Makkelijker klimaatneutraal

Nieuw EU-klimaatdoel voor 2040: 90 procent minder CO2-uitstoot

Door Heleen Ekker··Aangepast:
Nieuw EU-klimaatdoel voor 2040: 90 procent minder CO2-uitstoot
RTL

De Europese Commissie heeft vandaag een nieuw klimaatdoel voor 2040 gepresenteerd. In dat jaar moet de CO2-uitstoot met 90 procent zijn gedaald (ten opzichte van 1990). Daarmee wordt het gemakkelijker om in 2050 daadwerkelijk klimaatneutraal te worden, zo is het idee.

Het voorstel van de Europese Commissie zal worden besproken op een top van EU-leiders later dit jaar. 

"Het stellen van een klimaatdoelstelling voor 2040 zal de Europese industrie, investeerders, burgers en regeringen helpen om in dit decennium beslissingen te nemen die de EU op koers zullen houden om haar klimaatdoelstelling in 2050 te verwezenlijken", aldus de Europese Commissie.

Nieuw tussendoel naar 2050

De gevolgen van klimaatverandering worden volgens de Commissie steeds duidelijker zichtbaar. Alleen al in de afgelopen vijf jaar wordt de economische schade van klimaatverandering binnen de EU geschat op 170 miljard euro.

Het nieuwe tussendoel zal de energievoorziening in de Europese Unie vermoedelijk nog sneller veranderen. Het betekent dat in de komende vijftien jaar de inzet van kolencentrales sterk moet dalen, en over de hele linie het gebruik van fossiele brandstoffen grotendeels zal moeten verdwijnen. Daarvoor in de plaats zal er steeds meer duurzame energie komen en kernenergie. 

Andere sectoren

Maar ook andere sectoren dan de energiesector merken de gevolgen van klimaatbeleid, zoals de gebouwde omgeving, de mobiliteitssector en de landbouw. Met het nieuwe doel hoopt de Europese Commissie dat het makkelijker wordt om de afspraken uit het Parijse Klimaatakkoord te halen.

In 2015 werd in Parijs afgesproken dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot ‘ruim onder’ de twee graden, en liever nog 1,5 graad. Wetenschappers hebben vastgesteld dat de gevolgen boven de 1,5 graad een stuk ingrijpender worden.

Een wereldwijde stijging van de temperatuur gaat gepaard met meer weersextremen zoals hittegolven, overstromingen of ernstige droogte. Daarnaast zijn er grote zorgen over zeespiegelstijging als gevolg van smeltende ijskappen. De kans dat het daadwerkelijk lukt om de opwarming te beperken tot 1,5 graad is overigens inmiddels wel veel kleiner geworden. Maar ook daarboven telt elke tiende van een graad minder opwarming, zeggen klimaatwetenschappers, om de gevolgen minder ernstig te maken.

VN waarschuwt vlak voor klimaattop: 'Mensheid breekt verkeerde records'
Lees ook

VN waarschuwt vlak voor klimaattop: 'Mensheid breekt verkeerde records'

Landen, ook buiten de EU, zullen daarom hun klimaatdoelen nog verder moeten aanscherpen. Daarbij rust er volgens klimaatexperts wel een bijzondere verantwoordelijkheid op rijke landen, zoals EU-lidstaten. Zij hebben in het verleden al heel veel uitgestoten. En zullen daarom de rest van de wereld als het ware moeten verleiden om ook sneller met het klimaat aan de slag te gaan.

De wereld mag nog maar klein beetje CO2 uitstoten. Hoe dat werkt leggen we uit in onderstaande video aan de hand van taart:

Wetenschap

Het nieuwe doel voor 2040 valt binnen de reikwijdte van een Europees wetenschappelijk advies, dat recent stelde dat de uitstoot in dat jaar 90 tot 95 procent zou moeten dalen.

Eerder drongen 11 landen, waaronder Nederland, Duitsland en Frankrijk, er in een brief bij de Commissie al op aan dat er een ambitieus klimaatplan moest komen. 

Het is belangrijk, zo stelden de landen, "om zo een krachtig politiek signaal af te geven dat de EU het goede voorbeeld zal geven om andere grote uitstoters ervan te overtuigen dit voorbeeld te volgen en de noodzakelijke bijdragen te doen om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te kunnen blijven beperken."

"Maar", aldus de brief, "we kunnen anderen alleen overtuigen om een stap verder te gaan als we het thuis voor mekaar krijgen. Daarom moedigen we de Europese Commissie krachtig aan om met een ambitieuze klimaatdoelstelling voor 2040 te komen."