Zomervakantie

Terug van vakantie? Zoveel sigaretten, nep-Rolexen en drank mag je invoeren

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANPTerug van vakantie? Zoveel sigaretten, nep-Rolexen en drank mag je invoeren
RTL

Ein-de-lijk! Vandaag begint de zomervakantie, in ieder geval de schoolvakantie in het zuiden van het land. Maar wat (en vooral hoeveel) mag je eigenlijk wel of niet mee terugnemen als je straks zongebruind en vol mooie herinneringen weer huiswaarts keert?

Verboden middelen zoals drugs, wapens zoals een pistool of een stiletto, of beschermde dier- en plantsoorten zoals koraal en ivoor, om maar eens wat te noemen, mogen sowieso niet. Maar er zijn ook heel wat producten die je wel mag invoeren. Daar gelden wel maxima voor.

Als je meer meeneemt, dan moet je aangifte doen bij de douane en daar belasting over betalen. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Voor elke extra slof sigaretten betaal je nu ruim 100 euro aan btw, invoerrechten en accijns.

ANWB: morgen en in het weekend grote drukte door vakantieverkeer
Lees ook

ANWB: morgen en in het weekend grote drukte door vakantieverkeer

In eerste instantie denk je bij dingen die je van vakantie mee terug neemt waarschijnlijk aan drank en sigaretten. Die zijn in veel andere landen een stuk goedkoper, omdat de accijns of btw daar lager zijn. Je mag er heel wat van meenemen, helemaal als je uit een EU-land komt.

Alcoholische dranken

Als je van buiten de EU naar Nederland komt, dan mag je per persoon vier liter wijn mee terugnemen, plus zestien liter bier en ook nog sterke drank. Probeer dat allemaal maar eens in je koffer te proppen. Bij veel luchtvaartmaatschappijen mag je koffer maximaal 23 kilo wegen, dan blijft er weinig ruimte over voor je zwembroek en zonnebrand.

Mocht je nog een extra koffer of rugzak willen meenemen omdat niet alles past, dan moet je daarvoor bij je luchtvaartmaatschappij extra betalen. Het is dan de vraag of het loont om zoveel drank mee te nemen. Bij KLM betaal je voor vluchten binnen Europa tussen de 20 en 70 euro, en voor vluchten van buiten Europa 30 tot 240 euro.

Als je terugkeert van vakantie in een EU-land, dan mag er behoorlijk wat drank mee: 110 liter bier, plus 90 liter wijn, plus 20 liter lichte likeur, plus 10 liter sterke drank. Dat is 230 liter alcohol, per persoon. Vraag is wel of dat alles in je auto past en of er dan nog plek is voor je kampeerspullen en snorkel.

Rookwaren

Als het om tabak gaat, dan mag je eveneens veel belastingvrij mee naar huis nemen. Bij terugkeer vanuit een EU-land gaat het om 800 sigaretten (vier sloffen), plus 200 sigaren, plus 1 kilo tabak en ook nog eens 400 zogeheten cigarillo's (kleine sigaren).

Als je van buiten de EU komt, dan mag je minder belastingvrij invoeren: óf 200 sigaretten (1 slof), óf 50 sigaren, óf 250 gram tabak, óf 100 cigarillo's. Combineren mag ook, dus bijvoorbeeld 100 sigaretten en 25 sigaren.

Je mag overigens alleen tabak meenemen als je 17 jaar of ouder bent. E-sigaretten of vapes mag je wel meenemen naar Nederland, maar alleen voor eigen gebruik.

Vreemde regels

De regels zijn soms wel wat vreemd en ingewikkeld. Want als je 17 jaar bent mag je wel met drank door de douane, maar buiten de luchthaven komen mag dan weer niet, omdat je in Nederland minimaal 18 jaar moet zijn om alcoholische drank in je bezit te hebben. Voor alles geldt dat het niet uitmaakt of je met het vliegtuig, de auto, of desnoods wandelend de grens overgaat.

Als je met het vliegtuig reist, dan moet je er rekening mee houden dat er regels zijn voor wat je in je handbagage mag meenemen. Met 16 liter bier in je handbagage kom je het toestel niet in.

iPhone of maatpak

Er zijn ook andere producten, die je onder voorwaarden mag meenemen. Daarvoor geldt dat je, als je van buiten de EU komt, belasting moet betalen als die producten bij elkaar meer dan 430 euro waard zijn. Het maakt dan niet uit of je die producten, zoals een maatpak of iPhone, hebt gekocht, geruild of gekregen.

Als je op Schiphol bij vertrek al in een tax free winkel iets hebt gekocht, dan hoef je daar bij terugkomst geen belasting over te betalen. Bewaar wel de kassabon, om aan te tonen dat je je aankoop in een tax free winkel in Nederland deed.

Nep-Rolex

Voor sommige producten gelden aparte regels. Zo mag je medicijnen 'meestal' gewoon meenemen. Een nep-Rolex (of een nepper van welk merk dan ook) mag eveneens. Maar dan wel alleen voor jezelf, anders neemt de douane je namaakspullen in beslag.

Ook zijn er nog regels voor zaden en noten voor eigen consumptie, vlees, vis en zuivel, en voor goederen uit Rusland dat EU-sancties opgelegd heeft gekregen. Dat lees je hier.

Geld of goud

Mocht je geld of goud mee willen van je vakantie, voor het geval je niet al je vakantiegeld hebt opgemaakt, dan zijn ook daar regels voor. Je mag zoveel meenemen als je wilt, je hoeft daarover geen belasting te betalen. Maar boven een bepaald bedrag moet je wel aangifte doen. Dat is het geval als je voor meer dan 10.000 euro in- of uitvoert naar of van een land buiten de EU.

In deze video zie je wat er kan gebeuren als je reistips plukt van sociale media: 'Bij een restaurant stond een rij van 3,5 uur':

Van huizenmarkt tot je portemonnee, wil je via pushmeldingen op de hoogte blijven van het laatste economisch nieuws?
Zo stel je het in:
  1. Open de RTL Nieuws-app.
  2. Ga naar het menu.
  3. Tik op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Meldingen’.
  4. Zet het vinkje aan bij ‘Economie’.
Lees meer over
DouaneInspectie belastingen, toeslagen en douaneZomerVakantieAlcoholische drankenE-sigaret

Laatste video's van RTL Nieuws

00:28
Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
14 juli

Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    RTL Nieuws

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag