'Traditioneel' televisie kijken op Netflix, in Frankrijk kan het volgend jaar

Lineaire televisie kijken via Netflix. In Frankrijk is het vanaf volgend jaar mogelijk. De Amerikaanse streaminggigant heeft een deal gesloten met het Franse commerciële televisiestation TF1. Het is voor het eerst dat Netflix televisiezenders 'doorprikt' op het eigen platform.
Vanaf 2026 zijn de vijf zenders die onder TF1 vallen ook via Netflix in Frankrijk te zien. Hierdoor kunnen sportliefhebbers er bijvoorbeeld ook voetbalwedstrijden bekijken. Daarnaast krijgen Franse Netflix-gebruikers toegang tot programma's van het eigen streamingplatform van het Franse mediabedrijf, TF1+.
Volgens Netflix is het de eerste keer dat zo'n deal wordt gesloten. Netflix wil eerst kijken hoe deze samenwerking uitpakt, voordat het deals sluit met andere televisiebedrijven.
Groot in Frankrijk
TF1 is geen kleine speler. Naar eigen zeggen trekt het maandelijks 58 miljoen kijkers met de eigen traditionele tv-zenders en 35 miljoen via TF1+. Netflix had in 2022 al meer dan 10 miljoen abonnees in Frankrijk.
Wereldwijd zal de mediawereld met belangstelling kijken naar de deal. Traditionele televisiestations zien, ook in Nederland, de kijkcijfers dalen. Dit komt onder meer door de concurrentie van grote streamingplatforms, die snel marktaandeel winnen. Vooral jongeren lijken zich weinig van televisieprogrammering aan te trekken en kijken vooral op het moment dat het hen uitkomt.
Met de deal hoopt TF1-topman Rodolphe Belmer het aantal kijkers voor programma's van de Franse televisiezenders te vergroten. Hetzelfde geldt voor TF1+, dat TF1 in 2024 opzette met de ambitie om het te laten uitgroeien tot het grootste gratis streamingplatform in Frankrijk. Analyses hebben aangetoond dat de overeenkomst 'duidelijk positief uitpakt voor ons in termen van kijkcijfers', zegt hij tegen het Franse persbureau AFP.
Hij spreekt van een 'complementair' partnerschap en benadrukt dat TF1 niet opgeslokt wordt door Netflix. "TF1+ is en blijft de kern van onze strategie."
Sport
Profiteren van sport, live-uitzendingen en televisieshow (zoals de Franse versie van The Voice) is een doel van Netflix, zegt Greg Peters, een van de topbestuurders van het Amerikaanse bedrijf. "Daarmee zijn wij niet zo actief op dit moment, ook al zijn we wel bezig dat te ontwikkelen." TF1 zendt onder meer wedstrijden van het Franse voetbalelftal uit.
Dat Netflix net zoals andere streamingdiensten met toenemende interesse kijkt naar sport, is duidelijk. Er worden series gemaakt over bijvoorbeeld Formule 1, wielrennen, voetbal en tennis.
Paul vs Tyson
Daarnaast werd een bokswedstrijd tussen influencer Jake Paul en bokslegende Mike Tyson georganiseerd. Met meer dan 108 miljoen kijkers kijkers 'het meest gestreamde sportevenement ooit', schreef het Amerikaanse bedrijf in het persbericht over het laatste kwartaal van vorig jaar.
Ook werden tijdens kerst twee wedstrijden uit de hoogste American-footballcompetitie (NFL) gestreamd, die tientallen miljoenen Amerikaanse kijkers trokken.
'Extreem uitdagend'
Toch is Netflix voorzichtig als het gaat om live sport. Volgens directielid Ted Sarandos is het 'extreem uitdagend' om geld te verdienen aan het uitzenden van volledige seizoenen (met alle wedstrijden) van grote sportcompetities. Het verwerven van sportrechten is een relatief kostbare onderneming.
Door de samenwerking met de Fransen kan er dus toch geprofiteerd worden van deze rechten. Hoe advertentie- en abonnee-inkomsten verdeeld worden en welke andere bedragen er gemoeid zijn met de deal is niet bekendgemaakt.
Videoland
Netflix communiceert niet vaak over het aantal abonnees per regio, maar het is wel al een tijdlang duidelijk dat het de grootste streamingdienst in Nederland is. Het gaat om miljoenen betalende klanten. Videoland, dat in handen is van RTL, is met meer dan anderhalf miljoen abonnees hier ook een van de grootste spelers. Daarnaast zijn er ook bijvoorbeeld nog Viaplay, HBO Max, Disney+, Amazon Prima en het publieke NPO Start.
De NPO werkt niet of nauwelijks samen met met Netflix. De Vlaamse publieke omroep VRT doet dat wel, wat bijvoorbeeld resulteerde in de populaire serie Undercover.
Hoewel streamen nog steeds in de lift zit, ging het na de coronatijd iets moeizamer voor de diensten: