Een baan, maar toch dakloos: 'Aan het eind van de maand op straat'
Je bent jong, hebt een baan, maar belandt na een relatiebreuk toch op straat en kan geen huis meer vinden. Het overkwam de 34-jarige Kristel, die daardoor al drie jaar economisch dakloze is. En daar zijn er steeds meer van. "Aan het eind van de maand sta ik weer op straat."
"Drie jaar geleden ging mijn relatie over, inmiddels heb ik noodgedwongen in vier verschillende woningen gewoond", vertelt Kristel aan EditieNL.
Het lukt Kristel maar niet om vaste woonruimte te vinden. Daarom gaat ze aan het einde van de maand bij haar moeder en tante wonen. "Dan moet ik weer uit mijn antikraakwoning. Ik leef een heel onzeker bestaan en dat maakt me gek."
Achter het net vissen
"De opties die ik heb, zijn te ver weg van mijn werk en ik heb geen auto. Ik verdien te veel voor sociale huur en te weinig om particulier te huren", somt Kristel haar problemen op. "Ik sta al tien jaar ingeschreven op woningwebsites, maar ik vis altijd achter het net, omdat mensen met urgentie bijvoorbeeld voorgaan."
De stress begint zijn tol te eisen. "De impact is groot. Ik lig 's nachts wakker, ben afgevallen en heb al twee paniekaanvallen gehad. Ik ben de weg kwijt."
Kristel is zeker niet de enige in haar situatie. Esmé Wiegman van Vereniging Valente, een vereniging voor veilige opvang, vertelt: "Naar schatting zo'n veertig procent van alle daklozen is economisch dakloze."
Geen maatregelen
"Dat zijn dus mensen zonder verslavingsprobleem of psychische problemen die toch op straat belanden, door bijvoorbeeld een relatiebreuk of omdat ze ontslagen worden. Vaak verdienen ze dan te veel voor sociale huur, maar hebben te weinig geld voor een koopwoning."
"Er is een stijging te zien in het aantal economische daklozen. Dat horen we ook terug van gemeenten. En als er geen maatregelen worden genomen, zet die stijging zich door", meent Wiegman.
Maar wat moet je dan doen als je in dezelfde situatie als Kristel terecht komt? De Regenboog Groep in Amsterdam zet zich in voor dit soort mensen. "Wij helpen economisch daklozen. In ieder stadsdeel in Amsterdam hebben we maatschappelijk werkers. Mensen die op straat dreigen te belanden, kunnen bij ons een afspraak maken", vertelt woordvoerder Marit Postma.
Douchen en slapen
De organisatie helpt dan om een plan te maken. "De eerste stap is kijken naar je eigen netwerk. Daarna kijken we of iemand al staat ingeschreven bij Woningnet en of iemand buiten de stad wil wonen of zelfs in een andere gemeente. Maar we bieden ook praktische ondersteuning: bijvoorbeeld een plek waar je kunt douchen als je in je auto slaapt."
Ook de Regenboog Groep ziet een stijging in het aantal economisch daklozen. "We merken dat het heel druk is. In elk stadsdeel zijn er meer aanmeldingen." En dat terwijl ook voor de organisatie de oplossingen beperkt zijn.
Wachtlijst
"We hebben een project waarbij we tijdelijke huisvesting aanbieden bij alleenstaanden, maar ook daar is een wachtlijst. We hebben beperkte middelen."