12 winkels

Eerste nieuwe Blokkers open: 'Wordt niet makkelijk, maar er is zeker een markt voor'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Hans de BruijnEerste nieuwe Blokkers open: 'Wordt niet makkelijk, maar er is zeker een markt voor'
RTL

Vandaag openen de eerste Blokkers sinds het faillissement hun deuren. Het zijn er 12 en later volgen er nog eens bijna 30. Retailexperts denken dat er zeker potentie is, maar dat er nog veel meer winkels bij moeten om levensvatbaar te worden.

839 winkels, zoveel Blokkers waren er zo'n tien jaar geleden in totaal. Het overgrote deel van deze winkels was te vinden in Nederland. Na een aantal hele slechte jaren was dit aantal gedaald tot zo'n 400, alleen in Nederland. En eind vorig jaar ging Blokker failliet.

Roland Palmer, een telg uit de Blokkerfamilie, kocht de rechten op de naam Blokker en na 5,5 maand voorbereidingen treffen gaan vandaag nieuwe winkels open, in Alphen aan den Rijn, Amsterdam (2x), Bovenkarspel, Breskens, Den Bosch, Elst, Emmen, Hoogezand, Voorburg, Weert en Zeist.

Blokker probeert het opnieuw: 'Bedrijf opent 30 eigen winkels'
Lees ook

Blokker probeert het opnieuw: 'Bedrijf opent 30 eigen winkels'

De komende tijd moeten er daar nog eens een kleine 30 bij komen, onder meer in Middelharnis, Pijnacker en Leiden. Maar dat is niet genoeg, zegt retailexpert Dirk Mulder van ING Bank.

Daarbij scheelt het wel dat Blokker nooit helemaal uit de winkelstraten verdween. Want er zijn nu ook nog 39 Blokkerwinkels van franchisenemers, daarmee komt het aantal Blokkers dus op circa 80. Maar voor een goede basis moet je toch wel naar 100 tot 150 winkels, denkt hij.

'Trouwe doelgroep'

"Ik geloof echt wel dat er ruimte is voor een winkelformule in het middensegment voor huishoudelijke producten, in bepaalde gebieden en onder bepaalde consumenten is er een trouwe doelgroep", zegt Mulder.

Blokker kent volgens hem de Nederlandse markt goed. En nu ze opnieuw beginnen kunnen ze de kosten laag houden, zegt hij. "Het hoofdkantoor is klein, ze kunnen beginnen met filialen die het vóór het faillissement ook goed deden en misschien lagere huren bedingen", aldus Mulder.

"De winkels van Blokker waren een overblijfsel uit de tijd dat je zo groot mogelijk wilde zijn en op elke plek wilde zitten", beaamt Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode Business Universiteit.

Sommige winkels waren te groot of zaten op een plek waar minder potentiële klanten langsliepen dan voorheen, terwijl er een langlopend huurcontract was afgesloten, zegt zij.

Action

"De grote uitdaging is nu: vinden klanten het leuk om naar Blokker te gaan en daar wat te kopen", aldus Koelemeijer. Blokker moet het volgens haar voor een deel van oudere klanten hebben. "Die geven echt wel geld uit en er zijn genoeg oudere consumenten. Maar Blokker heeft ook producten die voor jongeren interessant zijn", weet de onderzoekster. Ze noemt bijvoorbeeld een kledingstomer.

Echte prijskopers zullen naar discounter Action gaan, aldus Koelemeijer. Het zal gezien de toegenomen concurrentie een uitdaging zijn voor Blokker om de prijs laag te houden, denkt zij.

Acties en zelfscan

Het nieuwe Blokker kan volgens retailadviseur Erik Hemmes meer aandacht besteden aan aanbiedingen. "Acties moet je spannend maken. Het moet een bijzonder artikel zijn en het moet een koopje zijn. Je moet er mensen mee trekken."

Action, Dirk en Nettorama doen dit volgens hem goed en Blokker kan kijken wat het daarvan kan opsteken. In grotere winkels kan Blokker overwegen zelfscankassa's neer te zetten. "Die zijn behoorlijk in opkomst en veel klanten hebben die liever dan dat ze in de rij staan."

Meer concurrentie

Blokker zal een deel van de consumenten in de afgelopen tijd zijn kwijtgeraakt, verwacht Mulder. Zo verkopen Hema en Albert Heijn ook huishoudelijke producten als waterkokers en airfryers, en consumenten kopen natuurlijk ook online, zegt hij."

Maar er zijn ook artikelen waar Blokker heel goed in was en waarvoor klanten misschien toch weer snel teruggaan. Ten opzichte van Action heeft Blokker een breder assortiment en kan het meer service bieden, aldus Mulder.

Oude logo

Blokker moet het hebben van consumenten die in een fysieke winkel willen kopen, die een product eerst willen zien en voelen, aldus Koelemeijer. "Ook vind je bij Blokker merken als Brabantia, die je bij discounters niet hebt." Blokker gaat weer terug naar het oude logo, zonder de punt achter de naam. Dat is om de positieve associaties die klanten hadden bij het merk weer naar boven te halen, denkt zij.

Maar het wordt niet makkelijk, denkt Koelemeijer. "Het is de vraag of Blokker alle winkels winstgevend kan laten zijn, we zullen zien of ze dat gaat lukken."

In deze video zie je hoe het meer dan honderd jaar oude Blokker eind vorig jaar ten onder ging: 

Lees meer over
Dirk MulderKitty KoelemeijerBlokkerWinkelenRetailDetailhandelOnline retailAlphen aan den RijnAmsterdamBovenkarspelBreskensDen BoschElst (Overbetuwe)Emmen (Emmen)HoogezandVoorburgGemeente WeertZeist

Laatste video's van RTL Nieuws

00:28
Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
14 juli

Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    RTL Nieuws

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag