Valerey (31) heeft 5 streamingsdiensten: 'Tv staat altijd aan'

Netflix heeft het beste kwartaal achter de rug sinds het begin van de coronapandemie. In de laatste drie maanden van vorig jaar kreeg de dienst er wereldwijd 13,1 miljoen nieuwe abonnees bij. En Netflix is niet de enige streamingsdienst waarvoor kijkers betalen, steeds meer Nederlanders hebben meerdere abonnementen. Zo ook Valerey. "Soms hoor ik op een feestje over een nieuwe serie en dan sluit ik een abonnement af om 'm te kunnen kijken."
De flinke groei van Netflix is onder andere te danken aan het beleid om het delen van accounts met vrienden en familie te verbieden. Veel kijkers besloten daarop toch een eigen abonnement af te sluiten.
De streamingsdienst, die vorig jaar tien jaar bestond, is nog altijd veruit de grootste. Uit onderzoek van marktonderzoeker Telecompaper blijkt dat Netflix in het derde kwartaal van 2023 zo'n 3,35 miljoen Nederlandse gebruikers had.
Voor ieder wat wils
Media-expert Kirsten Jan van Nieuwenhuijzen begrijpt wel waarom. "Netflix weet bijna elke maand weer iets bijzonders te brengen waarmee ze kijkers trekken. De diversiteit aan content is ook enorm. Er is voor iedereen wel iets te vinden, ook als je heel specifieke interesses hebt", vertelt hij aan RTL Nieuws.
Maar Netflix is al lang niet meer de enige streamingsdienst in het het Nederlandse medialandschap. Ook Videoland, Disney+, Amazon Prime en Viaplay trekken een miljoenenpubliek.
En veel kijkers hebben volgens het onderzoek van Telecompaper meerdere abonnementen: 19 procent heeft één abonnement, 16 procent heeft er twee, 12 procent heeft er drie en 16 procent heeft vier of meer diensten. 37 procent van de ondervraagden heeft geen streamingsdienst, waarvan 71 procent ouder is dan 67 jaar.
Vijf streamingsdiensten
De 31-jarige Valerey is een echte streamer. "Ik heb vijf streamingsdiensten. Netflix, Disney+, HBO, Videoland en ik deel met mijn zus een account op Prime, daar kan dat nog", vertelt ze. Vijf abonnementen, dat is best een kostenpost. "Ik gok dat ik er vijftig á zestig euro aan kwijt ben, maar dat vind ik het wel waard. De tv staat bij ons altijd aan."
Ze kan zich nog goed herinneren dat ze vroeger op zaterdagavond voor de buis zat om naar de talentenjacht Idols en de soap Goede tijden, slechte tijden te kijken, maar die tijden zijn veranderd. "Toen waren er nog programma's die echt nieuw waren, waar je voor thuis bleef. Dat is nu niet meer zo. Bovendien leven we tegenwoordig zo gehaast dat we geen geduld meer hebben om naar reclames te kijken. Dat gaan mijn kinderen echt niet doen."
Hoge kwaliteit
Geen reclames, je eigen tijd indelen, het zijn dingen die de streamingsdiensten erg aantrekkelijk maken, ziet Van Nieuwenhuijzen. "Maar het is een combinatie van factoren. De kwaliteit speelt ook een grote rol. Grote streamingsdiensten kunnen miljoenen euro's in een serie investeren, het is voor lineaire tv moeilijk om daar tegenop te boksen."
Volgens de media-expert proberen de meeste streamingsdiensten kijkers te trekken met een grote, interessante film of serie. Denk aan La Casa de Papel op Netflix en Mocro Maffia op Videoland. "Voor een groot deel van de abonnees is dat een reden om, als dat kan, een proefabonnement af te sluiten waarmee ze een paar weken gratis kunnen kijken. Vervolgens zien ze meer content die ze willen kijken of ze vergeten gewoon om het abonnement weer op te zeggen."
Ook spin-offs van populaire series zijn een manier om kijkers te trekken. Zo heeft het La Casa de Papel-personage Berlin nu een eigen serie:
"Herkenbaar", verzucht Valerey. "Soms hoor ik op een feestje over een nieuwe serie en dan sluit ik een abonnement af om 'm te kunnen kijken. Dat abonnement zeg ik vervolgens niet meer op, want ik vind het fijn om meteen te kunnen kijken als ik dat wil." En daar gaat best wat tijd in zitten. "Ik kijk iedere avond twee á drie afleveringen van een serie, dan zit je dus op twee of tweeëneenhalf uur. In mijn vakanties binge ik soms een hele serie in een keer keer."
Nieuwe trucs
Netflix is volgens Van Nieuwenhuijzen een voorloper in het bedenken van nieuwe trucs om kijkers naar het streamingplatform te trekken. "Ze werden met een schuin oog aangekeken toen ze aankondigden dat je accounts niet meer mocht delen, maar dat heeft ze alleen maar succes opgeleverd. Ik verwacht dat meer streamingsdiensten zullen volgen."
Ook iets nieuws: niet meer bingewatchen, maar iedere week een nieuwe aflevering van een populaire serie. "Daardoor blijf je terugkomen. Een seizoen van de serie Stranger Things werd zelfs opgeknipt en in het voor- en najaar uitgebracht. Dan blijven fans dus een jaar hangen", zegt Van Nieuwenhuijzen. "Daarnaast zie je dat sommige platforms content met elkaar gaan delen en dat er wordt ingezet op het live uitzenden van sport."
Of het aantal abonnees in de toekomst zal blijven stijgen? Volgens Van Nieuwenhuijzen verwachten de streamingsdiensten zelf van niet. "Er is veel financiële stress onder de streamingsdiensten. Ze zijn bang dat de abonneeverkoop zal stagneren en kijkers door inflatie of recessie minder snel een account nemen. Tot nu toe lijkt dat mee te vallen, maar op Netflix na wordt er door de diensten nog weinig winst gemaakt."
Verzadigd
"Toch is er nog een wereld te winnen, want Noord-Amerika en delen van Europa zijn misschien verzadigd, maar er zijn nog veel groeimogelijkheden in Azië en Afrika. Dat is ook de reden dat Netflix nu veel investeert in Koreaanse series." Verzadigd of niet, de streamingsdiensten blijven komen. Zo ziet Van Nieuwenhuijzen kansen voor het relatief nieuwe Sky Showtime. "Die zijn wel aan de boom aan het schudden."
Ook Valerey heeft weer een nieuwe dienst op het oog. "Ik zie de laatste tijd op Facebook steeds reclames van iets met 'love', daar kan je romantische series zien. Ik heb nog geen abonnement afgesloten, maar het trekt me wel aan."