Huurbevriezing officieel van tafel na val kabinet, minister Keijzer trekt maatregel in

Door de val van het kabinet is de aangekondigde huurbevriezing officieel van tafel en gaan de huren van ruim 2 miljoen sociale huurwoningen op 1 juli 'gewoon' omhoog. Dat maakt minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) bekend. Woningcorporaties kunnen de huren tot wel vijf procent verhogen.
"Op basis van het advies van de Raad van State, de politieke ontwikkelingen, en om rust en voortgang te brengen in de volkshuisvesting, heb ik besloten het wetsvoorstel niet in te dienen", schrijft minister Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer.
"Dit betekent dat de huren in de sociale huursector vanaf 1 juli mogen stijgen met het wettelijke maximum van 5 procent en in de corporatiesector met gemiddeld maximaal 4,5 procent."
'Gewoon omhoog'
Woningcorporaties waren al door gegaan met de voorbereidingen om de huren van ruim 2 miljoen huurwoningen begin juli verhogen. Ymere, met bijna 75.000 woningen de grootste woningcorporatie van Nederland, bevestigt desgevraagd dat huren per 1 juli 'gewoon omhoog gaan.'
De huren van sociale huurwoningen mogen dit jaar met maximaal 5 procent stijgen, de precieze verhoging varieert per corporatie. Corporaties gebruiken dit geld om woningen te verduurzamen en om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen.
Ook de huurtoeslag gaat omhoog, waardoor huishoudens met een laag inkomen ongeveer 15 euro per maand extra kwijt zijn aan de verhoogde huur.
Volgens branchevereniging Aedes kunnen woningcorporaties nu op volle kracht doorgaan met bouwen, zegt voorzitter Liesbeth Spies. "Voor alle woningzoekenden en huurders is het goed nieuws dat de woningcorporaties hun investeringen in nieuwbouw en verduurzaming kunnen doorzetten nu de huurbevriezing niet doorgaat."
'Handhaaf afspraken Woontop'
Via Aedes hebben de corporaties zich gecommitteerd aan 30.000 nieuwe sociale huurwoningen per jaar. Spies waarschuwt dat de huidige politieke crisis de aanpak van de woningnood niet opnieuw in de weg mag gaan zitten.
"Deze politieke crisis moet niet ten kosten gaan van de aanpak van de wooncrisis. (...) We doen een beroep op de overgebleven partijen van het kabinet om door te gaan met het aanpakken van de woningcrisis zoals we die hebben vastgelegd in de Nationale Prestatieafspraken van december
De Woonbond is teleurgesteld. "Nu Geert Wilders ervoor gekozen heeft de stekker uit de coalitie te trekken, verdampt de beloofde huurbevriezing voor twee miljoen hurende huishoudens in de sociale huursector", zegt Woonbond-directeur Zeno Winkels.
"De huurder is de dupe van politieke spelletjes in de coalitie. Zij krijgen nu in plaats van een huurbevriezing opnieuw een enorme huurstijging."
Meerdere opties
De huurbevriezing was een grote wens van PVV-leider Geert Wilders. Hij kreeg de coalitiepartijen mee, maar verder was er veel verzet tegen de maatregelen, omdat woningcorporaties niet afdoende gecompenseerd werden voor het verlies aan inkomsten.
In theorie zou de Tweede Kamer alsnog kunnen beslissen om de huurbevriezing door te voeren, maar dat is niet waarschijnlijk. Er is te weinig geld om de corporaties te compenseren, en er is in de Eerste Kamer ook geen meerderheid te vinden voor het plan in zijn huidige vorm.