Steeds meer concurrentie

Netflix 10 jaar in ons land: van primeur naar niet meer weg te denken

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / epa / Neil HallNetflix 10 jaar in ons land: van primeur naar niet meer weg te denken
RTL

Netflix kwam precies tien jaar geleden op de Nederlandse markt. Nu kun je je niet meer voorstellen dat er geen Netflix bestaat, maar destijds was het iets nieuws: internationale series en films streamen op je televisie.

Netflix was de eerste streamer in Nederland, maar inmiddels is er veel meer concurrentie. Toch is Netflix nog altijd de koning van de streamers. Volgens marktonderzoeker GFK streamen we bijna de helft van al onze series via op Netflix.

Op een goede tweede plek staat Videoland, maar op een ruime afstand. Disney+ is de nummer drie.

Netflix heeft verreweg de meeste abonnees in Nederland.© GfK / DAM
Netflix heeft verreweg de meeste abonnees in Nederland.

Netflix heeft over het algemeen veel meer content dan andere streamers. Dit grote en zeer diverse aanbod is voor veel mensen de reden om naar Netflix te komen, legt Kirsten Jan van Nieuwenhuijzen, media-expert en formatontwikkelaar, uit.

8 miljoen gebruikers

In totaal bereiken de streamingsdiensten in april online 8 miljoen unieke gebruikers van 13 jaar en ouder. Consumenten hebben gemiddeld twee abonnementsdiensten. Dat is een stuk meer dan de gemiddeld 1,6 diensten waar ze twee jaar eerder op waren geabonneerd.

De eerste streamingsdienst waar Nederlanders een abonnement op hebben is vaak Netflix, die combineren ze vaak met één van die andere streamingsdiensten. En dan nemen mensen in Nederland daar vaak Videoland bij.

Er zijn wel verschillen per leeftijdsgroep. Zo combineren jongeren Netflix vaak met Disney+. Ouderen hebben juist vaker, naast Netflix, een abonnement op Viaplay.

De abonnees van Netflix streamen relatief het vaakst: meer dan de helft kijkt meer dan drie dagen in de maand via de site en of de app. Ook bij Videoland is dat hoog: bijna de helft kijkt meer dan drie dagen in de maand.

'Bingen'

Door Netflix is het 'bingen' ontstaan, aldus Van Nieuwenhuijzen. Netflix gooide hele seizoenen van series in één keer online, waardoor series complexer konden worden.

"Er konden meer verhaallijnen in een serie worden gestopt, omdat het makkelijk te volgen is als je alles in één zit kan uitkijken. Dit heeft ook gezorgd voor meer concurrentie met de film", aldus Van Nieuwenhuijzen. Het eerste grote succes voor de Netflix Originals was House of Cards.

De strategie van Nettflix is elk jaar minimaal drie à vier grote nieuwe series of films online te zetten. Een voorbeeld van afgelopen jaar is meervoudig Oscarwinnaar All Quiet On The Western Front, vertelt Van Nieuwenhuijzen.

Nederlandse content

Op Videoland na zijn alle spelers grote, buitenlandse partijen. Ze bieden van origine veel buitenlandse content aan. Gevreesd werd dan ook dat dit slecht nieuws zou zijn voor Nederlandse makers van series en films.

Maar sinds een paar jaar is er Europese wetgeving. Die verplicht internationale streamingsdiensten om een deel van de omzet die ze verdienen, bijvoorbeeld in Nederland, ook weer in Nederland te investeren.

Hoe succesvol die regel bij ons zal zijn blijkt volgend jaar. Want Nederland heeft een beetje getreuzeld met het invoeren van deze wet, zodat deze pas volgend jaar ingaat.

Acteurs en scenarioschrijvers willen meedelen

De komende jaren gaat er meer veranderen, zoals de relatie tussen acteurs en scenarioschrijvers aan de ene kant, en Netflix en andere streamers aan de andere kant.

Er wordt nu flink gestaakt in Hollywood. En Nederlandse scenarioschrijvers demonstreerden eerder dit jaar ook al.  Artiesten willen namelijk dat het betaalmodel op de schop gaat.

Er zijn door streamingdiensten enorme bedragen in de industrie gepompt. Acteurs en scenarioschrijvers hebben daar lange tijd van geprofiteerd, maar zeker de laatste jaren gaan de opbrengsten wat al te eenzijdig richting de streamingsdiensten, zegt Van den Nieuwenhuijzen.

"De streamers weten dat ze op een gegeven moment weer content nodig hebben, vroeg of laat zullen ze dus weer gaan praten. Als de acteurs en scenarioschrijvers hun zin krijgen, dan zullen mogelijk de kosten voor Netflix om series te maken stijgen. Maar Netflix maakt een gezonde winst, dus dat kunnen ze wel lijden." 

Wachtwoorden delen aangepakt

Er gaat waarschijnlijk wel wat anders veranderen. Consumenten zijn namelijk kritischer gaan kijken naar of ze wel of niet een abonnement willen op al die streamingsdiensten. Ze zeggen steeds vaker op. 

Netflix begon daarom met het aanpakken van het delen van wachtwoorden. Dat bleek een uiterst succesvolle tactiek.

Het is namelijk nog steeds goedkoper om voor een extra account te betalen, dan om een nieuw abonnement af te sluiten, zegt Van Nieuwenhuijzen. "Ook speelt het grote content-aanbod ook mee in de beslissing om Netflix te houden."

En dus gaat de concurrentie nu hetzelfde doen.

Lees meer over
NetflixStreamingdienstenEditie NL Link in bio