloten tussen knooppunten De Baars en Tilburg-Reeshof. Wie naar Breda wil, moet omrijden en dat kost al snel 30 minuten extra reistijd.
Waar en wanneer?
Nog even op een rij waar en wanneer de afsluitingen zijn:
- A1 - tussen knooppunten Watergraafsmeer en Diemen (Amsterdam --> Amersfoort)
Vrijdag 9 mei 22 uur tot en met maandag 26 mei 5 uur. - A12 - tussen knooppunten Lunetten en Maanderbroek (Veenendaal --> Utrecht)
Vrijdag 9 mei 20 uur tot en met maandag 19 mei 5 uur. - A27 - tussen knooppunten Everdingen en Lunetten (Vianen --> Utrecht)
Vrijdag 9 mei 22 uur tot en met maandag 12 mei 5 uur. - A58 - tussen knooppunten De Baars en Tilburg-Reeshof (Eindhoven --> Breda)
Vrijdag 9 mei 21 uur tot en met maandag 12 mei 5 uur.
Vrijdag 16 mei 21 uur tot en met maandag 19 mei 5 uur.
Vrijdag 13 juni 21 uur tot en met maandag 16 juni 5 uur. - A67 - tussen knooppunten Leenderheide en Zaarderheiken (Geldrop --> Duitse grens)
Vrijdag 9 mei 21 uur tot en met maandag 12 mei 5 uur.
Vrijdag 16 mei 21 uur tot en met maandag 19 mei 5 uur.
Vrijdag 13 juni 21 uur tot en met maandag 16 juni 5 uur. - A2 - tussen knooppunten Maarssen en Oudenrijn (Utrecht --> Den Bosch)
Vrijdag 16 mei 20 uur tot en met maandag 19 mei 6 uur.
Vrijdag 23 mei 20 uur tot en met maandag 26 mei 6 uur.
Sluipverkeer
Eerdere grote wegwerkprojecten in de regio Utrecht zorgden voor gigantische verkeersinfarcten door sluipverkeer. Er stonden zelfs files bij pontjes in de regio, blijkt uit onderstaande video.