Aantal speelgoedwinkels in twintig jaar bijna gehalveerd

Het aantal Nederlandse speelgoedwinkels is de afgelopen twintig jaar bijna gehalveerd en loopt nog altijd terug. Opvallend: de gemiddelde oppervlakte van een speelgoedwinkel is juist toegenomen met 45 procent.
Dat blijkt uit data die radiozender BNR heeft opgevraagd bij onderzoeksbureau Locatus. Het aantal speelgoedwinkels daalde van 1048 in januari 2005 naar 571 in mei 2025.
Online en branchevervaging
De afname is onder meer te verklaren door de opkomst van online winkelen in de afgelopen twintig jaar. Ook speelt branchevervaging een rol, waarbij andere winkeltypen zoals drogisterijen ook speelgoed gingen verkopen.
De afgelopen jaren leek het aantal speelgoedzaken te stabiliseren, maar sinds begin 2024 liep het aantal winkels toch weer terug. Volgens onderzoeksdirecteur Gertjan Slob van Locatus kan dat te verklaren zijn door het gebrek aan opvolgers voor zelfstandig ondernemers. Verder zijn er ondernemers die vanwege hun coronaschulden uiteindelijk toch stoppen met hun zaak.
Minder, maar groter
Een speelgoedwinkel was in 2005 nog gemiddeld 206 vierkante meter, inmiddels is dat 298 vierkante meter. "Niet alleen zijn speelgoedwinkels gemiddeld groter; je ziet ook steeds meer echt grote winkels", zegt Gertjan Slob, directeur onderzoek van Locatus. In 2005 waren er 24 winkels die groter waren dan 800 vierkante meter, nu zijn dat er 44.
Je ziet deze ontwikkeling terug bij de vier relatief nieuwe winkels van de Ierse speelgoedwinkelketen Smyths. De vierde winkel werd in oktober 2024 geopend in een voormalig supermarktpand in Arnhem en heeft volgens vakwebsite Retailtrends een oppervlakte van 2500 vierkante meter. Eerder opende Smyths onder meer een winkel in het oude pand van V&D in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne.
Intertoys
In de speelgoedwinkeldata is het wel en wee terug te zien van Blokker Holding, het detailhandelsconcern van de familie Blokker, dat inmiddels niet meer bestaat. Jarenlang domineerde Blokker Holding de consumentenmarkt voor speelgoed, met de formules Intertoys en Bart Smit. Opgeteld hadden de twee ketens in 2010 nog 441 winkels.
Vanaf 2017 ging Bart Smit op in Intertoys, dat in 2019 failliet ging. De speelgoedwinkel maakte een doorstart, maar wel in sterk afgeslankte vorm. Na de winkelsluitingen waren er in 2020 nog 217 vestigingen over. Vorig jaar kwam Intertoys in handen van zijn Belgische concurrent ToyChamp.