Scheelt tot 60 euro

'Vast energiecontract voor veel huishoudens goedkoper dan dynamisch'

Door Puck Scheres··Aangepast:
'Vast energiecontract voor veel huishoudens goedkoper dan dynamisch'
RTL

Een vast energiecontract is voor drie van de vijf huishoudens voordeliger dan een dynamisch contract. Het voordeel kan oplopen tot 60 euro per jaar, blijkt uit gegevens van energievergelijker Keuze.nl. Voor dat voordeel moet je wel elk jaar overstappen naar een vast contract bij een andere leverancier.

Correctie: Keuze.nl heeft een rekenfout gemaakt in hun dataset. Het bedrijf rekende per ongeluk twee keer met de inkoopvergoeding voor dynamische energieleveranciers, waardoor de korting voor consumenten lager uitvalt. Geen 200 euro voordeel per jaar, maar maximaal 60 euro. Na het ontdekken van deze verkeerd verstrekte informatie is het artikel aangepast. 

Prijsvergelijker Keuze.nl vergeleek vijf typen huishoudens met en zonder zonnepanelen, gasaansluiting en een gemiddeld stroomverbruik, en rekende met de laagste aanbieding voor een vast contract van één jaar (per juni 2024).

Daar tegenover zette Keuze.nl de prijzen voor een dynamisch energiecontract. Bij een dynamisch energiecontract wisselt de stroomprijs ieder uur en de gasprijs elke dag. Je betaalt bovendien een inkoopvergoeding aan de energieleverancier. 

Wel servicekosten, geen voordeel: huurder de sjaak bij schrappen saldering zonnepanelen
Lees ook

Wel servicekosten, geen voordeel: huurder de sjaak bij schrappen saldering zonnepanelen

Volgens de berekening was een vast contract het afgelopen jaar voor de meeste huishoudens goedkoper dan een dynamisch energiecontract. Zelfs als je zonnepanelen hebt en je daarom terugleverkosten betaalt. Als je ieder jaar van energieleverancier wisselt, krijg je een lucratieve overstapbonus van een paar honderd euro, en juist die maakt het verschil.

De zogenoemde cashback liep op tot 313 euro en daardoor was een vast energiecontract goedkoper. Een gezin van vier personen zonder zonnepanelen met een jaarlijks stroomgebruik van 2900 kWh en 1500 kubieke meter gas betaalde afgelopen jaar 2570 euro voor een vaste energiecontract. Als dit gezin koos voor dynamisch, waren ze 2612 euro kwijt geweest. Dat is dus 42 euro meer. Ben je met zijn tweetjes en heb je een huis zonder zonnepanelen en gebruik je jaarlijks 2500 kWh stroom en 1100 kuub gas dan ben je 60 euro goedkoper uit met een vast contract.

Zonder gasaansluiting

Alleen huishoudens zonder gasaansluiting zijn goedkoper uit met een dynamisch contract. Een gezin van vier personen met alleen stroom en zonnepanelen betaalde in dit geval 439 euro voor een vast contract en 315 euro voor een dynamisch contract. Dan ben je dus 124 euro goedkoper uit. Heb je geen zonnepanelen dan is het verschil 6 euro.

Inmiddels hebben 473.000 huishoudens een dynamisch contract, waarbij je standaard geen terugleverkosten betaalt bij zonnepanelen. Daarom wordt vaak gedacht dat zo’n contract goedkoper is dan een vast energiecontract, maar volgens het onderzoek valt dat tegen.

Je levert op zonnige momenten wel stroom terug, maar dan is er veel aanbod en is de stroomprijs erg laag - en daarom is je vergoeding ook laag. 

Bij een dynamisch energiecontract wisselt de prijs bovendien elk uur, daarom is het van belang om het juiste moment te kiezen om stroom te gebruiken, namelijk wanneer die het goedkoopste is.

Juist op die zonnige momenten moet je wassen, drogen, je vaatwasser aanzetten of je elektrische auto opladen. In de avonduren stijgt de dynamische stroomprijs juist, omdat er dan veel vraag is. Zit je overdag op je werk, dan is een vast contract daarom vaak een beter alternatief. 

Rekenvoorbeeld

Een rekenvoorbeeld: als je met een dynamisch contract consequent je vaatwasser op het goedkoopste moment aanzet, bespaar je 26 euro per jaar. Lukt het ook om je wasdroger en wasmachine te laten draaien op het goedkoopste moment, dan bespaar je 65 euro per jaar. Dat komt niet in de buurt van 313 euro cashback die je krijgt voor het afsluiten van een vast energiecontract.

Vanaf 2027 vervalt de gunstige salderingsregeling. Dan kunnen zonnepanelenbezitters met een vast contract hun zelf opgewekte zonnestroom niet meer terugleveren en wegstrepen tegen stroom die ze later gebruiken zoals in de nacht en winter. De terugleverkosten blijven bestaan.

Die kosten zijn er niet bij een dynamisch contract en daarom kan die per 2027 een stuk interessanter worden.

Gas?

Heb je nog gas nodig om je huis te verwarmen, dan is volgens Keuze.nl een dynamisch contract minder voordelig. "De dynamische gasprijs is in de winter vaak hoger en je kunt niet je verbruik verleggen naar een goedkoper moment", zegt het bedrijf. Bij een vast contract staat de gasprijs het hele jaar vast ook als de prijzen op de energiemarkt ineens flink stijgen.

Voor wie is een dynamisch contract interessant?

Volgens Keuze.nl is deze contractsvorm alleen interessant voor huishoudens zonder gasaansluiting. Zij kunnen volgens deze analyse 6 tot 123 euro per jaar besparen met een dynamisch contract (zonder en met zonnepanelen). Of voor mensen met een thuisbatterij. Zij kunnen hun zelfopgewekte zonnestroom opslaan en gebruiken op momenten met hogere stroomprijzen. 

Zo'n 40.000 huishoudens hebben een thuisbatterij. Al zeggen experts ook dat het lastig is om de aanschafprijs van zo’n batterij terug te verdienen. 

Lees meer over
ZonnepaneelEnergietransitie

Laatste video's van RTL Nieuws

00:28
Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
14 juli

Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    RTL Nieuws

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag