'Betrek jongens bij menstruatieles, ze krijgen er toch mee te maken'
De basisschool in Zuid-Holland die voor een menstruatieles in groep 7 alle jongens naar buiten stuurde, krijgt veel kritiek op de gekozen lesmethode. Experts pleiten ervoor om jongens juist wel onderdeel uit te laten maken van deze lessen. "Het is goed als ze erop zijn voorbereid."
Scholen zijn verplicht om seksuele voorlichting te geven. Het is echter niet vastgelegd hoe ze daar invulling aan geven.
'Doorlopende voorlichting'
Specialist seksuele opvoeding Belle Barbé begrijpt dat de school in Zuid-Holland een veilige sfeer wil creëren voor kinderen door meisjes te laten onderwijzen door een juf, maar ze vindt het niet goed om jongens juist weg te houden. "Je doet daarmee toch kwaad omdat je jongens de kennis ontneemt. Daarmee ontstaat er ongelijkheid."
Het gevaar is volgens haar dat jongens dan niet weten hoe vrouwen in elkaar steken. "Jongens zullen in hun leven hier toch mee te maken krijgen of het nu hun vriendin, zus of moeder is. Het is daarom superbelangrijk dat ze daar ook over leren."
'Schaamte'
Elsbeth Reitzema van Rutgers, kenniscentrum op het gebied van seksualiteit, onderschrijft dit. "Het gevolg is dat als je dit niet bespreekt, jongens niet weten wat het is. En dan kunnen ze daar gek tegenaan kijken. Het wordt zo iets geheimzinnigs. Het wordt dan in de taboesfeer gebracht."
Een gebrek aan kennis kan ook leiden tot schaamte, stelt Barbé. "Als jongens hun eerste zaadlozing krijgen, dat is een moment van seksuele rijpheid. Voor jongens is dat iets plezierigs. En menstruatie bij meisjes iets waar ze zich voor schamen, iets vervelends. En al helemaal als je dat niet kan bespreken waar jongens bij zijn, dan creëer je schaamte."
'Hele jaar door voorlichting'
Reitzema van Rutgers begrijpt dat de Zuid-Hollandse school ervoor gekozen heeft de jongen en meisjes te scheiden. "Maar het is toch belangrijk dat jongens ook over dit onderwerp praten. Als je ervoor kiest om het apart te doen, dan raden we aan dit achteraf toch nog gezamenlijk te bespreken."
Rutgers maakt lesprogramma's voor scholen over seksualiteit. "We raden aan dat ze al in groep 1 beginnen en dan langzaam toewerken naar groep 7/8. Het liefst gebeurt dat door het jaar heen en minimaal vijf lessen per jaar. Maar dat gebeurt niet omdat scholen het heel druk hebben en het lastig vinden om over seksualiteit te praten. Beweging en voeding is natuurlijk een makkelijker onderwerp."
'Seksuele vorming'
Ook specialist Belle Barbé pleit voor doorlopende voorlichting. "Het is geen statisch moment. Eigenlijk is het seksuele vorming, want seksualiteit is er altijd: van je geboorte totdat je doodgaat. En op die manier moet je dat ook behandelen. Niet kinderen apart neerzetten en er een moment van maken."