Landen mogen nieuwe klimaatdoel deels buiten EU behalen

De Europese Commissie heeft z’n nieuwe klimaatdoel voor 2040 gepresenteerd. De uitstoot van broeikasgassen moet dan met 90 procent zijn afgenomen, ten opzichte van 1990. Onderdeel van de plannen is dat de EU-lidstaten een klein deel van hun klimaataanpak in andere landen buiten de EU mogen realiseren.
Al eerder maakte de Commissie bekend dat het in 2040 de uitstoot van broeikasgassen met 90 procent wil laten dalen (ten opzichte van 1990). Het is een tussendoel, op weg naar 'netto nul' uitstoot in 2050. Daarmee wordt bedoeld dat er niet meer uitstoot plaatsvindt, dan er ook weer uit de lucht wordt gehaald.
Eurcommissaris Wopke Hoekstra benadrukte op een bijeenkomst in Brussel dat niet alleen het klimaat gediend is met het nieuwe doel, maar dat de EU ook minder afhankelijk van andere landen wordt voor energie.
Hoekstra: "Het gaat erom onafhankelijker en veerkrachtiger te worden. De EU betaalt nog steeds jaarlijks miljarden euro’s voor de import van olie en gas." Ook verwijst de Commissie naar onderzoek van deze week waaruit blijkt dat 85 procent van de Europeanen bezorgd is over klimaatverandering.
3 procent
Nieuw in de plannen is dat het voor landen iets makkelijker is gemaakt om het doel te halen, dan in de oorspronkelijke opzet. Daarmee wil Hoekstra landen over de streep trekken die kritisch kijken naar wat Brussel op klimaatgebied wil.
Zo mag 3 procent van het doel buiten de EU worden gerealiseerd. Dat betekent dat EU-lidstaten die andere landen helpen met hun klimaataanpak, de winst die daarmee behaald wordt zelf mogen meetellen.
Europa snelst opwarmende continet
Europa is het snelst opwarmende continent op aarde, bevestigde de klimaatorganisatie Copernicus eerder dit jaar. Aan de hand van acht grafieken hebben we op dat moment de laatste trends inzichtelijk gemaakt.
Het gaat dan bijvoorbeeld om financiële hulp waardoor een fabriek in een Afrikaans land minder broeikasgassen uitstoot. Ook het aanplanten van bossen mag meetellen.
Koolstofkredieten
Er is discussie over deze afzwakking, omdat gevreesd wordt dat daardoor sommige landen en bedrijven onvoldoende in beweging komen om hun uitstoot genoeg te laten dalen. Ook werd van tevoren gewaarschuwd dat het percentage hoger dan 3 procent kan uitvallen, afhankelijk van hoe het berekend wordt.
Maar er zijn ook landen die juist een groter percentage wilden. Voor de Commissie is belangrijk dat de zogenoemde koolstofkredieten, die landen hiermee kunnen verdienen, goed controleerbaar zijn.
Volgens Hoekstra geven deze kredieten 'ademruimte aan sectoren' die hun uitstoot moeilijk kunnen verminderen. "En het opent nieuwe markten voor duurzame technologieën voor CO2-verwijdering."
Uit de lucht halen
Met dat laatste wordt bedoeld dat de wereld tot nu toe te veel uitstoot om de afspraken uit het Parijse Klimaatakkoord te kunnen halen. Daarom zal er ook weer CO2 uit de lucht moeten worden gehaald, door bijvoorbeeld het planten van bomen.
Het uitstoten van CO2 wordt steeds duurder, daar maakten we eerder deze video over:
Met het nieuwe klimaatdoel van 90 procent minder uitstoot in 2040, hoopt de EU gemakkelijker het uiteindelijke doel te bereiken: klimaatneutraal zijn in 2050.
Het nieuwe tussendoel betekent dat de energievoorziening in de Europese Unie nog veel verder zal vergroenen. Zo zullen aardgas, steenkool en olie steeds meer worden verdrongen door duurzame bronnen als zon en wind.
Nederland
Ook andere sectoren dan de energiesector zullen de gevolgen gaan merken, zoals in de industrie en landbouw. En ook woningen en auto’s zullen snel minder CO2 moeten gaan uitstoten.
Voor Nederland zal het nieuwe klimaatdoel nog een flinke opgave betekenen. Volgens de laatst beschikbare cijfers haalt ons land met het huidige beleid het doel voor 2030 van 55 minder uitstoot hoogstwaarschijnlijk niet.