Menstruatieles in groep 7: 'We vonden het beter om de jongens naar buiten te sturen'
Wat is de juiste manier om menstruatieles te geven in groep 7 van de basisschool? Een Zuid-Hollandse school koos ervoor om de jongens de klas uit te sturen en alleen de meisjes voor te laten lichten door een juf. Ouders en deskundigen stellen vraagtekens bij deze werkwijze. "Alsof jongens er nooit mee te maken krijgen."
Moeder Maria (hele naam is bekend bij de redactie) wil absoluut niet de school van haar dochter zwartmaken. Wél wil ze de discussie aankaarten: hoe ga je als school en ouders om met onderwerpen als menstruatie? Zij is het niet eens met de werkwijze van de school waar haar 10-jarige dochter op zit.
'Jongens werden weggestuurd'
"Mijn dochter zit in groep 7 en kwam van de week thuis met het verhaal dat ze les had gekregen over menstruatie. Niet door haar eigen meester, maar door een juf van groep 8. Wat ze gek vond: De jongens waren naar buiten gestuurd. Die mochten buitenspelen en de meisjes kregen de voorlichting."
Maria vond het maar een raar verhaal en benaderde de school voor tekst en uitleg. De moeder had zelf liever een andere werkwijze gezien. "Met de jongens erbij. Want waarom zou je jongens niet met ongesteldheid lastigvallen? Alsof meisjes er iets aan kunnen doen dat ze een baarmoeder hebben. De aanpak die de school heeft gekozen, vind ik persoonlijk nogal ouderwets."
Schamen
Ze vervolgt: "Er zijn nog altijd mannen die zich schamen of ongemakkelijk voelen om over ongesteldheid te praten. Tampons kopen vinden sommige mannen geen pretje. Ik vind dat belachelijk en ouderwets. Door jongens op de basisschool al niet bij de discussie te betrekken, versterk je dat gevoel. Dat moeten we toch niet willen?"
Ouder kwam ermee
De school laat in een reactie weten waarom er voor deze werkwijze is gekozen. "In groep 7 staan twee mannelijke leraren. Een van de leraren werd een tijdje geleden door een ouder benaderd omdat een meisje ongesteld was geworden", begint de directeur.
"De ouder vroeg zich af of de school daar geen aandacht aan moest besteden, omdat dit wellicht meer meisjes stond te gebeuren en er onrust over zou kunnen ontstaan. Niet elke leerling wordt daar thuis over ingelicht."
Beste idee
De meesters vonden het onderling het beste idee om een juf te vragen, omdat de meisjes zich daar veiliger bij zouden voelen, vervolgt de schooldirecteur. "Een juf uit groep 8 wilde de voorlichting wel geven. Omdat het doel vooral was om de meiden gerust te stellen en bijvoorbeeld uit te leggen wat ze konden doen als ze maandverband nodig hadden of last hadden van klachten, hebben we ervoor gekozen om de voorlichting alleen met de meisjes te doen."
"We wilden een veilig klimaat creëren. Omdat het best ingrijpend is voor de meisjes, wilden we het intiem houden en vonden we het beter om de jongens er niet bij te betrekken."
Beste manier?
Is het buitensluiten van de jongens nu de beste manier? De Amsterdamse orthopedagoog Marielle Beckers wil eerst complimenten geven aan de school: "Het is goed dat de intentie van de school is geweest om het bespreekbaar te maken. Heel goed besluit."
Maar de orthopedagoog adviseert om de jongens er de volgende keer wél bij te betrekken. "Ik zou de school en andere scholen die hiermee worstelen, willen adviseren om het onderwerp breder te trekken. Dus praat niet alleen over menstruatie, maar maak het algemener."
"Praat over seksualiteit en de ontwikkeling van het lichaam, zodat je het onderwerp zowel met jongens als meisjes kan bespreken. Iedereen heeft daar immers mee te maken."
'Genoeg schoolmateriaal'
Volgens Beckers is er voldoende schoolmateriaal dat goede handreikingen kan bieden om in dit doel te slagen.
De school laat tenslotte weten bezig te zijn met nieuw materiaal voor groep 7. "En voor groep 8 hebben we al goed materiaal. Die lesstof behandelen we met zowel de jongens als meisjes", besluit de schooldirecteur.