Ook klanten de klos

Schuldeisers Bax Music voor minimaal 32 miljoen gedupeerd

Door Mathijs Smit en Malini Witlox··Aangepast:
© ANPSchuldeisers Bax Music voor minimaal 32 miljoen gedupeerd
RTL

Muziekgroothandel Bax Music, die in april failliet ging en deze maand een doorstart maakte, laat tientallen miljoenen aan schulden achter. Grootste gedupeerden zijn de Belastingdienst, het UWV en leveranciers. Klanten kunnen fluiten naar bijna 4 miljoen euro. Huisbank ABN AMRO ontspringt de dans.

Dat blijkt uit de eerste faillissementsverslagen van Bax Music en enkele dochterbedrijven, die curatoren Folkert Hiemstra en Bart van Logtestijn deze week publiceerden.

Muziekgigant

Bax Music was de grootste handel in muziekinstrumenten en muziekartikelen van de Benelux. Onder leiding van oprichter Jochanan Bax groeide het uit van een zolderkamerbedrijfje tot een internationaal concern met een omzet van 148 miljoen euro. Begin april ging de onderneming uit het Zeeuwse Goes echter failliet.

De ballade van Bax Music: van muziekwalhalla tot bankroet
Lees ook

De ballade van Bax Music: van muziekwalhalla tot bankroet

Begin deze maand lieten de curatoren weten dat de voormalige eigenaar een doorstart maakt met de muziekgroothandel. De schulden van het bedrijf blijven echter achter in de failliete boedel. De meeste schuldeisers kunnen fluiten naar hun centen.

Huisbank gered

Dat geldt overigens niet voor ABN AMRO. Volgens het verslag had de huisbank van de muziekgroothandel zo'n 12,6 miljoen euro tegoed. Maar met de opbrengst van de verkoop van de gezonde bedrijfsonderdelen aan de doorstarter, wordt de bank volledig schadeloos gesteld. ABN AMRO had namelijk de waardevolle onderdelen van het bedrijf in onderpand.

Uit de faillissementsverslagen blijkt dat de verkoop in totaal ruim 15 miljoen euro heeft opgeleverd. Die opbrengst was vooral te danken aan de voorraden die 6 miljoen opleverden, en het bedrijfspand in Goes dat 6,9 miljoen opbracht.

Belastingschulden

Na het aflossen van de schuld aan ABN AMRO en het voldoen van de kosten voor de afwikkeling van het faillissement, blijft er echter niet veel over om de andere schuldeisers van de muziekgroothandel tegemoet te komen.

Zij lopen daardoor een flinke scheur in de broek op. De Nederlandse Belastingdienst heeft nog zo'n 8,6 miljoen euro tegoed. De Belgische fiscus claimt 2,2 miljoen euro.

De vordering van het UWV is nog niet bekend, maar zal naar verwachting van de curatoren 'aanzienlijk' zijn. De uitkeringsinstantie draaide namelijk op voor zes weken loondoorbetaling van de 320 werknemers van de groothandel en een logistiek dochterbedrijf. Ook verwachten Hiemstra en Van Logtestijn nog vorderingen van verhuurders binnen te krijgen.

Leveranciers en klanten

Andere gedupeerden zijn de leveranciers van Bax Music, zoals de producenten van muziekinstrumenten. Zij hebben nog ruim 18 miljoen euro van het failliete bedrijf tegoed. Ook klanten die artikelen hadden besteld en vooruitbetaald, gaan flink het schip in. Zij kunnen fluiten naar bijna 4 miljoen euro.

In hun verslag schrijven de curatoren te verwachten dat deze 'gewone' schuldeisers helemaal niets van dat geld zullen terugzien. De Belastingdienst en het UWV hebben namelijk nog veel geld tegoed en krijgen bij de verdeling van de resterende opbrengsten van de failliete boedel voorrang.

Waarschuwing: oplichting

In het eerste faillissementsverslag van Bax Music gaan de curatoren ook in op advertenties die op social media rondgaan, waarbij goedkope instrumenten worden aangeboden die uit de boedel van Bax zouden komen. "Dit betreffen geen aanbiedingen van Bax-producten door of namens de curatoren of de doorstarter", aldus de curator. 

Het bedrijf waarschuwde zelf ook al voor oplichters die de naam van het bedrijf misbruiken.  Als een advertentie wordt gerapporteerd bij Facebook, duikt die later weer elders op. De diverse websites staan ook op een zwarte lijst van de politie met namen van malafide handelspartijen.

Het gaat momenteel om zes websites zoals bax-music.sa.com en baxmusic.ru.com. Op deze sites worden muziekinstrumenten die duizenden euro's waar zijn, voor een paar honderd euro aangeboden. "Dit is niet van ons, trap er niet in", waarschuwt Bax Music.

Lees meer over
Bax MusicBax-shopFaillissementMuziek

Laatste video's van RTL Nieuws

Groep 8 bedenkt zelf eindmusical met AI: 'Meester is een beetje gek'
RTL Nieuws

Groep 8 bedenkt zelf eindmusical met AI: 'Meester is een beetje gek'