Grondpersoneel KLM wil volgende week staken, begin van drukke zomervakantie

Het grondpersoneel van KLM wil volgende week woensdag alsnog staken, zegt vakbond CNV. De staking moet acht uur duren en loopt van 14.00 tot 22.00 uur. KLM wil in gesprek, maar dreigt ook opnieuw een kort geding aan te spannen tegen de acties.
"We willen dat KLM met iets concreets komt voor het grondpersoneel. Voor vage toezeggingen kopen we niets", zegt de vakbond over de nieuwe acties.
KLM zegt op zijn beurt vandaag eerst in gesprek te gaan met de bond, voordat het bedrijf mogelijk naar de rechter stapt met de vraag om de staking te verbieden.
Vluchten annuleren
"Als de staking doorgaat, zijn we genoodzaakt een aantal vluchten op 9 juli te annuleren", zegt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh.
"Klanten die hierdoor geraakt worden, worden dan geïnformeerd en omgeboekt naar de eerst mogelijke vlucht." De precieze impact van de acties, als die doorgaan, wordt volgens KLM nog in kaart gebracht.
Het bedrijf zegt ook teleurgesteld te zijn, omdat KLM vorige week met een beter loonbod kwam.
Vorige week verbood de rechter in Haarlem nog een 24 uur durende staking van het grondpersoneel. De vakbonden lieten toen al weten dat dit niet betekende dat het nu klaar was met hun acties.
"We hebben er alle vertrouwen in dat de staking dit keer wel door kan gaan", zegt CNV-onderhandelaar Souleiman Amallah. "Op basis van de passagierscijfers die we bij Schiphol en KLM hebben opgeëist, en de afspraken die we in het veiligheidsoverleg hebben gemaakt, zijn we ervan overtuigd dat deze staking op een veilige manier kan plaatsvinden."
Zomervakantie
KLM en Schiphol zeiden bij de eerdere staking nog dat die zou leiden tot te grote risico's voor de veiligheid en openbare orde. De actie zou disproportioneel zijn, onder meer doordat 161.000 passagiers in de problemen dreigen te komen.
Deze week begint in een deel van het land officieel de zomervakantie en is het druk op de luchthaven.
Het grondpersoneel van KLM helpt bijvoorbeeld bij het versjouwen van koffers en het verslepen van vliegtuigen. Er wordt al sinds november onderhandeld over nieuwe arbeidsvoorwaarden. De cao geldt voor ongeveer 14.000 werknemers van de luchtvaartmaatschappij, waar ruim 30.000 mensen werken.